Вівторок, 23-Квітня-2024, 11.21.50
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Жовтень » 28 » Село Вишеньки міг би врятувати туризм
16.41.36
Село Вишеньки міг би врятувати туризм
натисніть для перегляду в повному розмірі...Невеличке село Вишеньки, що на Коропщині, вражає своїм архітектурним багатством. У населеному пункті, з кількістю жителів трохи більше двохсот чоловік, є дві історичні пам'ятки: палац Румянцева-Задунайського та Свято-Успенська церква. Вони будувалися в один і той же час - з 1782 по 1787 роки. І якщо призначення палацу досі не визначено, то у храмі правиться служба, люди приходять у церкву помолитися, вінчаються, хрестять дітей, поминають померлих. Але чи довго мешканці Вишеньок зможуть відвідувати Божий храм - невідомо. Справа в тому, що Свято-Успенська церква потребує негайного ремонту.
Під впливом часу храм почав руйнуватися, - розповідає настоятель Свято-Успенської церкви протоієрей Анатолій Валентій. - Протрухло залізо покрівлі, від вологості починає відпадати унікально виліплений барельєф купола, ліпні фрагменти споруди. У церковної громади немає можливості самостійно зробити капітальний ремонт і врятувати храм, бо обсяги робіт великі, а матеріали дуже дорогі. Тому існує загроза швидкої втрати Свято-Успенської церкви, як унікальної пам'ятки архітектури XVIII століття.
Перед Другою світовою війною храм закрили. Його використовували кілька років як клуб, а потім - як зерносховище. У 1942 році окупаційна німецька влада відкрила храм, щоб там молилися... солдати вермахту. Заразом і місцевим жителям дозволили відправляти Божі служби. Після того він не закривався...
- Храм збудовано в класичному стилі, - розповідає настоятель церкви Анатолій Валентій. - Колони західного входу, а також північної та південної сторін стоять впритул до стін, підкреслюючи зображення загальної композиції. Як внутрішня, так і зовнішні частини храму вкриті ліпними орнаментами. Дуже великі хори (місця для співу церковного хору) - у вигляді балконів. Підлога вкрита чавунними плитами. Крім головної бані, є ще дві дзвіниці. На одній з них висіли дзвони, а на другій був встановлений годинник з передзвоном. Усе це надавало Свято-Успенській церкві неабиякої краси і величі.
Свято-Успенська церква для мешканців Вишеньок - це чи не єдина розрада. Село фактично вимирає. Більшість з тих кількох сотень селян, котрі там проживають, - пенсіонери. Молодь не затримується у Вишеньках, бо тут немає роботи: немає ні сільгосппідприємства, ні, тим більш, якогось промислового виробництва. Молоді люди їдуть до столиці у пошуках кращої долі, старики ж залишаються доживати свого віку там, де народилися.
Вишеньки міг би врятувати туризм. Але потрібні кошти. Насамперед для того, щоб відремонтувати церкву та палац Румянцева-Задунайського.
Ще одна проблема - дорога до села. Вона, звісно, є, але пасажирський транспорт тут ходить вкрай рідко. Тож доїхати до Вишеньок дуже і дуже непросто. І навіть якщо людина захоче відвідати мальовничу місцевість, то можливостей комфортно сюди дістатися фактично немає.
Від райцентру до Вишеньок близько 18 кілометрів, не кожен заради краєвидів погодиться долати цю відстань пішки чи на сумнівних «попутках».
А поки туристичні гроші не потекли в село, єдина надія місцевих мешканців на відновлення Свято-Успенської церкви -це пожертви добрих людей.
У церкви є банківський рахунок, на який бажаючі допомогти можуть перерахувати гроші. Свято-Успенська парафія П/р №2600 0000892001 в Чернігівській філії АТ «Укрінбанк» МФО 353564 ЗКПО 25955489
 
Джерело: Назар Поліщук
"Деснянська правда" №11 від 24 жовтня 2009 року.
Категорія: Церкви Чернігівщини | Переглядів: 1665 | Додав: chernigovec | Теги: Свято-Успенська церква, Вишеньки, Коропський район, туризм на Коропщині | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar