Четвер, 28-Березня-2024, 18.39.17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Грудень » 18 » «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!»
22.02.54
«Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!»
Для більшості сімей в Україні зимові свята починаються 19 грудня, коли православна церква відзначає день Святителя Миколая Чудотворця, який є одним з найшанованіших святих у православному світі. Так, наприклад, у Франції і Німеччині є понад дві тисячі, а в Англії – близько чотирьохсот церков, присвячених Св. Миколаєві.
Святитель Миколай, що жив у III-IV ст., прославився як великий угодник Божий, тому в народі звуть його зазвичай Миколою Угодником. Святитель вважається «всіх заступником, всіх скорботних утішником, всіх сущих в бідах притулком, благочестя стовпом, вірних поборником». Шанується він як святий, що опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним, є покровителем дітей, студентів, моряків, торговців і лучників. Християни вірять, що і сьогодні він здійснює велику кількість чудес на допомогу тим, хто йому молиться.
Народився Миколай близько 270-286 рр. у грецькому місті Патара в провінції Лікії (Мала Азія). За переказами, його батьки були багатими та глибоко віруючими християнами, котрі охрестили сина одразу після його народження, що було рідкістю на той час. Будучи ще немовлям, Миколай був настільки набожним, що у дні посту (середу та п’ятницю) пив материнське молоко лише один раз на день. А коли його вперше віднесли до купелі, він встав на ноги і сам стояв. Змалку Миколай вирішив присвятити своє життя богослужінню. Достеменно відомо, що будучи вченим юнаком, Миколай переселяється до м. Мири, де продовжує навчання, а його дядько-єпископ висвячує ще молодого Миколая на священика, а пізніше він здобув посаду єпископа Мирійського.
По смерті батьків сину залишається великий спадок, і він вирішує роздати все майно нужденним. Помер Св. Миколай приблизно у 345 році, мощі його були покладені в соборній церкві у м. Мірах, а в ХІ ст. були перенесені до м. Бар, де і сьогодні знаходяться в підземеллі під церквою. А діяння святого стали з часом причиною появи великої кількості легенд, що розповідають про чудеса, здійснені Миколою Угодником.
Будучи єпископом, Миколай воскрешає трьох невинно вбитих хлопців, на прохання зневірених подорожніх заспокоює бурхливий шторм на морі. Одна з легенд – про трьох сестер, яких збіднілий батько збирався відправити займатися гріховними діяннями, бо за тамтешніми традиціями вийти заміж без грошей вони не могли. І Святитель Миколай, дізнавшись про це, вирішує скористатись батьковим спадком і три ночі поспіль підкидає до кімнат дів подарунки – мішечки з золотом. Власне, саме завдяки цій легенді засновано традицію анонімних подарунків на день Св. Миколая.
За українською народною традицією, в цей день старші господарі села на свято збиралися, щоб зварити пшеничного пива. Влаштовувалася гостина, після якої всі весело з піснями їздили на санях довкола села.
На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди. По всій Україні влаштовували заздравні обіди на честь Миколая Угодника з приготуванням ритуального пива й медів. На Поділлі цього дня чекали «полазника» – чоловіка, який першим зайде до хати, що віщувало багатство й щастя протягом року. Але раніше через подвір’я мав пройти хазяїн, дати худобині їсти й привітати її словами: «Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю дружиною!». На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля, та ішов кропити господу, худобу і збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».
Але особливо бажаним свято Миколая було для дітей. За традицією, в ніч з 18 на 19 грудня Св. Миколай приносить подарунки і кладе їх під подушку. А серед дітей на західній Україні встановилася традиція писати Св. Миколаєві листа, у якому треба вказати, що хорошого та поганого дитина вчинила протягом року, і просити про подарунки. Для дітей Святий Миколай – символ доброго духа, що турботливо спостерігає за їх вчинками протягом року і все записує у спеціальну книгу, і подарунки приносить в ніч на 19 грудня, враховуючи все гарне та погане, що робила дитина.
І християни всього світу вірять, що і сьогодні Св. Миколай Чудотворець здійснює велику кількість чудес на допомогу тим, хто йому молиться.

Ой, хто, хто Миколая любить,
Ой, хто, хто Миколаю служить.
Тому святий Миколай
На всякий час помагай, Миколаю.
Ой, хто, хто спішить в твої двори
Того ти на землі і в морі
Все хорониш від напасти,
Не даєш йому пропасти, Миколаю.
Миколаю, молися за нами,
Благаєм тебе зі сльозами.
Будем тебе величати,
Ім’я твоє величати, Миколаю.
(укр. народна пісня)


Ірина Шевчик
"Чернігів стародавній"
Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 2723 | Додав: chernigovec | Теги: свято Миколая, 19 грудня, миколай чудотворець | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar