Четвер, 18-Квітня-2024, 08.10.00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Жовтень » 23 » Відкрито нову експозицію в Іллінській церкві
12.36.44
Відкрито нову експозицію в Іллінській церкві
натисніть для перегляду в повному розмірі...Нещодавно в Іллінській церкві — пам’ятці архітектури ХІІ ст., що входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» відкрилася нова експозиція з нагоди 940-річчя заснування печерного Богородичного монастиря (Іллінського).
Виставка розповідає про історію цієї унікальної пам’ятки та про її дослідження. Більшу частину експозиції складають археологічні знахідки, отримані під час багаторічних досліджень. Широко представлені будівельні матеріали, що безпосередньо відносяться до різних етапів існування та будівництва Іллінської церкви: плінфа, плитки підлоги, цегла, фрагменти фрескового розпису, а також надані графічні реконструкції зовнішнього вигляду храму в різні часи.
У вітринах представлені речі ХІ - поч. ХІІІ ст. з території Чернігівського подолу, яка впритул підходила до стародавнього Богородичного монастиря. Серед них жіночі прикраси, предмети побуту, рибальські знаряддя, посуд. В окремій вітрині експонуються матеріали з розкопок промислового плінфовипалювального комплексу ХІ ст, розташованого поблизу Іллінської церкви — плінфа з клеймами майстрів.
Чималий інтерес викликають матеріали археологічних досліджень печерних споруд Іллінського монастиря. Це побутові та культові предмети, серед яких посуд, знаряддя праці, деталі чернечого вбрання, натільні хрести, частини панікадила, а також царські брами з печерних храмів і графічні реконструкції підземель. Значну частину експозиції займають речі, що характеризують добу пізнього середньовіччя — XVII-XVIII ст. Це предмети, знайдені під час розкопок на території монастиря. Серед них — керамічний та скляний посуд,глиняні свічники та іграшки, вироби з металу, монети.
Одна з вітрин експозиції присвячена знахідкам з розкопок приміщення друкарні Іллінського монастиря, яка була переведена в Чернігів з Новгорода-Сіверського у 1679 році. Друкарня згодом стала однією з найбільших та найвідоміших в Україні на той час. Серед речей є не тільки предмети побуту, а й предмети виробництва. Найбільш цікавою знахідкою є фрагменти друкарських кліше, на яких вигравіровано зображення Іллінської Божої Матері та Миколая Чудотворця. Вражає висока майстерність граверів. Майстри не просто виконували замовлення, а створювали справжні шедеври мистецтва. Унікальним експонатом є олов’яний штоф, знайдений під час розкопок друкарні. Всі його грані вкриті високохудожніми гравірованими зображеннями в українських національних традиціях.
Цікавість відвідувачів безумовно викличе багата колекція пічних кахлів. Вони мають різноманітні форми та оздоблення, що свідчить про високий професіоналізм та художній смак наших пращурів. Оглядаючи експозицію в Іллінській церкві відвідувачі зможуть довідатись про історію досліджень цього унікального історико-культурного комплексу та, завдяки представленим реконструкціям, уявити, як виглядав монастир у різні етапи своєї багатовікової історії.
 
Джерело: Алла Гаркуша
Категорія: Виставкова діяльність | Переглядів: 1045 | Додав: chernigovec | Теги: історія, Іллінська церква, Виставка, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar