Четвер, 25-Квітня-2024, 14.05.41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2012 » Жовтень » 4 » У Прилуках відбувся "Воздвиженський ярмарок - 2012"
15.55.42
У Прилуках відбувся "Воздвиженський ярмарок - 2012"
Воздвиженський ярмарок – одна з найочікуваніших культурно-масових подій у житті Прилук.
Раніше стараннями Юрія Коптєва він навіть мав статус міжнародного.
Тож і не дивина, що городяни чекають кінця вересня, коли до міста стікаються з усіх усюд продавці зі своїм різноманітним крамом. Не перестає дивувати і меценат, Почесний громадянин Прилук, якраз до ярмарку даруючи землякам усе нові й нові частинки нового обличчя міста.
Щось подібне очікувалось і цього вікенду. ЗМІ, в тому числі й ваш «Град», проанонсували на суботу, 29 вересня, цілу купу цікавого. Йдеться передусім про відкриття пам’ятника Василю Маслову, меморіальної дошки Георгію Гайдаю та новоствореної площі Володимира Мономаха. Проте в четвер, акурат після виходу свіжих номерів місцевих газет, заступник міського голови Григорій Мисан зібрав прес-конференцію, де повідомив про перенесення вищезгаданих заходів орієнтовно на 14 жовтня. За його словами, про це у своєму листі попросила «Перша міжнародна будівельна компанія», котра в Прилуках втілює в життя проекти Коптєва. Крім того, Григорій Володимирович поінформував про відсутність головної сцени на Центральній площі, до якої звикли прилучани під час масових гулянь.

Натомість заступник мера назвав імена Миколи Рудьковського та Анатолія Мирошниченка, які фінансово підтримали організацію ярмарку, та розповів про кількість суб’єктів господарювання, котрі мали намір узяти участь у ярмарку. Найбільше охочих виявилося серед продавців промислових товарів: близько двох сотень. Попри деяке розчарування, не залишалося нічого іншого, як прийти на свято й оцінити його розмах.

Ярмарковий подих відчувався ще в п’ятницю, коли надвечір уздовж вулиці Юрія Коптєва вже паркувалися «бусики» з товаром. Уранці в суботу транспортних засобів відчутно побільшало, а їхні власники поспішали до відкриття розкласти те, що привезли з собою. Саме ж відкриття пройшло нашвидкуруч і без жодних урочистих промов. На головному перехресті Прилук, що біля міської ради, кілька хвилин танцювали артисти в народному вбранні та прозвучала спокуслива пропозиція купити корову, після чого мер Юрій Беркут у супроводі офіційних осіб вирушив у похід рядами ярмарку, час від часу зупиняючись задля купівлі сувеніра: монетки або іншого пам’ятного предмета.

Не можна сказати, що продавці якимось чином ділили клієнтів на VIP-персон і пересічних людей. Продавали всім і все, до кожного посміхаючись, як до бажаного гостя. Чимало прилучан купили щось із одягу на Вокзальній, внаслідок умілого торгу зекономивши сотню-другу. Вулиця Миколаївська перетворилась у філію ботанічного саду: саджанці малини, яблунь, троянд, інших дерев, кущів, квітів і навіть екзотичних фруктів на зразок ківі вишикувались пишними рядами. Не бракувало тут і продукції, готової або майже готової до споживання: риби, картоплі та меду різних сортів, медовухи…
Названа на честь сучасного прилуцького мецената вулиця та збудована ним Театральна площа виглядали ще більш розмаїто. Поряд із майстрами, які кували на замовлення монети, малювали за лічені хвилини портретні зображення чи то просто пропонували вироби декоративно-прикладного мистецтва, гуділи машини з солодкою ватою та попкорном, вирували дитячим щебетом атракціони. Біля міського Будинку культури розгорнулися виставка автентичного одягу від краєзнавчого музею та конкурс квіткових композицій за участю навчальних закладів, комунальних підприємств, установ і організацій. Найпривабливішими в трьох номінаціях визнано витвори КП «Прилукитепловодопостачання» та дошкільних навчальних закладів №№9 і 26. А обабіч тротуару, що біля огорожі гімназії №5, проходила виставка декоративних птахів, де можна було помилуватися голубами різних порід і (дещо несподівано) гусьми.

Вулиця Київська тим часом була оповита ароматним димком. Цьогоріч суб’єкти громадського харчування смажили шашлики саме тут. Вдихаючи запах смакоти, неподалік – на Центральній площі – невеликі зграйки людей ходили від однієї виставки до іншої. Можна було без проблем сфотографуватися біля ретро-автомобілів, подивуватися майстерністю вихованців Центру науково-технічної творчості молоді, які представили на ярмарку свої вироби вперше за останні років п’ять, а ще – пошукати роботу на стендах Центру зайнятості.

Біля агротехнічного коледжу прилуцькі студенти різних закладів гостинно зустрічали всіх у студмістечку. Атмосферу свята доповнювали виступи музичних та співочих колективів під пам’ятником Тарасу Шевченку. Пізніше в парковій зоні МБК відбувся ІІ регіональний фольклорний фестиваль «Співоче поле». Воздвиженський ярмарок вирував, і, здавалося, городяни та гості міста бачили його скрізь. Його ауру пронесли від центру вулицями, де не було обмежено рух транспорту, байкери на породистих залізних конях. Задоволені люди продовжували відпочивати до самого вечора, і погода цьому посприяла.

Наступного дня, в неділю, метеоумови зіпсувалися. Люди ярмаркували вже в меншій кількості – можливо, хтось не встиг напередодні, а комусь настільки сподобалося, що душа вимагала продовження свята. Чимало позитивних емоцій отримали переможці конкурсу «Прилуцький олімп», яких вшановували в міському Будинку культури. У номінації «Людина починається з добра» нагороду отримав депутат Чернігівської обласної ради Микола Рудьковський. Номінація «Виправдана надія» подарувала відразу кількох тріумфаторів: Олександра Судакіна, Олексія Кравченка, Олександра Гмирянського та Олега Авер’янова. У номінації «Здорові люди, здорова нація» перемогла Амбулаторія загальної практики сімейної медицини №3 (завідуюча Галина Осадчук). Очолюване Оленою Івасенко ТОВ «Алітоні» стало лідером серед підприємств легкої промисловості (номінація «Фаворит-2012»). За високий рівень навчально-виховного процесу та впровадження інноваційних технологій нагородили ЗОШ І-ІІІ ст. №14 (директор Людмила Ященко, номінація «Вікно у світ»). Номінація «Твори добро – ось наша доля» принесла визнання Територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради та його керівнику Світлані Власенко. А молодший сержант служби цивільного захисту, пожежний-рятувальник 12 державної пожежно-рятувальної частини міста Прилуки Роман Потоцький отримав заслужену нагороду за мужність та героїзм, проявлені під час пожежі, та зразкову службову дисципліну в номінації «Вчасна допомога — врятоване життя».
Позаду – ще один Воздвиженський ярмарок. Попереду – нові свята та відкриття. Давайте налаштуємося на їх очікування, адже до найближчих уже можна торкнутись рукою. Ми дуже скоро побачимо нову площу, пам’ятник і, хочеться вірити, ще багато позитивних змін.

Джерело: Град Прилуки
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1521 | Додав: chernigovec | Теги: Прилуки, Воздвиженський ярмарок | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar