Четвер, 28-Березня-2024, 16.43.08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2013 » Лютий » 15 » У Чернігові створено ініціативну групу "Збережемо старий Чернігів". Що буде далі?
13.23.38
У Чернігові створено ініціативну групу "Збережемо старий Чернігів". Що буде далі?
Збережемо старий ЧернігівПро створення ініціативної групи повідомив під час прес-конференції учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Сергій Черняков.
Обґрунтуванням створення цієї громадської ініціативи є, як наголошували ініціатори, те, що сучасний Чернігів поступово втрачає своє історичне обличчя. Саме тому небайдужі чернігівці, за прикладом громадських активістів у Львові та Києві, об'єдналися для збереження місцевої старовини.

Створення такої громадської ініціативи свідчить про те, що або місцеві органи влади не можуть зупинити будівельну вакханалію, або прикриваючись ідеєю збереження історичної спадщини ряд осіб переслідує певні власні цілі.

Ініціативна група згадала про досвід Києва та Львова. Але, якщо звернути увагу на ці міста, то можна побачити декілька напрямків роботи цих "ініціативних груп":

- дійсно шанувальники старовини. Вони не можуть через державні установи вплинути на збереження історичної спадщини. Тоді виникає питання про роботу спеціалізованих держаних структур та різноманітних інспекцій і таких громадських організацій, які піклуються охороною історичних пам'яток.

- новий напрямок місцевих політичних активістів. Серед них багато представників партій-аутсайдерів, які починають заробляти політичні дивіденди "на історії і туристичному потенціалі".

- "радикально - рекетирський" напрямок. Мета представників цих груп "вибивати гроші" з будівельників, погрожуючи створювати їм перепони в будівництві нових об'єктів, і не тільки в історичній зоні.

Цікаво, що створення ініціативної групи "Збережемо старий Чернігів", до якої вже увійшло, як повідомили організатори, близько десяти осіб, також не відбувалося публічно. Не було інформації про попередні збори, не відомо, хто ще входить до цієї ініціативи та її місце зустрічей.

Якщо це ініціатива Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" - то так це і потрібно було подавати, щоб не виникало багато питань. Навіть календар, який дарували журналістам, було представлено, як перший продукт ініціативної групи, хоча на ньому саме реклама заповіднику. Анонсувалося також створення спеціального веб-сайту з реєстром пам'яток Чернігова.

Однією з перших справ, було заявлено на прес-конференції, буде захист від знищення дерев'яних будиночків, прикрашених різьбленням. "У ХІХ - на початку ХХ століття будиночки з дивовижним дерев'яним різьбленням були своєрідною візитівкою Чернігова. Нині їх стає все менше і менше", - констатував Сергій Черняков. Члени ініціативної групи "Збережемо старий Чернігів" вирішили створити паспорт вулиць приватного сектору із зазначенням найбільш цінних будинків та їхньої історії.

С.Черняков також зазначив, що одночасно з просвітницькою та інформаційною діяльністю ініціативна група виступатиме проти багатоповерхової забудови в історичній частині міста. Поки що ініціативна група налічує кілька десятків чернігівців, але активісти переконані, що небайдужих до історичної спадщини свого міста чернігівців значно більше.

За словами організаторів Ініціатива відкрита для всіх. "Ми готові до співпраці із громадськими організаціями та політичними партіями заради однієї мети - зберегти старий Чернігів, його історію та культуру", - наголошував під час прес-конференції учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".

Побачимо, які саме напрямки виникнуть в нашому місті після розгортання діяльності цієї громадської ініціативи та її учасників.

Категорія: Події міста | Переглядів: 1056 | Додав: chernigovec | Теги: збережемо старий Чернігів, Чернігів Стародавній, Сергій Черняков | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar