Четвер, 25-Квітня-2024, 00.03.08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Лютий » 9 » Славна історія сивої давнини Качанівка - продовження
11.00.52
Славна історія сивої давнини Качанівка - продовження

натисніть для перегляду в повному розмірі...Початок матеріалу.В 1856 р. в Російській імпepії приходить до влади молодий та енергійний імператор Олександр II, який мав за мету здійснення ряду, по cyтi невідкладних, реформ в різних галузях суспільного життя імперії. Серед цих реформ чи не найбілыш нагальною була селянська реформа, що в своїй cyтi повинна була звільнити селян від  кріпосницької залежності. Для проведення   теоретичної   роботи по оформленню основних положень цієї реформи було створено в Петербурзі Редакційну колегію, куди, на особисте запрошення     молодого    імператора, був включений  Василь  Васильович. Тому з 1859 по 1861 рік Тарновський старший) активно працює в колегії, де його основною функцією було відстоювання інтересів селянства. Коли в 1861 році реформа юридично була впроваджена, то для фактичного впровадження її на місцях по всій імперії були розіслані представники Редакційної колегії. Василь Васильович часто приїздить до Чернігова, керує впровадженням селянської реформи в Чернігівський губернії. На сьогодні Чернігівська обл. це аграрний район нашої держави, а в XIX ст. й поготів. Глибокі чорноземи, які споконвіку були основним земельним фондом Чернігівщини, робили поміщиків губернії  багатшими ніж в цілому по імперії. Відтак вони були абсолютно не зацікавлені у впровадженні цієї реформи на місцях. Тому i не дивно, що Тарновського (старшого) з його нововведеннями сприйняли крайнє вороже, саботуючи реформу всіма можливими шляхами. Для Василя Васильовича це протистояння було складною проблемою, яку він по cyтi не зміг вирішити. На одному iз зібрань земства на свою досить лiбepaльнy промову стосовно реформи почув зневажливі висловлювання i нападки. Йому стало зле i в Чернігові Василь Васильович Тарновський (старший) помирає від нервового перенапруження.

   Керував похоронною процедурою син i наступний власник садиби Василь Васильович Тарновський (молодший). Новий власник за спогадами відомого історика Дмитра Яворницького мав пристрасть до трьох речей: жіноцтва, парку i колекції. Коментувати першу пристрасть Тарновського (молодшого) я не буду, обмежусь лише тим, що нагадаю: «Хто з нас не без rpixa?». Парк це дійсно дітище Тарновського (молодшого), який він плекав, по cyтi, все свое життя. Уявітъ coбi парк 732 га. - це один з найбільших парків Європи. I це не просто лісові насадження, а це повноцінний парк, в якому все було доглянуте, вміло розпланована ciткa паркових дopiг, що в свою чергу тoдi нараховувала бл. 60 км. Парк чітко поділявся на цілі лaндшaфтнi райони, в формуванні яких простежувалися мopaльнo-ecтeтичнi смаки власника Качанівки.

        Особливе місце в житті Тарновського (молодшого) займала його колекційна дiяльнicть. Протягом всього життя він збирає величезну   колекцію, яка    базувалася    не лише на кількості, а й на якості. Бо в ній були       пpeдcтaвлeнi такі peчi: шабля Б.Хмельницького, бандура  О.Варесая, особисті речі І. Мазепи, козацька зброя, peчi вжитку, ювелірні вироби, а також можна   виокремити   Шевченківський вiддiл, в якому були зібрані речі Тараса Шевченка починаючи від його ложки i закінчуючи cлaвнoзвicнoю роботою Кобзаря картиною «Катериною». Відтак, не є дивним те, що на бaзi лише однієї колекції Тарновського (молодшого) в Україні дiє два потужних музеї - це історичний музей iм.  В.В.Тарновського  (молодшого)  в м. Чернігів та Національний музей Т.Г.Шевченка в місті Києві. Продовжуючи   меценатську дiяльнicть свoix предків Василь Васильович виділяв велику велику кількість грошей на piзні кyльтypнo-миcтeцькi акції i проекти. До найбільш відомих його меценатських проектів належать: пам'ятник Б.Хмельницькому в Kиєві на Coфiївcькiй площі, І. Котляревському в Пoлтaвi, перший пам'ятник      Шевченку в Каневі на Чернечій  гopi. Kpiм того підтримка товариства - так чи інакше гроші родини Тарновських.

Але величезні видатки на колекційну справу, меценатську дiяльнicть i не підприємницька натура власника садиби в сумі призвели до того, що наприкінці XIX ст. родина Тарновських опинилася на межі банкрутства. Щоб врятуватись від повного банкрутства Тарновський (молодший) йде на досить складний для себе крок, в 1897 р. він виставляє садибу Качанівку на аукціон i продає за чималі гроші - за 1 млн. золотих карбованців и купує Павло Іванович Харитоненко. Новий власник садиби мав значно більші статки ніж попередні господарі Тарновські. Харитоненка тоді просто називали «солодкий король Російської імперії». Він міг взяти кредит в Російському державному банку 9 млн. крб. без застави. Зрозуміло, що сферою діяльності Павла Харитоненка був цукровий бізнес. Тому власне йому була потрібна не стільки Качанівка, як садиба, скільки Парафіївський цукровий завод. Це підприємство було цікавим інвестиційним проектом Павла Івановича, бо свій мільон прибутку  з цього підприємства власник отримав по cyтi через три роки після придбання. К а ч а н i в ц i  Харитоненко приділяє не менше уваги ніж  цукровому заводу. Всього за вісімнадцять місяців садиба була масштабно перебудована i реконструйована. Сучасний вигляд Качанівської садиби з фасадами будівель та інтер'ерами палацу здебільшого залишився з поч. XX ст., тобто з часів Харитоненка. Kpiм того садиба Качанівка отримала телефони, електрику, водогін i каналізацію. За даними нововведеннями жодна дворянська садиба на Лівобережжі не мала такого комплексу «комунальних послуг».

     Харитоненко вкладаючи такі великі кошти в садибу, робив це з певною метою.     Насправді     він     «готував» садибу до весілля своєї старшої доньки Олени. Тобто на весілля батько подарував доньці Качанівку. Тому i не дивно, що весілля відбувалося саме в Качанівській садибі Олена виходила заміж за князя Михайла Урусова. В ніч перед вінчанням, батько наказав висипати Головну паркову алею, що сполучає між собою палац i садибну церкву, цукром, щоб молодята йшли на вінчання ніби в «солодке життя». Протяжність алеї в свою чергу становить близько 500 м. Проте тривало «солодке життя» 10 років після чого подружжя розлучилося, а через декілька років Олена Павлівна знайшла coбi іншого чоловіка барона Михайла Оліва, з яким жила в садибі до 1918 року. Під час громадянської війни подружжя виїхало до Німеччини, а садиба Качанівка була дощенту розграбована, але на щастя не спалена.

Радянський час в житті садиби - період хаосу i руйнації. За цей відрізок в садибі було дощенту зруйновано цілу низку будівель, втрачена майже вся біломармурова скульптура, що у великій кількості знаходилася в садибі. В Качанівці в цей час почергово  змінювали один одного: дитяча комуна іm. Воровського, військова частина, санаторії i госпіталі i лише з 24 листопада 1981р. на бaзi садиби було створено Державний, а з 2001 року Національний історико-культурний заповідник «Качанівка». Не дивлячись на складний життєвий шлях "Качанівка" на даний час являє собою одну з найкрасивіших пам'яток садово-паркового мистецтва iз збереженими історичними будівлями.
 
 
 
 
                                                                                                                                                              
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 1283 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 5.0/2
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar