Четвер, 28-Березня-2024, 18.54.56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2013 » Вересень » 21 » В місті пройшли заходи з нагоди 70-річчя визволення м. Чернігова від фашистських загарбників. Фото
15.39.15
В місті пройшли заходи з нагоди 70-річчя визволення м. Чернігова від фашистських загарбників. Фото
21 вересня 1943 року внаслідок успішного розгортання Чернігівсько-Прип’ятської наступальної операції радянських військ Центрального фронту під командуванням генерала армії Костянтина Рокосовського місто Чернігів було звільнено від фашистських загарбників.

Сьогодні з нагоди свята голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, заступник Міністра соціальної політики України Лідія Дроздова народні депутати України Владислав Атрошенко та Михайло Чечетов, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники установ, підприємств, громадських організацій міста та області поклали вінки і квіти до братської могили у сквері ім. М.М. Попудренка.







Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять воїнів, що полягли в боях за свободу та незалежність нашої Вітчизни.

На святкування 70-річчя визволення міста Чернігова від фашистських загарбників прибули делегації міст-побратимів Митіщ, Брянська, Ростова, Пскова (Російської Федерації), Гомеля (Республіки Білорусь), Тарнобжега (Польща), Огре (Латвія); міст Суми, Полтави, Славутича, Ніжина, Прилук; Чернігівського земляцтва у місті Києві; Чернігівського земляцтва у місті Москві.

Сьогодні ж Чернігів прийняв естафету пам’яті «Перемога в кожному із нас», яка проходить по всій Україні і присвячена 70-річчю визволення нашої держави від фашистських загарбників.

Право взяти священну, политу кров’ю захисників та визволителів міста Чернігова, землю було надано члену делегації міста Чернігова, яка приймала естафету у місті Донецьку, старшому лейтенанту 8-го навчального Чернігівського центру Державної спеціальної служби транспорту Ігорю Василюку.

Під час урочистого мітингу голова облдержадміністрації Володимир Хоменко оголосив привітання Президента України Віктора Януковича з нагоди 70-річчя визволення міста Чернігова і області від фашистських загарбників.

Очільник області також привітав зі святом жителів та гостей міста.

«Ця дата є водночас і світлою, і скорботною. Світлою, тому що завдяки героям-визволителям чернігівці мають щастя вільно жити у рідному місті. Скорботною, тому що перемогу над ворогом було здобуто надзвичайно дорогою ціною – у тисячі й тисячі людських життів. І наша вдячна пам’ять про них непідвладна часові.

Ми завжди пам’ятатимемо трагічні й героїчні сторінки літопису нашого краю», - наголосив Володимир Хоменко.

За два роки окупації Чернігівщини загинуло майже 130 тисяч мирних жителів, більше 40 тисяч вивезено в фашистську неволю.

Жорстокі випробування випали на долю обласного центру. За даними історичних досліджень Чернігів потрапив до числа міст, що найбільш постраждали внаслідок війни. Були знищені десятки неповторних пам’яток історії та архітектури, школи, лікарні, підприємства.

«Героїзм і звитяга воїнів, проявлені при визволенні Чернігова та області, вражають й донині.

Тисячі відомих і безіменних героїв навіки залишилися в нашій святій землі. Сотні пам’ятників і обелісків височіють у містах і селах області як символ народної пам’яті. Ми приходимо до них з почуттям безмежної вдячності за мир і волю. Вшановуємо пам’ять загиблих. Доземно вклоняємося живим», - зазначив голова облдержадміністрації.

Він підкреслив: одним із пріоритетів політики Президента України є поліпшення соціального захисту ветеранів.

«Шануючи ваші заслуги, Глава держави вимагає від органів влади всіх рівнів докласти максимум зусиль до розв’язання проблем ветеранів. І ми намагаємось робити все, щоб ваші сиві літа були спокійними і благополучними», - відзначив керівник області.

Привітання голови Верховної Ради України Володимира Рибака оголосив голова обласної ради Анатолій Мельник.

Присутніх зі святом привітав Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

На Меморіалі Слави відбулася урочиста церемонія Меморіальної акції «Естафета Воїнської Слави», Естафети пам’яті «Слава визволителям України», Всеукраїнської естафети пам’яті «Перемога в кожному з нас».

Меморіальна акція «Естафета Воїнської Слави», присвячена 70-річчю визволення України від фашистських загарбників, стартувала 23 серпня 2013 року під час святкування 70-річчя звільнення міста Харкова від фашистських загарбників.

Сьогодні на схилах Меморіалу Слави був розгорнутий прапор міста Чернігова, полотнище «Естафети Воїнської Слави», символами якої є радянський воїн, що врятував планету від фашистської навали та полотнище, на якому позначена дата звільнення міста Чернігова від фашистських загарбників – 21 вересня 1943 року.

Естафета пам’яті «Слава визволителям України» стартувала у лютому 2013 року та завершиться у жовтні 2014 року. Вона проходитиме містами та селами України поетапно відповідно до ходу бойових дій за звільнення території України.

Сьогодні підбито підсумки регіонального етапу Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України», яка проходила по чотирьом напрямкам області.

У рамках заходів відбулося символічне возз’єднання 4 регіональних прапорів слави, які є символами естафети. Ці прапори – це копії прапорів військових з’єднань та частин, що визволяли Чернігівську область у вересні 1943 року.

Естафета пам’яті «Перемога в кожному з нас» розпочалася у місті Луганську наповненням гільзи снаряду років Великої Вітчизняної війни землею з визволених українських міст. Адже саме земля була тим символом, за який воювали солдати.

Гільзу Естафети пам’яті «Перемога в кожному з нас» наповнили землею голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, ветеран Великої Вітчизняної війни, учасник звільнення міста Чернігова від фашистських загарбників Микола Булаш, учень третього класу школи № 25 міста Чернігова Іван Бут, Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Гільзу, заповнену священною землею, міський голова передав до міста Полтави, яке було звільнене 23 вересня 1943 року.

Урочисті заходи на Болдиній горі завершилися покладанням квітів до вічного вогню.





















Категорія: Події міста | Переглядів: 1593 | Додав: chernigovec | Теги: день міста Чернігова, 21 вересня в Чернігові, визволення Чернігова, покладання квітів, меморіал слави | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar