Четвер, 25-Квітня-2024, 06.58.37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2012 » Березень » 26 » Василь Куриленко - хранитель мезинської перлини
13.57.38
Василь Куриленко - хранитель мезинської перлини
У середині березня минув рік, як скінчився життєвий шлях видатної талановитої людини — засновника та незмінного директора Мезинського археологічного науково-дослідного музею Василя Куриленка, котрий самовіддано спрямовував усі свої зусилля на збереження культурної спадщини нашого краю. Світла йому пам’ять...
До самої смерті він невтомно трудився на крає­знавчій ниві, якій присвятив 46 років наполегливої праці. Йому належить відкриття більше сотні пам’яток археології краю, з-під його пера вийшло кілька десятків наукових робіт, що видавалися в різних країнах світу, а його витвори мистецтва ще чекають на своє визнання.

Заслуги цього подвижника неодноразово підтверджувалися грамотами та нагородами, ос­танньою з яких став орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Якби не Василь Єлисейович, то і всесвітньо відома Мезинська стоянка залишилась би тільки на сторінках підручників і науко­вих видань.

Постійні пошуки, копітка праця та ентузіазм цієї людини допомогли створити один із найбільших сільських музеїв на теренах України, який зберігає, вивчає, експонує і пропагує оригінальні пам’ятки матеріальної та духовної культури. Сьогодні його дітищу присвоєно ім’я творця — Мезинський археологічний науково-дослідний музей імені Василя Єлисейовича Куриленка.

Музей постійно підтримували численні відві­дувачі та вчені різних країн, які високо оцінювали Василя Куриленка у книгах відгуків, подарованих примірниках власних монографій. Зокрема, член Національної спілки письменників України М. Побелян написав у книзі відгуків музею: «Людина, яка створила цей музей, варта возвеличення державою — це громадянський подвиг!»

Мезинський національний природний парк (НПП) дбає про гідне вшанування пам’яті подвижника нашого краю. Минулого року за підтримки Міністерства екології проведено капітальний ремонт покрівлі даху музею. Зав­дяки розумінню й турботі Героя Соціалістичної Праці, Героя України, генерального директора СП «Авангард» Олександра Боровика місцеве сільгосппідприємство відремонтувало стіни та стелю музею. Фахівцями відділу науки, екоосвіти та рекреації Мезинського НПП проведені реекспозиційні роботи. Нині перша зала присвячена історії життя Василя Єлисейовича: її експозиція відображає його життєвий шлях і досягнення. Колектив Мезинського національного природного парку з поваги до пам’яті Василя Єлисейовича власним коштом виготовив гранітну меморіальну дошку. У філіалі музею в селі Свердловка, у приміщенні адміністрації Мезинського НПП відкрито його робочий кабінет.

16 березня, на річницю смерті цієї видатної людини, в Мезинському археологічному науково-дослідному музеї імені Василя Куриленка та його філіалі відбувся День відкритих дверей. Співробітники проводили безкоштовні екскурсії, демонстрували документальні фільми про музей та його засновника всім бажаючим. А їх було чимало: земляки Василя Єлисейовича, учні, цінителі історії краю, пенсіонери та молодь прийшли вшанувати пам’ять видатного краєзнавця.

На 2012 рік за клопотанням директора парку Міністерство екології обіцяє виділити кошти ще й для оновлення виставкових вітрин та проведення зовнішніх реставраційних робіт.

Фахівці музею розпочали вивчення архіву Василя Куриленка. Віднині його невідомі праці поступово публікуватимуться на сторінках наукових і періодичних видань. За матеріалами дослідження подій 1709 року в нашому краї буде відкрито краєзнавчий маршрут «Слідами Північної війни».

Василь Куриленко був не лише археологом, а й художником, тому співробітники музею готують тематичну лекцію, присвячену художній творчості митця. Також цьогоріч побачить світ буклет про його діяльність, розпочнеться збір матеріалів для біографічної монографії. Щорічний традиційний «круглий стіл» «Мезинська стоянка — погляд через століття» нині буде присвячено значенню діяльності Василя Куриленка.

Ніна Симоненко
директор Мезинського Національного
природного парку
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 2270 | Додав: chernigovec | Теги: Ніна Симоненко, Василь Куриленко, Мезинський парк, мезинський археологічний музей | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar