Понеділок, 29-Квітня-2024, 21.21.31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Серпень » 28 » У Любечі офіційно відкрився міжнародний фестиваль "Київська Русь". Фото
14.31.48
У Любечі офіційно відкрився міжнародний фестиваль "Київська Русь". Фото
27 серпня 2011 року у смт Любеч Ріпкинського району пройшов ІV Відкритий фестиваль традиційного слов’янського мистецтва та бойових єдиноборств «Київська Русь». У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, народний депутат України Михайло Чечетов, інші офіційні особи.
Після зустрічі з хлібом-сіллю, під дзвін церковних дзвонів офіційна делегація вирушила на молебень до Спасо-Преображенської церкви, де сьогодні знаходилася Ікона Святогірської Божої матері, привезена делегацією проекту «Єдина Україна: Схід і Захід Разом».

Згодом на Замковій горі відбулося покладання квітів до пам’ятника 900-річчю Любецького з’їзду князів. Крім цього, учасники офіційної делегації долучилися до почесної місії: з нагоди 20-річчя Незалежності української держави на древню Любецьку землю, де співіснують історія та сучасність, прибули національні святині – Всеукраїнська Рушникова доріжка єдності та ікона Святогірської Божої матері, які є складовими проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом».

Проект розпочався у 2010 році в Донецькій області зі Свято-Успенської Святогірської лаври. Акція подорожує обласними центрами, містами та селами країни, поєднуючи у собі колорит та традиції різних регіонів. Зараз її довжина сягає вісімдесят метрів. В лютому 2011 року до неї вже долучився рушник від Чернігівщини. А 24 серпня , під час святкування 20-річчя незалежності України, Рушникова доріжка була урочисто розгорнута в Києві на Майдані Незалежності.

Вона поєднала країну не тільки географічно, але й духовно. Рушники, з яких складається доріжка були освячені у багатьох храмах різних християнських конфесій.

Символічно, що Всеукраїнська «Рушникова доріжка» як національно - духовна святиня зберігається у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, яку заснував в 11 ст. любечанин – преподобний Антоній Печерський.

Також символічним стало завершення доріжки єдності долученням освяченого рушника саме від Древнього Любеча і саме на Замковій горі – у серці Київської Русі: в місці, де вперше на з’їзді князів 1097 року пролунав заклик до єднання всіх наших земель.

Любецький рушник до єдиного Всеукраїнського дошили голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, народний депутат України Михайло Чечетов, Любецький селищний голова Микола Головач.

Після урочистостей на Замковій горі відбулося відкриття пам’ятника преподобному Антонію Печерському – видатному церковному діячу, основоположнику чернецтва в Україні.

У 2010 році в Любечі вже було відкрито пам’ятний знак на честь першої літописної згадки. А влітку цього року тут відбувся І Всеукраїнський симпозіум скульпторів, метою якого було виготовлення скульптурних робіт, що розкривають історію древнього Любеча, як одну з важливих сторінок періоду Київської Русі в історії українського державотворення.

Під час урочистого відкриття свята, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, зокрема, зазначив, що цей рік ознаменований відзначенням видатної для нашого народу події – 20-річчя здобуття Україною незалежності.

Це найвеличніше свято нашої держави – прадавньої за історичним корінням і такої молодої за перебуванням у статусі суверенності.

«Ми свідомі того, що фундаментальні підвалини нашої державності закладалися значно давніше, ніж два десятиліття тому. Наш досвід державотворення сягає корінням часів Київської Русі – держави впливової і знаної в Європі на початку другого тисячоліття нашої ери. Протягом багатьох століть він збагачувався здобутками борців за самостійну, вільну і незалежну Україну. Сучасні українці з гордістю продовжують цю місію і сьогодні. За роки незалежності закріпилися позитивні тенденції розвитку області в соціально-економічній, суспільно-політичній, культурній сферах. Ми відроджуємо історичні пам’ятки, шануємо своє героїчне минуле і дбаємо про краще майбутнє» - наголосив він.

Славному ювілею Української держави присвячено цьогорічний Відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств „Київська Русь”, який вже вчетверте проводиться на землі древнього Любеча.

Відоме з літописних джерел із 882 року місто на Дніпрі вже в ті часи було важливим опорним пунктом на шляху «із варяг у греки».

З Любечем пов'язано багато доленосних подій давньоруської історії, зокрема, і хрестоматійно відомий з'їзд давньоруських князів, що відбувся у 1097 році в Любецькому замку, на якому вони домовилися про припинення міжусобних воїн та проголосили принцип володіння успадкованими землями.

«Протягом багатьох століть тема єдності хвилює вітчизняних митців і філософів, серед яких і наш земляк Пантелеймон Куліш. «Зовсім інша була б річ, як би ми єдиними устами і єдиним серцем трудились над пробудженням суспільно-національної свідомості України», – написав він понад 100 років тому. Але й нині цей заклик не втратив своєї актуальності.

І сьогодні – як наголосив на урочистому зібранні з нагоди Дня Соборності Президент України Віктор Янукович – тема єдності, братерства набуває колосальної ваги.

Історія древнього Любеча нерозривно пов’язана з історією українського державотворення. Тому сaме Любеч обрано місцем проведення фестивалю, метою якого є популяризація історичних, культурно-мистецьких традицій Чернігово-Сіверського краю», - зазначив очільник області та висловив сподівання у тому, що це святкове дійство сприятиме духовному збагаченню молоді, стане ще одним поштовхом до єднання, злагоди і порозуміння.

Учасників та гостей фестивалю також привітали народний депутат України Михайло Чечетов та міський голова Славутича Володимир Удовиченко.

У цьогорічному святі взяли участь делегації з Республіки Білорусь, Російської Федерації, Туреччини, які представили культурні традиції своїх народів.

Після відкриття фестивалю офіційна делегація оглянула виставки «Містечко майстрів» та виставки територіальних громад Чернігівщини, де ознайомилася з виробами традиційних слов’янських ремесел найкращих майстрів області та гостей фестивалю.

Спілкуючись з представниками засобів масової інформації, Володимир Хоменко наголосив на тому, що Любеч за своїм історичним визначенням був і залишається центром християнства і розвитку державництва.

Найбільше враження на керівника області справила кількість учасників та гостей фестивалю, що збільшується з року в рік.

Народний депутат України Михайло Чечетов, у свою чергу, відмітив відсутність політичного забарвлення заходу, що, безумовно, зіграло на користь фестивалю, який об’єднав людей незалежно від їх партійної приналежності, віку та політичних поглядів.

На думку голови обласної ради Анатолія Мельника, позитивним фактором є зростаюча активність територіальних громад, які беруть участь у фестивалі, що є запорукою подальшого зростання популярності фестивалю, якому у наступному році виповниться 5 років.

































За інформацією прес-служби
облдержадміністрації

Фото: Воробей Валентин
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1098 | Додав: chernigovec | Теги: Замкова гора, Любеч, памятник антонію печерському, Ріпкинський район, Київська Русь 2011 | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar