П`ятниця, 26-Квітня-2024, 08.31.47
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Вересень » 27 » Володимир Хоменко: "Шевченко - це оберіг, який оберігає всіх нас"
10.58.17
Володимир Хоменко: "Шевченко - це оберіг, який оберігає всіх нас"
Володимир ХоменкоКультурно-мистецький фестиваль "Седнівська осінь" вже багато років збирає у Седнєві відомих та талановитих, митців, політиків, представників влади та громадськості. Цей рік не став виключенням.
Зранку у садибі Лизогубів, де традиційно проводиться фестиваль, було шумно та людно. Там встановлювалися намети, в яких кожна територіальна громада Чернігівського району облаштовувала таку собі "хатинку", прикрашаючи її рушниками, іконами, портретами, обов'язково біля кожної облаштовувалося подвіря та ставили стіл з різними стравами та пригощанням. Жінки та чоловіки одягли святкове національне вбрання .

А поруч із цією хатинковою місциною розташувалося Містечко майстрів, де можна було побачити картини, вироби з дерева, прикраси - все зроблене вручну. Тут же кожен міг побачити як працює той чи інший майстер, і навчитися його ремеслу.

Але головна подія, яка відбувалася в цей день у Седнєві була ще попереду. "Родзинкою" свята стало відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку. А він ще стояв біля будинку Лизогубів прикритий білим простирадлом і тому у повітрі було очікування: а який він?

І ось біля воріт вже зустрічають поважних гостей, як завжди з караваєм, з квітами. Серед них голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко, народний депутат України Михайло Чечетов, голова Національної Спілки художників України Володимир Чепелик, письменник Борис Олійник і багато-багато інших відомих людей.

Вітаючи присутніх Володимир Хоменко зазначив, що в останні роки співпраця обласної влади та Спілки художників України приносить свої результати: "Особливо вона пожвавилася в останній період і свідченням цьому є відкриття тут в Седнєвє трьох нових скульптур - це і Глібова, це і братів Лизогубі і сьогодні відкриваємо чудовий пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченко".
Голова Чернігівської облдержадміністрації зазначив, що ця робота не обмежується тільки Седневом. Цього року в Любечі було відкрито скульптурну композицію про першу літописну згадку про Любеч. В перспективі за словами Володимира Миколайовича є створення скульптурної групи в "Лісограді", відкриття пам'ятника воїну визволителю у Сеньківці на межі трьох держав України, Білорусії та Росії, а також продовження роботи в Любечі: відкриття пам'ятника Преподобному Антонію Печерському.

Письменник Борис Олійник сказав: "Бути присутнім на відкритті пам'ятника нашого пророка, світоча, і основоположної петри національного духа, яка тримає храм духовності і донині України". Він побажав всім присутнім здоров'я, твердості духа і додав: "Під цими Синівськими небесами дихається легко і утверджуєшся у думці Україна була, є і буде, щоб там хто не вигадував".

Голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик, привітавши всіх із святом, представив всім творця скульптури Андріана Балог. Який є автором композиції "Козацької пісні". "У пам'ятника Тарасу Шевченку дуже велике майбутнє", - зазначив В.Чепелик.

Концертну програму відкрив духовий оркестр Чернігівського обласного філармонійного центру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука. Окрасою концерту був виступ Національного заслуженого академічного українського народного хору ім. Г.Г.Верьовки.

Спілкуючись з журналістами, Володимир Хоменко сказав: "Седнів був і залишається одним із осередків центрів культурного життя не тільки Чернігівщини, а можна сказати всієї України. Ми в силу своїх можливостей пробуємо зробити так, щоб все що робилося до нас підтримати і в наш час. Тобто щоб також тут йшло культурне життя і це був культурний осередок для всієї Чернігівщини. І сьогоднішній день є підтвердженням. Тут, у Седнєві, присутній дух нашого краю, не тільки в поті і труді, а і у святкуванні. Це все концентрується в день "Седнівської осені", де ми демонструємо і свої здобутки за попередній період та шануємо і наших ветеранів, і митців. Відкриття пам’ятника Великому Кобзарю це знаменна подія для всіх нас, бо Шевченко - це одна із тих основ, на якій тримається наша держава Україна, і це той оберіг, який оберігає нас".
Народний депутат України Михайло Чечетов наголосив: "Зробимо все, щоб Седнів став був туристичною мекою . Ми будуємо тут величезну школу. Двадцять мільйонів гривень закладено в бюджет і планується в наступному році.
Головне що на цьому святі об’єдналися і митці, творчі люди і політики і влада. Це свідчить про те, що ми обов'язково побудуєму могутню, процвітаючу, свободну, демократичну, а головне красиву Україну, якою ми будемо всі пишатися".

Седнів був і залишається одним із осередків центрів культурного життя Чернігівщини і не тільки Чернігівщини. І, потрібно зробити все, щоб Седнів став туристичною мекою.

Джерело: Стельмах Оксана
Чернігівський монітор
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1014 | Додав: chernigovec | Теги: Володимир Хоменко, Тарас Шевченко, Седнів | Рейтинг: 1.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar