Субота, 20-Квітня-2024, 14.58.23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Липень » 3 » Седнів мальовничий, ліричний та містичний
19.57.43
Седнів мальовничий, ліричний та містичний
Немає, мабудь, такого чернігівця, якому назва мальовничого містечка ні про що не каже. Для «лінивих», тобто тих, хто не чув про Седнів, - це селище у 25 км від Чернігова чисельністю десь у тисячу мешканців.
У столиці про такі населені пункти кажуть: периферія. Дійсно він не зустріне вас яскравими вивісками кафе чи вогниками кав’ярень та мотелів. Але неодмінно здивує своєю дивовижною красою, напоїть особливим повітрям і збагатить приємними спогадами й цікавими враженнями.
Хай там як, а давваючи в тінистій альтанці Глібова, вдивляючись у далечінь з величезного пагорба, Глібов написав свою «Журбу». Огорнутий приємною тишею, маєток разом із садибою старовинного козацького роду Лизогубів, де нині ще діє школа, надихав немало видатних людей. У 1846-47 роках бував тут і Тарас Шевченко.
До кінця життя він з теплим почуттям вдячності згадував містечко над рікою Снов як місце, дороге його серцю. Про перебування Тараса Григоровича нагадує липа його імені, під якою він писав поему «Відьма», а також десятки малюнків седнівських краєвидів. А самому дереву, понівеченому свого часу вандалами, близько 600 років.

Храм-кінозірка та седнівські мумії

За спогадами друзів Шевченка, у квітні 1847 року він, зарядившись позитивними емоціями, від’їжджав до Києва у чудовому настрої. Перед тим місцевий віщун Гриць Золотюсінький відмовляв Тараса, повторюючи: «Загинеш, пропадаш!». Тарас лише усміхався… У Києві його чекали «мундири голубі» Миколи I з приказом на арешт.
До речі, про самого Гриця Мірошникова, прозваного місцевими Золотюсіньким, свідчать цікаві перекази, пам’ятний хрест та капличка на цвинтарі. Це була людина унікальна, хоч і дивакувата. Цілий рік ходив босоніж у драному халаті, своєї хати не мав та був байдужий до матеріальних благ. Насамперед, запам’ятався даром передбачати людські долі. Не помилився він і в часі свого відходу в інший світ.
Історія Седнева, що бере початок від князівських часів, містить чимало цікавих та славних сторінок. Тож коли одного прекрасного дня ви все ж приїдете в Седнів, обов’язково прогуляйтеся тінистим парком, котрий ще й досі зберігає залишки старовинних оборонний стін. І, як люблять казати гіди всіх часів і народів, зверніть увагу на архітектурні пам’ятки, яких у містечку вистачає. Це – Воскресенська церква – родова усипальниця Лизогубів, де свого часу було виявлено вісім мумій, Успенський храм, а також дерев'яна, збудована без жодного гвіздка, Георгіївська церква. Вона – кінозірка, адже тут проходили зйомки для чи не найпершого в СРСР містичного фільму «Вій» за однойменною повістю Гоголя. Не забудьте і про кам'яницю XVII ст. Саме з неї свого часу вели підземні ходи глибоко вниз, до річки з поетичною назвою Снов.

Відпочинок зі смаком

Седнів з його околицями – справжній рай не тільки для художників, а й для туристів. Ще у 90-ті живописці великими групами приїздили творити в Седнів й оселялись у будинку творчості художників. Втім, тут може зупинитися і пересічний турист, чи навіть сім'я.
І все ж одним із кращих місць, де тут можна відпочити, є ранчо «Кінний двір», котре відкрилось на околиці селища в районі «Пекури» рік тому. Господар – Віталій Зарецький – занятий мандрівник, і, як зазначає він сам, подорожуючи світом, у різних туристичних осередках натикався, здебільшого, на стандартний відпочинок, з таким же меню й номерами. Прагнення до автентичного, а отже, до справжнього продукту в сфері сільського зеленого туризму, спонукало до створення такої затишної садиби. Тут можна покататися на конях, відвідати музей старожитностей та поспати на затишному ліжку – «релаксодромі», зробленому з сіна. Незабаром з'являться козацькі забави та інші розваги. Особлива гордість садиби – автентичні страви, приготовлені в печі. У нижній частині садиби знаходиться загін і приміщення для десятка коней. Саме ці благородні тварини, а також особливе ставлення та любов господарів і пояснюють назву ранчо, котре, по суті, є раєм для тих, кому набридли галасливі мегаполіси, і просто людей, які прагнуть спокою та гармонії.

Інга Вітковська
Категорія: Туристические отчеты | Переглядів: 1581 | Додав: chernigovec | Теги: кінний двір, Тарас Шевченко, Седнів, Георгіївська церква, Седнев | Рейтинг: 5.0/2
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar