Неділя, 28-Квітня-2024, 21.23.48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2012 » Липень » 23 » Розкопки біля Спаського собору у сюжеті "Першого національного". Відео
13.08.47
Розкопки біля Спаського собору у сюжеті "Першого національного". Відео
Розкопки біля Спаського собору у ЧерніговіПочалися розкопки біля найдавнішого храму Східної Європи - Спасо-Преображенського собору в Чернігові. Учені кажуть, що ці дослідження можна порівняти хіба що з вивченням Десятинної церкви в Києві. Бо тільки залишки її фундаменту - старші за мури чернігівського собору. До українських дослідників давнини вже долучилися фахівці російського "Ермітажу".
Чернігівський Спасо-Преображенський собор - одна з найстаріших монументальних кам'яних будов України - головна споруда Чернігівського князівства. Собор закладений у 1036 році князем Мстиславом
Володимировичем. Утім в оригіналі собор мав дещо інший вигляд - з обох боків були погребальні каплички. Століття перебудов та подальша руйнація - тепер їх можуть знайти хіба що археологи.

Павло Тирський, журналіст: - На місці розкопок якраз і знаходились погребальні споруди. Саме тут могли поховати високоповажну особу. Наприклад, князя. Втім під час розкопок так і не знайшли жодних останків.

За однією версій, у цій погребальні якраз і мали поховати князя Мстислава, в іншій - як твердять литописи - захоронили князя Святослава Ярославовича. До цього розкопки тут проводили 90 років тому і саме вони виявили результати підземного будівництва на місці погребальних каплиць. Нині архелоги запрацювали з новою силою.

[b]Олена Черненко, доцент кафедри історії археології україни Чернігівського національного педуніверситету, начальник експедиції:
- Пристройки были изучены на уровне науки того времени, на уровне науки 20-х годов, тогда знания древнерусской архитектуры находились на начальной стадии, не был накоплен материал для аналогий, для датировок. То есть датировка изначально была неверной, неправильной и выводы относительно. Возниковения этих сооружений тоже были не совсем верные - они вошли в научную литературу - сегодня все это уже придется менять.

Дані, які отримають під час нинішніх розкопок, мають прояснити - як саме і за допомогою яких матеріалів будували наші пращури.

Євген Торшин, науковий співробітник державного музею "Ермітаж" (Санкт-Петербург):
- Мы можем проследить, как говорят архелоги, стратеграфию клада. Последовательность возведения разных частей здания с помощью разных строительных материалов как кирпича разного, такого тонкого - византийського, так и разных типов растворов. И это важно для того, что потом можно будет датировать другие здания Чернигова.

Як твердять учасники розкопок, працювати доводиться проводити дуже обережно - для цього цілий набір інструментів - від лопат до щіточок. Утім кажуть - найскладніше було саме розпочати розкопки.

Олександр Гавриленко, студент ЧНПУ:
- Поначалу была главная проблема - что много мусора было. Когда были предыдущие раскопки проводились, то было много строительного мусора. Его засыпали и нам приходилось это все расчищать, грубо говоря, лопатами - в этом состояла основная сложность.

Через це будівельне сміття під загрозою руйнації опинився сам собор. У порожнини під стіни споруди постійно потрапляла вода, від чого руйнувався сам фундамент. Тож якщо нинішні розкопки обійдуться без сенсаційних відкриттів, археологи цілком можуть стверджувати - врятували собор від руйнування, вивізши тонни сміття.



Джерело: www.gorod.cn.ua
Категорія: Події міста | Переглядів: 1082 | Додав: chernigovec | Теги: розкопки на Валу, Олена Черненко | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar