Четвер, 02-Травня-2024, 06.48.42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2012 » Червень » 16 » Табір "Колос", де потруїлися діти, відкриють?
15.25.00
Табір "Колос", де потруїлися діти, відкриють?
Дитячий табір "Колос"Село Бігач, Менський район, дитячий табір «Колос» (повна назва – дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Колос»).
Майже рік минув з того часу, як тут стався випадок отруєння – захворіла 21 дитина (всього в таборі було 74 дитини). Бідолашні блювали, підвищилася температура. Чи працює табір цього року?

Сосновий бір, краса, сяє сонечко. До річки Снов – 500 метрів. За літо тут відпочивало близько трьохсот дітей. Зараз в таборі тихо, не лунає веселий сміх, лише співають пташки. Востаннє діти тут були 13 липня минулого року.

Зміна розпочалася З0 червня 2011-го, а вже 10 липня захворіли 17 хлопчиків та 4 дівчинки 1994-2004 років народження з Чернігова, Бобровиці, Ічні, Ріпок, Сосниці. 17 діточок з діагнозом харчова токсикоінфекція були госпіталізовані.
Того ж дня в «Колос» з'їхалося керівництво Менської райдержадміністрації, фахівці санепідслужби, Менської центральної районної лікарні, райвідділу УМНС.

Спалах дитячого отруєння — справа серйозна. Після такого «відпочинку» дітей потрібно було заново оздоровлювати кілька тижнів! Прокурором Менського району було порушено кримінальну справу за неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я людей. Табір закрили.
Поряд з «Колосом» розташований дитячий табір «Барвінок». Тут майже два тижні фарбують, білять, штукатурять, винесли на двір старі матраци, приводять все до ладу.

Зустрічаю Анатолія Остроноса, директора Городнянської ЗОШ-інтернату іI-III ступенів. Як пояснив чоловік, «Барвінок» — підструктурна одиниця школи-інтернату, тому він і тут.

— А «Колос» не працює? —запитую.

— Закрили табір, — пояснює Анатолій Степанович. — Тут у лісі, поряд, чотири табори — наш, «Текстильник», який не працює більше двадцяти років, «Будівельник», який зазвичай бере в оренду якась релігійна община, і «Колос».
Учора (розмова відбувається 25 травня. — Авт.) сюди приїжджала об'їзна менська комісія — санстанція, пожежники, представники районної лікарні, соцстраху. Це вже вдруге, ще 3 травня були. Задоволені залишилися тільки нашим табором, дали добро на його відкриття, — стукає по дереву. — «Колос» поки що не відкривають. Там, мабуть, тільки завгосп і сторож...

Раптом на території «Барвінка» з'являється голова обласної організації ФСТ «Колос» Володимир Примак («Колос» належить обласній раді фізкультурно-спортивного товариства «Колос». — авт).

— Стався прорив труби. Ремонтуємо водопровід, — пояснює, чому він тут. — «Водоканал» уже двічі приїжджав — не можемо ніяк знайти, звідки вода йде. Башта, насос, що качає воду, знаходяться на території «Колоса». Не буде води у нас, не буде і в «Барвінку». Інспектори електронагляду перевіряють електромережу.

— Працювати будете?

— Поки що нас не відкрили, багато проблем, — каже Володимир Борисович. — Треба міняти старі плити на кухні, холодильник, робити ремонт приміщень. А грошей немає. Дітей, що мали б у нас відпочивати (із 12 спортивних шкіл), поки будемо розподіляти в інші табори області.

Можливо, відкриємося на початку липня. З бюджету гроші на ремонт табору поки не виділяли, ні копійки. Микола Назаренко, начальник відділу фізкультури і спорту облдержадміністрації, написав листа губернатору області Володимиру Хоменку з проханням виділити для ремонту нашого табору 140 тисяч гривень. Буде ремонт — відкриємося.

Зараз у таборі працюють лише чотири сторожі. Наймаємо на роботу директора, бухгалтера, кухарів. Постійного директора у нас в таборі немає, кожного сезону винаймали нового. Коли табір закрився, звільнили і директора, і шеф-кухаря.
Заходимо на територію «Колоса». Табору 47 років. Старі клуб, корпуси. За словами Примака, останні два роки з них функціонує тільки два.

А ось одноповерховий корпус з великими вікнами — тут їдальня і кухня. На кухні — старі крани, печі.

— На плити треба 5-10 тисяч, на котли — 40-50, — розповідає Володимир Борисович. — Саме вони в найгіршому стані. Плиту треба вже за годину до початку приготування їжі гріти. Обладнанню на кухні більше 50 років. І м'ясорубку міняти треба. Спонсори міняли якось два холодильники, котел.

Ось сушиться ганчірка, біля раковини з минулого року лежить мило. В їдальні порожні дерев'яні столи та стільчики.

— Володимире Борисовичу, кажуть, у «Колосі» було таке погане харчування, що діти самі щось смажили для себе у лісі...

— То чутки. Та я на цій кухні сам харчувався. І внуки їли.
Минулого року, коли сталося отруєння, сів на свою машину, прилетів. У діточок трохи боліли животики. Діти, які не потруїлися, хотіли залишитися в таборі. Два дні тоді до кінця зміни залишалося. Але їх все одно забрали, перестрахувалися, — каже Володимир Примак. — Діти є діти. Бувало, їм кажеш, помий руки з милом, а вони не слухаються.

— Можливо, це не тільки дітям треба було говорити? Чому, до речі, вони потруїлися?

— Харчове отруєння. Кухарі не дотримувалися гігієни...

За словами Анатолія Остроноса, у «Барвінку» заїзд відбувся 11 червня.

— За зміну у нас відпочиває близько 120 дітей з різних районів, до сорока з них - з нашої школи-інтернату. Готуємося до прийому. До речі, ми з «Колоса» були б не проти переманити до нас персонал, там є дуже досвідчені кухарі.

На фото Анатолій Остронос та Володимир Примак

Аліна Сіренко
"Вісник Ч"
Категорія: Події міста | Переглядів: 1248 | Додав: chernigovec | Теги: отруєння дітей, Анатолій Остронос, с. Бігач, табір Барвінок, табір Колос, Аліна Сіренко, Володимир Примак | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar