П`ятниця, 26-Квітня-2024, 23.56.46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2013 » Січень » 19 » У бібліотеці ім. В.Г. Короленка відкрилася виставка «Академік. Гетьман. Будівничий»
14.29.34
У бібліотеці ім. В.Г. Короленка відкрилася виставка «Академік. Гетьман. Будівничий»
Саме таку назву має виставка, що відкрилася 8 січня у відділі краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Вона стала початком низки заходів, що відбулися на Чернігівщині до 210-х роковин від дня смерті останнього гетьмана України Кирила Розумовського.
— Книги, представлені на виставці, можна умовно поділити на декілька напрямів: біографія Кирила Розумовського (особливо повно показані дитячі роки, що пов’язані з Чернігівщиною), книги, котрі визначають Кирила Розумовського як історичного діяча та політика, а також збірки, де розповідається про меценатство та покровительство мистецтвам цієї історичної постаті, — розповіла бібліотекар відділу краєзнавства Тетяна Шумська. На виставці, за словами фахівця, широко представлені як старі видання, так і нещодавно видані. З останніх — книга Олени Дзюби «Приватне життя козацької старшини» 2012 року видання, де міститься цікавий матеріал про дитячі роки останнього гетьмана України. «Сподіваємося, що наша виставка буде цікава не тільки фахівцям-історикам, але й широкому загалу читачів: учням, студентам і всім тим, хто цікавиться історією Чернігівщини та України», — зазначила фахівець. — Готуючи виставку, ми старалися, щоб читач рельєфно уявив цю яскраву особистість, доля якої нерозривно пов’язана з нашим краєм».
Як будівничий української державності Кирило Розумовський репрезентований на виставці «Рукою власною...», що відкрилася 10 січня в Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського. На виставці представлені універсали гетьмана Кирила Розумовського із зібрання Василя Тарновського (всього в запасниках музею їх знаходиться 156), а також лист Кирила Розумовського до сина Льва 1802 року, де він дякує синові за присилання йому французьких книжок.
Чотири вітрини виставки вдало доповнюють стаціонарну композицію, присвячену епосі гетьманства Кирила Розумовського. У цій частині експозиції розміщені досить рідкісні артефакти XVIII сторіччя: медалі із зображенням Єлизавети I, Катерини II, Олександра I, символ гетьманської влади — булава, ручка від карети Кирила Розумовського а також рукавички його кучера, портрет матері останнього гетьмана — Наталії Розумихи, одяг цієї епохи, царська грамота, гармати.
Знаковим є те, що частина заходів на честь Кирила Розумовського відбулася саме в гетьманській столиці — місті Батурині, де опальний гетьман мешкав останні роки свого життя, помер і був похований. 9 січня у церкві Воскресіння Господнього було відправлено заупокійну літію, а Батуринський національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» підготував дві нові виставки в його палаці — «Мала їдальня палацу Кирила Розумовського» та «Робочий кабінет Кирила Розумовського», що відкрилися минулого тижня.

Олена Березкіна
vid.cn.ua
Категорія: Виставкова діяльність | Переглядів: 1018 | Додав: chernigovec | Теги: бібліотека ім. В.Г. Короленка, Кирило Розумовський | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar