П`ятниця, 29-Березня-2024, 13.52.19
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2014 » Липень » 20 » У Н.-Сіверському на Замковій горі археологи знайшли залишки кераміки Роменської культури
12.26.19
У Н.-Сіверському на Замковій горі археологи знайшли залишки кераміки Роменської культури
Триває дослідження Сіверської землі. Нещодавно на Замковій горі та території урочища Заручавія працювала експедиція археологів, що продовжила традиції започатковані з 2007 року. Під час розкопок працювали разом студенти з м. Ніжин та м. Чернігів.

Цього року експедиція, що працювала на Замковій горі, продовжила традиції, започатковані з 2007 року. Не дивлячись на складну економічну ситуацію в Україні, археологи продовжують дослідження, але вже в меншому обсязі. На території Дитинця спільна мета зібрала разом наукових співробітників і студентів, як з Ніжинського, так і з Чернігівського державних університетів.

З розкопок археологи дізнаються про період реконструкції фортеці, побачили піч, яка законсервувала в собі залишки кераміки Роменської культури, а це говорить, що Дитинець функціонує з Х століття. Є ряд цікавих знахідок, серед яких - писало, монети, різноманітні предмети побуту: це і прясла, вістря стріл, ножі, зброя. Всі знахідки будуть передані до музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім". Розкопки археологів прослідковують періоди розвитку Новгород-Сіверського.

Іван Кедун - доцент кафедри всесвітньої історії, археолог, викладач НДУ ім. Гоголя: "Ми дослідили практично всі частини Замкової гори. Переконались в тому, що культурні шари від моменту заселення території від періоду Юхнівської культури (ІІ-ІІІ ст. до н.е.) до 18 ст. культурні шари збереглися і цю історію можна відновити. Тому є великі перспективи продовження досліджень і після цього року можна розпочинати планомірне дослідження території, тобто прив'язуватися до траншей, в місцях, де були знайдені споруди поступово продовжувати роботу у напрямку для того, щоб вся площа Дитинця була досліджена".

Станіслав Бідун приїхав до міста з Ніжина, щоб на власному досвіді переконатися, що територія Замкової гори цікава в археологічному плані.

Станіслав Бідун: "Для нас є важливим все ж таки доказати всім, що тут є своя власна історія і в неї є древні початки і взагалі цікаво копатися в землі, знаходити ці знахідки, які залишили наші предки і вивчати їх, їхню культуру, їх побут і все, що з ними пов'язано".

Історична скарбниця землі Сіверської відкриває науковцям нові багатства. Археологи знаходять залишки давніх споруд, які представляють всю територію заселення Замкової гори, починаючи від часів Роменської культури і до 18 ст. Досліджували цього року традиційно і територію урочища Заручавія, яка в давньоруський період являла собою околиці міста Н.-Сіверський. На території Заручавія досить малий культурний шар ніж на Замку, а це значно спрощує дослідження.

Олексій Пархоменко: "Ці розкопки цікаві тим, що в даний час ми розглядаємо різні періодичні будівлі і можна спостерігати культурні прошарки різного часу. Загалом на території цього розкопу ми можемо зустріти як будівлі 10 - 11 ст. так і більш пізніші - періоду Козаччини,кінець 16-18 ст.".

Н.-Сіверський край багатий на історію, а його земля наповнена загадками і таємницями. Ми маємо унікальні місця історичної спадщини. Тож будемо сподіватися, що наступного року Сіверська земля відкриє археологам нові таємниці, а вони розкажуть про них усім нам.



Джерело: www.trksiver.com.ua
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1312 | Додав: chernigovec | Теги: Замкова гора, роменська культура, Новгород-Сіверський, археологія | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar