Понеділок, 29-Квітня-2024, 03.33.09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Липень » 11 » У Новгороді-Сіверському археологи знайшли печерну стоянку
13.33.41
У Новгороді-Сіверському археологи знайшли печерну стоянку
Рідкісні знахідки стали "здобиччю" учасників археологічної експедиції Ніжинського державного педагогічного університету ім. М.Гоголя під час розкопок у м.Новгород-Сіверський Чернігівської області. У колишньому кам'яному кар'єрі, де раніше видобували піщаник, вони натрапили на печерну стоянку первісної людини доби палеоліту, де знайшли кістки тварин, кам'яні знаряддя праці, а головне - лобовий фрагмент черепа кроманьйонця, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Останню знахідку керівник експедиції, викладач університету Іван Кедун вважає справжньою сенсацією. Адже антропологічний матеріал віком майже 20 тисяч років трапляється археологам дуже рідко. Так, за всю історію дослідження палеоліту Подесення знайдений фрагмент черепа первісної людини - лише п'ятий, і тому це велика удача.
Унікальною, на думку історика, є і сама стоянка. Тому що розташована вона не на поверхні землі, як решта на сьогодні відомих, а в печерках, вимитих дощами чи грунтовими водами в родовищі кварцитів. Якби не кар'єрні розробки на цьому місці, до стоянки просто ніхто б не докопався.
За словами Івана Кедуна, у колишньому кар'єрі Новгороду-Сіверського ніжинські археологи розбивали табір два роки поспіль. Шукати щось безпосередньо в ньому вони навіть не пробували, вважаючи, що всі історичні шари тут знищено кар'єрними розробками. Ідея копнути поряд із наметами виникла в керівника експедиції після знайомства зі звітами відомого українського палеонтолога Івана Підоплічка, який ще наприкінці 40-х років минулого століття відкрив у тутешніх місцях палеолітичну стоянку.
Перш ніж розпочати роботу І.Кедун (дослідник давньоруської доби) запросив у експедицію Артура Чугура - фахівця з епохи палеоліту з Брянського державного університету. Удача посміхнулася вченому відразу, як тільки він із двома студентками почав розкопку. Стоянка знаходилась під тонким шаром грунту, оскільки верхня її частина була "зрізана" в ході кар'єрних робіт.
У зв'язку з цим відкриттям археологи вирішили наступну новгород-сіверську експедицію присвятити епосі палеоліту, залучивши до неї як чернігівських, так і брянських фахівців.
Залишається додати, що цьогорічні розкопки в древньому місті під керівництвом І.Кедуна проводять 39 студентів-першокурсників, які просто щасливі від такого успішного старту експедиції. У перші дні липня вони знайшли срібно-олов'яний хрестик XV-XVI століть, монету XVII століття, скляні браслети періоду Давньої Русі, а також писало XII століття, яким стародавні писарі видряпували літери на бересті чи вощеній дощечці. Цікаво, що всі ці знахідки було зроблено у дні, коли Новгород-Сіверський готувався до відзначення 825-річчя "Слова о полку Ігоревім".

Джерело: Укрінформ
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 754 | Додав: chernigovec | Теги: розкопки, печерна стоянка, Новгород-Сіверський | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar