У букеті з дванадцяти новорічно-різдвяних страв цю "родзинку" скуштують усі бажаючі втілити свої мрії в прийдешньому році. Будуть на столах і традиційні вареники й пиріжки із "сюрпризами", і гречаники та деруни... Сприятиме настрою ціна святкових наїдків, яка в ресторанно-готельному комплексі "Брянськ" ЗАТ "Чернігівтурист", на щастя, не змінюється. Як вдається це колективу та чим ще приваблює туристичний сервіс по-чернігівськи, розповідає голова правління Сергій ДМИТРЕНКО. Почну зі статистики. Щороку наш колектив надає населенню послуг на мільйон 300 тисяч гривень, обслуговуючи понад 10 тисяч туристів. Цифра не йде на спад - навпаки зростає. Батурин, Тростянець, Качанівка, Новгород-Сіверський, Мезин - ці та інші назви багато навіюють серцю українця. До святих місць планетарного масштабу занесено древній Чернігів. Тут збереглися п'ять сивих соборів ще домонгольської доби. Унікальні, воістину дивовижні Антонієві печери. За визнанням вчених, у їх глибинах об'єднуються людські, земні та небесні енергії, підтримуючи одне одного. Відтак відвідувачі знаходять у Антонієвих печерах духовний захист. До світових шедеврів занесена й єдина церква підземелля (її висота понад 12 метрів), у нішах якої екскурсанти отримують, що документально підтверджено, допомогу в лікуванні різних захворювань. Про такт, який необхідний таким відвідувачам, ми докладно розповідали своїм колегам під час Всеукраїнського семінару, який цього літа проходив на базі нашого підприємства. Якщо театр розпочинається "з вішалки", то наш сервіс - з порога готелю. Коли наплив туристів великий, відразу спрацьовує система взаємопідтримки. Працівники ресторану приходять на допомогу колегам з готелю і за лічені хвилини розселяють екскурсантів. А якщо аврал у ресторані - їм на підмогу поспішають "суміжниці" з готелю. За таким принципом туристичне підприємство працює понад 35 років. Сьогодні "Чернігівтурист" - провідна туристична організація області. До його складу входять Чернігівське міське бюро подорожей та екскурсій, готель і ресторан "Брянськ". А нашими пріоритетами є бездоганне обслуговування туристів на внутрішніх маршрутах і за межами України. Безперечно, багато відкриттів має дати допитливим екскурсантам і відпочиваючим "зелений туризм", на розвитку якого останнім часом акцентує увагу і ваша газета. Це дійсно перспективний напрямок, за умови підтримки його законодавчо. Як відомо, одна зі складових авторитету туристичної сфери - харчування. Захоплення гостей - учасників семінару викликала присадибна ділянка ресторанно-готельного комплексу, де ми власноруч вирощуємо зелень, капусту, огірки, баклажани, помідори. Продукція надходить з грядки прямо до столу. Вона не тільки екологічно чиста, а ще й дає змогу нам стримувати ціни. Ресторану "Брянськ" першому в області видано сертифікат якості, що відповідає міжнародному стандарту. Але "родзинкою" колективу, де першокласні, знані кухарі готують смачні фірмові страви, є навіть не славнозвісні чернігівські деруни, а ... власне концертно-розважальне шоу! З українськими і східними танцями, з гумором і вигадками та веселими піснями. Менеджер Євгенія Губенко та моя помічниця Катерина Пухова не тільки посилено вивчають іноземні мови, а й оволоділи мистецтвом екзотичних східних танців. Талановиті жінки й дівчата встигають поєднувати роботу з художньою самодіяльністю. Учасники ХІV Всеукраїнського фестивалю телерадіопрограм "Калинові острови", який цього року проходив на базі нашого комплексу, назвали їх оптимістичну шоу-програму "удар по кризі закаблуком". До слова, сприяє гарному настрою той факт, що дедалі більше наших прихильників, а отже, й зацікавлених Сіверянщиною людей, з'являється на сайті підприємства. Ми нікого не скоротили за час кризи, не позначилася вона й на заробітках працівників. У зв'язку зі зростанням сфери послуг зуміли відповідно стимулювати працю кожного. ... Кажуть, молодість і досвід за одним столом не посадиш. Щодня об 11 годині наш колектив збирається на чергову планірку. Проводимо ми її за чаєм. Бутерброди з салом -обов'язковий атрибут ділових зустрічей. Так повелося з тих пір, як ми уклали угоду про співробітництво з Чернігівським інститутом економіки й управління. Ректор Б. Л. Суховірський радив тоді пильніше придивлятися до тямущих практикантів, бо "кадри вирішують усе, особливо в галузі туристичній", що ми й робили, підгодовуючи студентів. Тоді у колективі й народилася традиція вирішувати по-доброму, по-родинному всі питання. В результаті спільними зусиллями ми і готуємо, і маємо нині згуртовану команду висококласних дипломованих фахівців - золотий кадровий резерв, "вирощений на салі", про яке молоді менеджери написали не без гумору частівку до вже згадуваного антикризового шоу: "Без сала на полі нема косовиці! / "Без сала сто грамів не йдуть за столом./ В селі і у місті, і навіть в столиці / Без сала, як кажуть в народі, облом./ Ми любимо сало, бо ми - українці, їмо в колективі, їмо й наодинці. /Нам сало приносить натхнення і силу. /Тож їжте і Ви - ми ж Вас запросили!/"
|