Вівторок, 14-Травня-2024, 23.24.39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Лютий » 18 » Видано унікальний довідник під назвою «Ботанічні сади та дендропарки»
16.00.47
Видано унікальний довідник під назвою «Ботанічні сади та дендропарки»
Сьогодні було представлено унікальний довідник під назвою «Ботанічні сади та дендропарки». У новій книзі можна знайти дані про історію створення та розвитку, а також сучасний стан всіх 26 ботанічних садів та 17 дендропарків в Україні.
Це стало можливо завдяки спільному проекту ПРООН та ГЕФ видано перший в Україні найповніший збірник відомостей про вітчизняні ботанічні сади та дендропарки.
Автори довідника, які також детально описують склад колекцій та наукові досягнення національних ботсадів, сподіваються, що ця нова книга стане найкращим засобом привернути увагу широкої громадськості до потреби збереження цих заповідних територій, сприятиме збільшенню кількості туристів та місцевих жителів, які частіше відвідуватимуть визначні пам`ятки природи та історії.
«2010 рік за оголошенням ООН є роком біорізноманіття. Нам надзвичайно приємно, що саме цього року нам спільно вдалося представити книгу «Ботанічні сади та дендропарки України». Адже ботанічні сади та дендропарки - це справжні центри збереження різноманіття рослинного світу. Завдання цих установ - не лише зберегти, а й розмножити і поширити унікальні види рослин,» - сказала Тетяна Черевченко, почесний директор Національного ботанічного саду ім. Миколи Гришка, фахівець-орхідолог, відповідальний редактор нової книги.
Довідник видано в партнерстві з Радою ботанічних садів та дендропарків України в рамках виконання спільного проекту Програми розвитку ООН та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні».
За словами Тетяни Черевченко, співробітники ботанічних садів і дендропарків вивчають біологію рідкісних видів рослин та знаходять методи їх масового розмноження і, таким чином, знижують шкоду, що завдають люди дикій природі.
«Рада ботанічних садів та дендропарків України існує вже 50 років, але вперше за всю історію установи ми, завдяки допомозі проекту ПРООН/ГЕФ, змогли видати таку цінну книгу» - додала вона.
Вітаючи вихід нового ексклюзивного видання «Ботанічні сади та дендропарки», Рікарда Рігер, Директор Представництва ПРООН в Україні, також подякувала Раді ботанічних садів та дендропарків України за ефективну співпрацю з проектом ПРООН/ГЕФ. Вона запевнила, що захист довкілля є і залишатиметься одним з пріоритетів в діяльності Представництва Програми розвитку ООН в Україні.
За словами Рігер, оголошуючи Міжнародний рік біорізноманіття, Організація Об`єднаних Націй прагне привернути увагу до необхідності зберігати і раціонально використовувати природу Землі та об'єднати зусилля у справі збереження її екосистем і захисту особливо цінних об'єктів природи. На сьогодні, за даними ООН, під загрозою зникнення перебуває понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин.
В новому довіднику йдеться про те, що найперші ботанічні сади в Україні були засновані більше, ніж 200 років тому, на початку XIX століття. Ботанічний сад Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна заснований у 1804 році. Це найстаріший ботанічний сад України, природно-історичний об'єкт еко-культурної спадщини. Серед найперших закладів також ботсади Львівського, Київського університетів, та Нікітський ботанічний сад.
Сьогодні Нікітський ботанічний сад в Ялті є найбільшим в Україні: з усіма підрозділами та відділеннями він займає майже 2000 га.
А Київська перлина - Національний ботанічний сад ім. Миколи Гришка - за багатством своїх колекцій та значимістю наукових досліджень, що ведуться його співробітниками, входить до числа двадцяти найбільших ботанічних садів світу. В цьому році Національний ботанічний сад ім. М. Гришка на державному рівні святкує своє 75-річчя.
Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, до Олени Семенової, за тел. (044) 287 51 33

Довідка:

Спільний Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» здійснюється з 2007 року.
Мета проекту, що розрахований на 4 роки - допомогти забезпечити довгострокове збереження біологічного різноманіття природно-заповідного фонду України з особливою увагою до природоохоронних територій (ПТ) глобального, національного чи регіонального значення.
Завданням проекту є зміцнення фінансової стійкості та інституційного потенціалу системи природоохоронних територій України. Рішенням цього завдання є систематичне введення в дію цільових механізмів отримання доходів з метою доповнення бюджетних дотацій на систему природоохоронних територій , а також вдосконалення системи управління в цій галузі, яка гарантуватиме ефективне використання потоків доходів ПТ для оптимізації впливу з розрахунку на одиницю інвестицій.
Організація Об`єднаних Націй проголосила 2010-й Міжнародним роком біорізноманіття. На думку експертів, для підтримки сьогоднішнього та майбутнього добробуту людства життєво необхідно вжити заходів з метою захисту природних багатств та зупинення втрати різноманіття біологічних видів тваринного та рослинного світу. Міжнародний рік біорізноманіття - унікальна можливість краще зрозуміти та посилити її роль в підтриманні життя на Землі.
Під «біологічним різноманіттям» розуміється широке розмаїття варіацій рослин, тварин та мікроорганізмів. Науковці визначають, що зараз існує біля 13 мільйонів цих видів. Захист біорізноманіття цілком відповідає власним інтересам людей, адже саме біологічні ресурси є фундаментом, на якому ми будуємо власну цивілізацію. Продукти природи забезпечують діяльність різноманітних галузей промисловості, а саме - косметичну, фармацевтичну, паперову, сільське господарство, будівництво, переробку відходів. Втрата біорізноманіття загрожує нестачею харчових продуктів, деревини, лікарських засобів, джерел енергії, знищує можливості для відпочинку та туризму.
На підтримку Міжнародного року біорізноманіття в перебігу 65-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у 2010 році має відбутися одноденна нарада високого рівня за участю глав держав та урядів.

Джерело: civicua.org
Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 1596 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar