Вівторок, 30-Квітня-2024, 01.32.36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2012 » Березень » 25 » Весна в Менському зоопарку
14.22.46
Весна в Менському зоопарку
Користуючись нагодою, в переддень календарної весни кореспонденти «Деснянської Правди» побували в Менському зоопарку та поцікавилися, як перезимували його мешканці. Отож погожого й сонячного дня директор Зінаїда Чирва люб’язно провела для нас оглядову екскурсію.
Тварини, що приємно, пережили зиму з її екстремальними морозами добре: виглядають здоровими, вгодованими й доглянутими. Приміщення звіринця чисті, охайні. Працює газове опалення, яке щомісяця обходиться у п’ять тисяч гривень.
Леви якраз обідали. А працівники зоопарку пропонували на вибір яловичину — ребро або стегно, а на додачу — курятину. При цьому господар вольєра — гривастий Барон — гучним ревінням демонстрував своє лідерство левиці Маркізі та малій Принцесі, накладаючи міцну лапу на «здобич». До речі, на день левам дають 70 кіло м’яса. А зранку годують ще й молоком та яйцями. По сусідству — їхні котячі родичі — красені-леопарди Оскар і Аська, пуми, непосидючі рисі. І всі вони ласують м’ясом досхочу.
У тераріумі тепло й затишно. Нерухомим клубком лежить пітон, який нещодавно вміщувався в картонній коробці, а тепер виріс аж на 3 метри 20 сантиметрів. Поряд принишкла шиншилка, красень какаду Флінт каже всім, що він хороший, блимає очима сова Віка, повзають черепахи, а крокодил Гоша сором’язливо відвернувся од глядачів.
У пташиній «колекції» взимку були невеликі втрати (загинула пара цесарок та декоративні півники), але вона залишається багатою й різноманітною, поповнююється рідкісними птахами. Нещодавно з’явилася скопа — хижак, єдиний вид родини скопових, занесений до Червоної книги України. Його з пораненим крилом знайшли прикордонники біля села Скитки Ріпкинського району. Підібрали, виходили, й менянин Петро Пелешук передав скопу до Менського зоопарку.
Серед птахів — четверо пеліканів, лебеді білі й чорні, красавки, сріблясті й королівські пави, папуга жако, качечки-мандаринки, сині та сріблясті фазани. Скоро екзотичні птахи — пелікани, рожеві фламінго — матимуть нову оселю, прибудовану до павільйону для морських котиків. Туди переведуть і крокодила, якому в нинішньому приміщенні вже затісно.
Сонний ведмідь неквапливо виповз зі свого «барлогу», щоб поласувати кинутими йому цукерками. А у приматів, як завжди, гамірно: весело вистрибують у клітках павіани Гена, Міша та Саша, зелена мавпочка Чапа. А надворі, стоячи на снігу, «корабель пустелі» — пелехатий верблюд Гоша — флегматично закинув голову назад і чухає свій передній горб. У інших копитних сталося поповнення — народився віслючок.
А ще на відвідувачів, яких торік побувало тут 45 тисяч, чекають інші мешканці зоопарку: антилопи амальгау, кенгуру, лами, індійські корови ватусі, коні Пржевальського, бізони, дикобрази, єноти, вовки, лані, носухи, лисиці та багато інших тварин.
Менський зоологічний парк загальнодержавного значення був створений 1977 року і розташований майже на 9 гектарах. Колекція тварин нині налічує близько 900 особин 124 видів, більше 30 з яких занесені до Червоної книги України та Міжнародної Червоної книги. Щорічно на утримання та розвиток зоопарку, підпорядкованого головному управлінню культури й туризму облдержадміністрації, виділяється близько 2 млн. грн.
Депутатами обласної ради торік ухвалено програму оновлення й розвитку зоопарку, на потреби благоустрою якого впродовж 2011-2015 років буде спрямовано понад 14 млн. грн. Адже будівлі та споруди зоопарку зведені понад 30 років тому й не відповідають умовам утримання тварин та умовам праці співробітників установи. Потребує реконструкції басейн для морських котиків із прибудовою павільйону та літнього вольєра для екзотичних тварин і птахів, є необхідність прокладання водогону. Окрім того, в зоопарку плануються роботи з благоустрою території, розширення і перепланування експозиційних зон, поповнюватиметься колекція тварин.

Ярослав Каранда
"Хвиля Десни"
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 984 | Додав: chernigovec | Теги: Деснянська Правда, Мена, Менський зоопарк, Зінаїда Чирва | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar