П`ятниця, 26-Квітня-2024, 12.26.37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Лютий » 9 » Славна історія сивої давнини Качанівка
11.13.50
Славна історія сивої давнини Качанівка

натисніть для перегляду в повному розмірі...Кожний історичний діяч чи історична подія micнo пов'язані з певним місцем з певною mepumopією. 3 часом події i люди йдуть в минуле, але місця де вони жили i творили залишаються i накопичують в co6i тi істopuчнi моменти, що проходили на ix теренах протягом багатьох віків. Не можливо пізнати icmopiю своєї минувшини не відвідавши тi пам'ятні місця, що в cвій час були центрами національної політики, культури та мистецтва. Таких місць на території сучасної України залишається ще досить велика кількість, але трагедією їх сучасності є те, що вони на сьогодні в своїй більшості забуті, а відтак як наслідок занедбані i за невеликим винятком знаходяться або в аварійному стані, або ж перебувають на межі повної руйнації.

В переліку без перебільшення цікавих місць України, особливе місце займає садиба Качанівка, що знаходиться на південному сході Чернігівської області. Ця садиба є унікальною пам'яткою садово-паркового мистецтва, що дійшла до нашого часу в порівняно задовільному стані. Нажаль саме вона є по cyтi чи не единою садибою, що збереглася на території України комплексно: повноцінно збережено архітектурний i парковий комплекс. Тому не дивно, що на базі цієї старовинної садиби на сьогодні icнyє Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», що з року в piк приймає велику кількість вівідувачів. Мета, яку ставлять співробітники заповідника -повністю відтворити (музеєфікувати) дворянську садибу в дусі i стилі XIX - поч. XX ст. Дотримуючись  цієї концепції розвитку, потрібно досконально i глибоко вивчити історичне минуле цієї перлини садово-паркового мистецтва.

Історія Качанівської садиби сягає своїми глибинами першої пол. XVIII ст., коли ці землі належали двом ніжинським грекам Фомі Мачемачу i Федору Болгарину. Їx володіння являли собою не що інше як невеликі xyтipцi i водяні млини по  руслу р. Смош. В 1742 р. Ф.Болгарин продав свої землі «двора Его Императорского Величества  певчему Фёдору Ивановичу Коченовскому» за 890 руб., а в 1744 р. Ф.Коченовський докуповує землі у нащадків Ф.Мачемана за 1690 руб. Об'єднавши ці землі, новий власник засновує свій xyтip, що i дістав назву «Качанівка». Проте Федір Коченовський прогосподарював тут не довго, отримавши більш багаті маєтності господар продає землі  своєму родичу секунд-майору Михаилу Коченовському. В договорі про купівлю-продаж хутора містилася одна досить цікава деталь: десяту частину помолу з водяних млинів віддавати на Парафіївську церкву Св. Миколая.

В 1768 р. вибухає російсько-турецька війна, що в історії носить назву «Задунайська». Головнокомандуючим російською армією було призначено імператрицею    Катериною II видатного полководця графа Петра Олександровича Рум'янцева. За короткий час російський полководець своїми злагодженими діями здобуває ряд блискавичних перемог над турецькою арміею. 25 липня з 17-тисячним загоном Рум'янцев знищує 150-тисячну ворожу армію при Кагулі, ця перемога возвела графа до рангу найкращих полководців. Блискучі перемоги Румянцева дали можливість перенести театр війни на Дунай. Вдячності Катерини II не було меж. Свою прихильність до доблесного полководця вона виявила в нижче наведеному указі сенату від 10.11.1770 р.: «Всемилостивейше пожаловали мы нашему генерал - фельдмаршалу графу Румянцеву за одержанные им знаменитые над неприятелем победы  в  вечное  и  наследственное владение в Малой России ниже писанные на ранговые деревни, а именно...». Далі йде повний перелік сіл, xyтopiв, подарованих Румянцеву імператрицею (близько 25-ти найменувань). В кінці зазначається, що «… сенат имеет заготовить на все вышеупомянутые местности жалованную грамоту поднести нам письменно...» Внизу підпис «Екатерина». Тоді ж в Царському Селі був встановлений обеліск на честь перемог Румянцева.

Серед подарованих Румянцеву населених пунктів значилось село Парафіївка (5 км. від Качанівки), яке було куплене імператрицею у графа Владислава Рагузинського. Коли Румянцев прибув в Парафіївку i побачив навколишні земли, то не вагаючись за власний кошт в грудні 1771 р. докуповує xyтіp Качанівку у Михаила Коченовського i дає чітку вказівку побудувати на місці хутора літню резиденцію «Качанiвкa».

У Румянцева було багато садиб. Тільки на території сучасної Чернігівщини їх було чотири: Качанівка, Парафіївка, Вишеньки, Черешеньки. Kpiм Чернігівщини Рум’янцев мав садиби в Глухові i Кучерівці сучасної Сумщини, Ташані — на Київщині, Тополі — на Брянщині, Гомелі — в Білорусії, Кайнарджи — в Підмосков’ї. Bci садиби в цих місцях будувались майже одночасно (70–80-i pp. ХVIII ст.). Качанівська садиба була збудована за досить короткий термін всього за дев’ять років i на 1781р. являла собою палац, парк на місці природної дубрави.

Качанівська садиба була збудована в досить стислі терміни, проте її власник буває тут досить зрідка. Для Рум’янцева Качанівка була садибою другорядного значения, тому i не є дивним те, що після своєї смерті він залишає садибу своєму найменшому сину Cepгiю Петровичу Румянцеву, людині яка була повною протилежністю свого батька. Якщо старий Рум'янцев був військовим, політиком i просто гарним господарем, то Сергій Петрович був блідою тінню його батька. Власне не цікавлячись своїм господарством, Сергій Петрович 19 травня 1808 року продає Качанівку i все жалуване його батькові майно в Чернігівській губернії Григорію Яковичу Почеці та його дружині Парасці Андріївні, що в першому шлюбі була за Степаном Яковичем Тарновським.

Почеки були непоганими господарниками i почали розбудовувати садибу. За їхнього господарювання проходить ґрунтовна перебудова Качанівського палацу i він стає в загальних рисах схожим із сучасним виглядом. З'являється комплекс так званих «чорних» або господарських дворів, що говорить про утримання в садибі значного господарства. В 1816 році Григорій Якович Почека помирає i залишає все свое майно своїй дружині. В свою чергу Параска Андріївна розпочинає будівництво садибної церкви, але завершити будівництво не встигла - померла.

Добудовував садибну церкву наступний власник садиби, син Параски Андріївни від першого шлюбу - Григорій Степанович Тарновський. Хто був архітектором церкви i керував перебудовою палацу достеменно не відомо. Проте існує припущення, що ці роботи були проведені під керівництвом архітектора П.А. Дубровського. Точно відомо, що саме цей архітектор керував створенням садиб Галаганів в Сокиринцях i Дігтярях.

Новий власник Качанівки був доволі заможною людиною. На момент отримання садиби в спадок в 1824 р. він вже мав бл. 9 тис. кріпосних душ, велику кількість землі на якій в нього знаходилися кінні, цукрові заводи, чин камер-юнкера зі званням статського радника.

Григорій Степанович Тарновський був   досить   оригінальною   особою. За споминами його сучасників був дещо дивакуватий за своєю натурою: захоплювався музикою «подправляя самого Бетховена», оригінальним був він i за своєю поведінкою. Але разом з тим він мав в Петербурзі славу «покровителя молодих талантів», надаючи всебічну допомогу в творчому становленні молодих митців. Яскравим прикладом такої діяльності Г.С. Тарновського стала постать відомого художника першої пол. XIX Василя Івановича Штернберга. Штернберг був талановитою особистістю, мав неабиякі здобності з образотворчого мистецтва, але ні про яке навчання малярству не могло бути i мови, бо родина Штернбергів була надто бідною i на навчання не мала коштів. Цілком випадково його роботи побачив Григорій Степанович i не вагаючись запропонував оплатити  навчання в Академiї художеств, а влітку, коли Штернбергу потрібно було працювати на планері, він на запрошення Тарновських їде в Качанівку, де працює на протязі трьох років i створює цілу низку полотен на Малоросійську тематику, за які він отримує на конкурсі робіт в Академії велику золоту медаль i стає визнаним майстром пензля. А Григорія Степановича за його меценатську діяльність прийняли в почесні члени Академії художеств. Григорій Степанович Тарновський, як новий власник садиби, зробив досить вагомий внесок в її розвиток. По суті Качанівка стає основною заміською резиденцією родини Тарновських, типовим «дворянським гніздом». Відтак в садибу завозять величезну кількість біломармурової скульптури, розширюється і впорядковується парк, створюється кріпосний оркестр i театр, кріпосний цех по вишивці бicepoм. I найголовніше - в Качашвці формується своєрідна традиція, яка базується на тому, то з року в piк в Качанівку починають запрошувати тих чи інших знаних oci6. Tpaдицiя ця тривала більш   ніж   70  рок1в  (час  володіння Качанівською садибою Тарновськими) i завдяки їй Качанiвкy відвідують такі особистості: Шевченко, Глінка, Гоголь, Врубель, Марко Вовчок, Гулак-Артемовський, Забіла, Peпін. Загалом альбом для почесних відвідувачів Качанівської садиби вміщує 608 aвтoгpaфiв. Г.С.Тарновський володів Качанівкою 29 рок1в i не зміг залишити по co6i прямих нащадків, тобто нi сина, a ні доньки він не мав. Помер він зi своєю дружиною Ганною Дмитрівною на протязі одної доби. Тому, коли постало питания про наступного власника садиби, відкривши заповіт довідались, що ним стає його двоюрідний племінник Василь Васильович Тарновський (старший). Говорити про Василя Васильовича Тарновського (старшого) як про власника Качажвської садиби ми можемо досить умовно. За час його господарювання з 1853-1866 pp. садиба фактично не змінюється, тобто архітектурний i парковий комплекси не змінюють свого вигляду. Проте, в самому устрої садибного життя проходять значні зміни. На території садиби було відкрито школу для селянських дітей. Вона була створена Василем Васильовичем Тарновським (старшим) з метою ліквідації неграмотності i пошуку талановитих дітей. Іншою стороною діяльності Василя Васильовича стала його одвічна мрія звільнити селян Російської імперії від пут кріпосництва. За освітою Тарновський (старший) був юристом. Хоча спочатку він закінчив Ніжинську гімназію вищих наук ім. князя Безбородька, де до pечi i познайомився з Гоголем, i отримав фах вчителя iстopiї. Потім продовжив навчання в Московському університеті на юридичному факультеті, де власне отримав юридичну освіту.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               продовження матеріалу
 
 
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 1546 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 3
avatar
1 ВАСЯ • 22.44.49, 09-Лютого-2009
спасибо за интересную новость! мне очень понравилась, надеюсь автор не затеряется и наполнит этот сайт еще большим количеством столь прекрасных новостей smile
avatar
2 chernigovec • 22.52.46, 09-Лютого-2009
Огромное спасибо! Сайт будет и дальше наполняться интересным контентом! Обязательно заносите в закладки и заходите еще!
avatar
3 Федя • 23.07.21, 09-Лютого-2009
Советую всем почитать
ComForm">
avatar