П`ятниця, 17-Травня-2024, 10.12.00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Липень » 24 » Про стан туристичної інфраструктури Чернігівської області за 2008 - поч. 2009 року: проблеми і перспективи.
16.43.12
Про стан туристичної інфраструктури Чернігівської області за 2008 - поч. 2009 року: проблеми і перспективи.
натисніть для перегляду в повному розмірі..."Бог та історія нагородили нашу область багатьма унікальними історичними пам'ятками, тож наша з вами справа - як мінімум їх зберегти, як максимум - відбудувати і розвинути", - наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації у м. Батурин.
Перед засіданням його учасники оглянули об'єкти Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця" - Палац Розумовського та Цитадель Батуринської фортеці.
На засіданні Колегії обговорювали стан туристичної інфраструктури області.
Як зазначив начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, сприятливими передумовами для розвитку туризму в області є значний історико-культурний та природно-рекреаційний потенціал, близькість до столиці України. За кількістю пам'яток культурної спадщини Чернігівщина входить у першу десятку областей України. На сьогодні в області налічується 8987 пам'яток культурної спадщини, з них - 193 національного значення.
До послуг населення в області - мережа санаторно-курортних закладів, яка налічує 42 заклади на 5 тисяч місць у місяць максимального розгортання, а саме: 7 санаторіїв (у тому числі 4 дитячих), 3 санаторії-профілакторії, 2 будинки відпочинку, 30 баз та інших закладів відпочинку. Однак послуги населенню у 2008 році надали лише 25 із них. Решта через відсутність коштів на експлуатацію не працювали.
У 2008р. послугами підприємств готельного господарства скористалися 108,4 тис. осіб, що на 3% менше ніж у 2007 році. Найбільша кількість приїжджих зупинялась у готелях міста Чернігова - 63,5 тис. осіб, Козелецького району та міста Ніжина - по 11 тисяч. Тривалість проживання одного приїжджого в середньому становила 2,8 доби.
На сьогодні в області зареєстровано 72 туристичні фірми, що на 10 одиниць більше ніж у 2008 році. Проте, за оперативними даними, окремі показники діяльності суб'єктів туристичної сфери за 6 місяців 2009 року зменшились у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року на 10-20%.
Сергій Мойсієнко наголосив: однієї рекреаційної привабливості області замало. Велику роль, крім сервісу, відіграє транспортна доступність до місць відпочинку. Сьогодні витрати на дорогу мають велике значення для туриста.
За результатами обстеження стану туристичної інфраструктури по маршрутах: Чернігів - Батурин - Оленівка - Ніжин - Чернігів, Чернігів - Качанівка - Тростянець - Сокиринці - Чернігів, Чернігів -Сосниця -- Новгород-Сіверський - Чернігів, Чернігів - Короп - Мезин - Чернігів можна зробити наступні висновки:
- санітарний стан доріг і дорожнього покриття в цілому незадовільний, особливо на ділянці Тростянець - Сокиринці, яка потребує ремонту;
- відсутні місця для тимчасової зупинки та відпочинку туристичних груп і неорганізованих туристів, які були б обладнані критими майданчиками, туалетами, урнами для сміття, за виключенням автошляху Кіпті - Бачівськ;
- існує необхідність встановлення інформаційних панно на в'їздах в райони з нанесеними маршрутами до туристичних об'єктів;
- заклади харчування та розміщення розташовані переважно в населених пунктах і розраховані на обслуговування водіїв вантажного транзитного транспорту та місцевих жителів;
- практично всі туристичні об'єкти області потребують вдосконалення своєї інфраструктури, зокрема, будівництва нових сучасних туалетів, закладів розміщення та харчування, які б відповідали європейському рівню, встановлення додаткових дорожніх вказівників. Необхідно передбачити спеціально облаштовані місця продажу рекламної та сувенірної продукції.
Також подальший розвиток туристичної галузі неможливий без удосконалення чинної нормативно-правової бази. Триває розроблення двох проектів Національних стандартів України: "Послуги туристичні. Туристичні агентства та туристичні оператори. Терміни та визначення"; "Послуги туристичні. Знакування туристичних маршрутів. Загальні вимоги".
Розробляється Концепція Державної цільової програми розвитку туристичної та курортно-рекреаційної сфер на період до 2015 року, яка повинна стати основою для розроблення як державної, так і місцевих програм розвитку туризму.
Разом з тим, реалізувати поставлені програмні цілі можливо лише за умов впровадження сучасних механізмів фінансово-економічного регулювання, створення ефективної моделі інвестування туристичної сфери, а також раціонального використання та відновлення природного та історико-культурного середовища, з огляду на те, що саме маршрутно-пізнавальний туризм визначається головним напрямком подальшого розвитку туристичної діяльності в Україні.
Підбиваючи підсумки засідання, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: історичні об'єкти у районах мають бути повністю відпрацьовані з визначенням їх важливості, першочерговості, обсягу і вартості необхідних робіт виходячи з можливостей та специфіки району.
"Ми повинні максимально використовувати наш туристичний потенціал та наявні можливості з користю для громади. А розвиток зеленого туризму - це взагалі наша альтернатива біржі праці", - зауважив він.
Одним з основних завдань голова облдержадміністрації визначив розвиток туристичної інфраструктури, проілюструвавши важливість цього питання на прикладі Батурина. Якщо 5 років тому кількість туристів, що відвідували Батурин, не перевищувала 20 тисяч за весь рік, то сьогодні ця цифра становить 2,5 тисяч за один тільки день. Але проблема в тому, що турист не має можливості залишитися на декілька днів через відсутність готелів та закладів харчування.
"Держава і меценати, які долучилися до розбудови Гетьманської столиці, взяли на себе основну частину - відродили історичну пам'ятку. Далі йде розвиток інфраструктури для забезпечення туристів усім необхідним, а от тут вже повинен працювати комерційний капітал" - наголосив Володимир Хоменко. У цьому плані Батурин поки що відстає, але голова облдержадміністрації назвав це явище тимчасовим і висловив переконання, що найближчим часом ситуацію буде виправлено.
Він також підкреслив, що усі основні туристичні маршрути повинні починатися не з Чернігова, а з Києва, звідки, переважно, їдуть до нас туристи.
За підсумками виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації буде видано відповідне розпорядження голови облдержадміністрації.

Джерело: Прес-служба облдержадміністрації


Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1332 | Додав: chernigovec | Теги: колегія, Батурин, туризм | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar