П`ятниця, 29-Березня-2024, 03.30.42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Лютий » 4 » Свята та будні Новгород-Сіверського музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім"
10.08.17
Свята та будні Новгород-Сіверського музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім"
Спасо-Преображенський собор у Новгороді-СіверськомуІсторико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім» розташований у найзатишному і найзагадковішому куточку Новгорода-Сіверського. У період великих реставраційних робіт 90-х років минулого століття тут спромоглися підняти із руїн покої настоятеля Спасо-Преображенського монастиря (на жаль, втративши Іллінську церкву та й взагалі первісний вигляд культових будівель), а також розмістити у чималенькому будинку основну експозицію заповідника. З часу відновлення української незалежності так і приречені уживатися на одному просторі за високими мурами обителі музейна установа з братією монастиря, що належить Українській православній церкві Московського патріархату.
аповідник став майже ровесником незалежної України. Традиції Новгород-Сіверщини мають свою історію, сталість, їх знають не лише на Чернігово-Сіверщині, а й далеко за її межами. Тільки Чернігівський історичний музей ім. Тарновського посідає вищу сходинку за славою та багатством експозиції.
У найпівнічному районному центрі України проживає чималий, як для малопомітного на мапі держави містечка, прошарок інтелігенції. Люди довели свою відданість, збираючи старожитності задля відтворення віртуальної картини щонайменш 1000-літньої історії краю. З плином часу вдячні нащадки пам'ятатимуть імена всіх, хто присвятив своє серце і душу цій гуманній справі.
У 1990 році історико-просвітницьку установу очолив Святослав Воїнов, відомий на той час краєзнавець, з багатим досвідом бібліофільської діяльності на терені «Словознавства» - під двадцять п'ять років! Нині місто над Десною і уявити важко без заповідника. За роки, що минули від часу його відкриття, він здолав непростий шлях. Чи не найважливішою подією його біографії стало облаштування просторих приміщень «Покоїв настоятеля» у комплексі Спасо-Преображенського монастиря після реставраційних робіт за сприяння тодішнього Президента України Леоніда Кучми під музей. Просторі виставкові та експозиційні зали, затишна бібліотека, адміністративні та господарські приміщення тощо. Одним словом - тут створено чудові умови задля прекрасного майбутнього важливої сторінки давньої української історії.
На жаль, місто швидко втрачає економічну складову, а відтак і зовнішню привабливість. Сірість і буденність стають супутниками повсякденного життя. Єдиною втіхою для новгородсіверців, котрі ще марять щоденною потребою духовно¬го просвітництва та інтелектуального збагачення, залишається музей-заповідник. Тут працюють закохані в утаємничені сторінки історії рідного краю люди, що прагнуть дістати з глибин минувшини краплинку інформації, яку навічно приховала від людського ока історія.
Бідність гуманітарної сфери Новгород-Сіверщини, а конкретніше її безгрошів'я, стає справжньою бідою як для сучасників, так і для нащадків. От якби талановитим людям, що беруть участь у різних культурологічних заходах, місцеві владні керманичі хоча б прагнули допомогти елементарним, крім мізерної зарплати, тоді б можна було вести мову про перспективу краю.
Та навіть у неймовірно скрутних умовах музейна справа у Новгороді-Сіверському відчуває потужний підмурок за різними напрямками дослідження, вивчення, демонстрації історичного надбання разом з широким інформуванням громадськості про епоху нашої праматері - Давньої Русі.
Директор заповідника Микола Сугоняко розповів, що протягом цього і наступного років вони планують провести кілька заходів. Саме вони вплинули б на популяризацію цікавих історичних епізодів і зробили непогану рекламу міста на теренах області, країни та зарубіжжя. Ось на початку вересня минулого року вдалося дещо здійснити з омріяного - відбулися урочистості з нагоди 20-річчя заповідника та 90-х роковин створення у Новгороді-Сіверському (1920 рік) краєзнавчого музею.
На перешкоді подальшого інтегрування Новгород-Сіверського музею-заповідника у потужну систему музейних, туристичних та екскурсійних пропозицій на відповідному просторі країни традиційно постає питання бідності, що проявляється у хронічній, немов застаріла хвороба, нестачі грошей для більшості заходів у сфері культури району, де фінансування відбувається переважно за бюджетні кошти. Це головна причина млявого розвитку тієї частини життя району, яка, за нормальних умов функціонування управлінських структур та правильної постановки профільного менеджменту, могла б приносити до місцевого бюджету левову частку надходжень.
Наразі керівник установи сподівається, що мрію вдасться здійснити. Адже поряд з ним чудовий колектив професіоналів: П. Провозін, Н. Авдієнко, О. Радченко, Ю. Чудновська, О. Бунак, І. Лобачова, С. Приход, М. Шабетя та інші члени колективу. Системно працює з фондами Віктор Халіман.
Вони проводять науково-дослідницьку роботу за окремими темами, охоплюючи історію міста і району з сивої давнини, збирають матеріали, щоб видати каталог місцевої історії, виявляють і досліджують біографії відомих земляків, організовують пересувні виставки у бібліотеках, школах, сільських будинках культури і, звичайно ж, зберігають та поповнюють фонди музею.
Щороку заповідник відвідує до п'ятдесяти тисяч людей. Співробітники музею є частими гостями на радіо, телебаченні, друкуються у виданнях України, читають лекції з актуальних тематик, таких як «Голодомори на Україні, Новгород-Сіверська сторінка», «Пам'яті Героїв Крут» тощо. Вже чотири роки як музей-заповідник є організатором проведення історичних читань, присвячених видатному українському історику з новгородсіверським корінням Олександру Мезьку-Оглобліну.
На нашу думку, проблемою культурно-історичного життя Новгород-Сіверщини є помилкове ставлення до історико-культурного заповідника як єдиної у районі інституції, що вирішить справи відродження краю у туристичному напрямку. Адже поки районний відділ культури не перетвориться у справжній координаційний центр з високим рівнем управління за різними напрямками - від сільської бібліотеки до потужного прориву на стезі організації туризму - успіху не бачити! Так і будемо тихесенько доживати.
Новгород-Сіверщина - прекрасний простір для вивчення будь-яких сторінок української історії. Зберегти їх і донести до свідомості українців покликані такі установи як Новгород-Сіверський заповідник «Слова о полку Ігоревім».

Борис Домоцький
Деснянка вільна

Категорія: Туристические отчеты | Переглядів: 2721 | Додав: chernigovec | Теги: екскурсия в Новгород-Северский, Новгород-Северский | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar