Четвер, 25-Квітня-2024, 14.26.39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2013 » Липень » 10 » В Олешні відбувся другий фестиваль "Івана Купала на Голубих озерах". Фото та відео
13.45.12
В Олешні відбувся другий фестиваль "Івана Купала на Голубих озерах". Фото та відео
Івана Купала на голубих озерах5-7 липня на Чернігівщині у с. Олешня Ріпкинського району відбулось відразу дві надзвичайні події. Це стає знаковою традицією, оскільки другий рік поспіль обидва фестивалі проходять разом в одному з найромантичніших місць Чернігівщини - на Голубих озерах.
Напередодні купальської ночі розпочалося Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах» та Другий Міжнародний фестиваль авторської пісні.
Із вітальним словом на відкритті свята звернувся директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, заслужений діяч мистецтв Сергій Мойсієнко.

Гостей фестивалю та відпочиваючих на Голубих озерах розважало «Екстрім-містечко» де всі бажаючи спробували себе в активних видах відпочинку з елементами екстремальних видів спорту, брали участь у командних змагання, а також в народних конкурсах купальської традиції. На озері було представлено різні види водного туризму.

Трошки пізніше свою роботу розпочало «Містечко майстрів» за участю майстрів-гончарів с. Олешня, майстрів Ріпкинського р-ну та м. Чернігова, де було представлено вироби декоративно-прикладного мистецтва та сувенірну продукцію купальської тематики. На виставці відбулися різноманітні майстер-класи. А всіх гостей свята зустрічали персонажі купальського фольклору дівчата – мавки.

Була розгорнута виставка «Чернігівщина туристична» за участю представників сільського зеленого та активного туризму, магазинів туристичного спорядження, туристичних фірм що займаються розвитком внутрішнього туризму.

Тим часом на головній сцені створювали атмосферу Купальського свята фольклорні колективи Ріпкинського району (Замглайського, Убіжицького та Малинівського СБК), фольклорний колектив «Горлиця» Шестовицького СБК Чернігівського району (керівник головний хормейстер ОНМЦКіМ Ольга Коцур), а також гості свята - народний ансамбль «Льос» Бабічського сільського центру народного танцю, музики і пісні Чечерського району Гомельської області (керівник Людмила Михайловська).

Надвечір розпочалося урочисте відкриття Свята купальської традиції та Другого Міжнародного фестивалю авторської пісні « На Голубих озерах».
На концертному майданчику окрім Академічного Чернігівського народного хору та солістів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) виступили дитячо-юнацький театр естради «Феєрія» арт-клубу обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв (керівник- Інна Присекайло), сестри Катерина і Ліза Кренців - учасниці Любецького молодіжного центру «Промінь», лауреатка фестивалю «Червона рута» Юлія Ященко (солістка Ріпкинського СБК), молодий талановитий саксофоніст- віртуоз, лауреат багатьох фестивалів Дмитро Чучвага, викладач школи танців "Евет" (м. Чернігів) – Вікторія Кравченко, гостя з Білорусі - солістка Чечерського міського Будинку культури Гомельської області Олена Осіпова, гості з Росії - юна вихованка естрадної студії Новозибківського міського будинку культури (м. Новозибків, Брянська область, Росія), лауреат Міжнародних та Всеросійських конкурсів Аліна Роабеш та її керівник і мама Уляна Роабеш.

У рамках фестивалю відбувся конкурс краси "Купальська квітка – 2013". Вісім чарівних дівчат показали й свою вроду, кмітливість та свої таланти. А перемогу здобула Аліна Красковська. Дівчина вперше приймала участь у конкурсі краси, тож, за її словами, навіть не могла уявити такої високої відзнаки від шанованого журі під головуванням заступника директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Левочка.

Концертну програму продовжили гості та учасники фестивалю авторської пісні. Голубі озера знову зібрали тих, хто захоплюється неповторним світом бардівської пісні. Вже вдруге в цьому мальовничому місці відбувається Міжнародний фестиваль авторської пісні « На Голубих озерах».
Фестиваль проводиться з метою розвитку, популяризації та пропаганди кращих досягнень жанрі авторської пісні, збереження та розвитку традицій, виявлення та підтримки обдарованої творчої молоді; розширення культурних зв’язків та обміну досвідом роботи між учасниками з різних країн. Участь в церемонії відкриття фестивалю 5 липня взяв заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.
Два дні вельмиповажне журі фестивалю авторської пісні визначали найкращих бардів.

А переможцями конкурсу було визначено:
В номінації «автор-виконавець» - Наталія Потапчук (м. Чернігів),
В номінації «авторська поезія» - Юлія Каламбет (м. Ніжин)
В номінації «глядацька симпатія» - дует «Voice of mind» Леонід та Ольга Бівалькевич (м. Чернігів)
Гран-прі: Олена Іванова ( м. Чернігів).

Але коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на святі, вийшли на берег озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят - свято молоді: Купало або як його ще називають у народі - Купайло. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (головний балетмейстер – заслужена артистка України Людмила Джим, літературний сценарій купальського дійства – Анатолій Покришень, режисер-постановник дійства, художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) справило незабутнє враження. Основою свята, як і належить, став купальський вогонь, навколо якого і відбувалися всі дійства. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера. Закінчилася святкова феєрія спуском з гори вогняного колеса-сонця, яке є символом літнього сонцевороту.

Фінальною крапкою другого фестивального дня було світло-неонове шоу чернігівської студії «Ендорфін» (керівник Тетяна Плахотіна) та виступ солістки обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Марини Бєлобородько.

Купальське свято закінчилось, але до ранку не згасали вогнища біля наметів, а над Голубими озерами пливла бардівська пісня.

Святкові заходи відбулися за підтримки облдержадміністрації, облради, департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, обласного навчально-методичному центру культури і мистецтв, Ріпкинської райдержадміністрації, Олешнянської сільської ради та Благодійного фонду ім. Софії Русової.













Олександр Майшев
www.cult.gov.ua
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1511 | Додав: chernigovec | Теги: голубі озера, авторская песня, Івана Купала на Голубих озерах | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar