Четвер, 18-Квітня-2024, 16.47.56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2012 » Травень » 31 » Ви знаєте, де розташовані Чернігівські Афіни?
16.03.18
Ви знаєте, де розташовані Чернігівські Афіни?
Днями в Борисоглібському соборі відбулася презентація наукового видання про національну пам’ятку архітектури, окрасу історичного центру нашого міста – Чернігівський колегіум. Ця унікальна барокова споруда розташована на стародавньому Дитинці.
«Чернігівські Афіни» або «Чернігівський Олімп», так пишномовно величали сучасники перший навчальний заклад вищого рівня на Лівобережній Україні. У багато ілюстрованій книзі читач має нагоду познайомитися з духовними скарбами письменників і мислителів чернігівського літературно-філософського кола, дізнається про потяг до знань у «спудеїв», які вступали до колегіуму «за свою к науке охоту», відчує атмосферу тогочасного шкільництва. У книжці також висвітлено історію будівництва та особливості архітектури будівлі колегіуму. Нове видання стане в нагоді всім, хто цікавиться освітою та культурою України ХVІІІ ст.

Книга «Чернігівський колегіум» – це результат багатьох років дослідження наукових співробітників Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Куратор видавничого проекту – генеральний директор Андрій Курданов, керівник авторського колективу – Ольга Травкіна, кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності. Прикрасили видання фотографіями Микола Турчин та Віктор Кошмал.

Презентація нового видання невипадково відбулася у Борисоглібському соборі. Адже тут знаходиться перлина барокового мистецтва – срібні царські врата, виготовлені в місті Аугсбурзі німецькими майстрами-ювелірами на замовлення українського гетьмана Івана Мазепи. Саме завдяки Івану Степановичу в Чернігові – другому за значенням після Києва історичному та культурному центрі Гетьманщини – заснований навчальний заклад вищого рівня – Чернігівський колегіум.

Старовинний Борисоглібський собор має чудову акустику. Тож урочисто і мелодійно лунали тут твори у виконанні Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» та молодого бандуриста Максима Єфанова.
В програмі презентації відбулося спецпогашення блоку марок та конверта із зображенням колегіуму, виготовлених на замовлення заповідника Чернігівською дирекцією «Укрпошта».

Авторам книги, представникам архівних та бібліотечних установ нове видання подарували генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов та завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності Ольга Травкіна.

Наукова книга «Чернігівський колегіум» продовжила серію видань про пам’ятки архітектури Чернігова, підготовлених науковими співробітниками заповідника. До речі, 25 травня в Чернігові були відзначені лауреати конкурсу «Краща книга року – 2011». Премію міського голови отримала книга «Спас Чернігівський» (керівник авторського колективу – Алла Доценко, заступник генерального директора з наукової та культурно-просвітницької роботи Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Категорія: Суспільство | Переглядів: 1206 | Додав: chernigovec | Теги: книга про колегіум, Чернігів Стародавній, чернігівський олімп | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar