Четвер, 25-Квітня-2024, 21.25.34
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Грудень » 17 » Про cтан та перспективи розвитку заповідної справи Чернігівської області
17.12.09
Про cтан та перспективи розвитку заповідної справи Чернігівської області
Відповідно до Плану консультацій Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області з громадськістю, 16 грудня 2009 року відбулося засідання круглого столу з питань стану та перспектив розвитку заповідної справи на Чернігівщині.
В засіданні взяли участь представники Українського товариства охорони природи в області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, обласної організації Товариства меліораторів і водогосподарників України в області, Держуправління охоронприроди та Держекоінспекції в області.
Природно-заповідний фонд України (ПЗФ) – це ділянки суходолу і водного простору, природні комплекси яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність. Він охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду рослинного і тваринного світу, підтримання загального екологічного балансу. Розвиток заповідної справи є одним з найважливіших пріоритетів довгострокової державної політики України. В результаті реалізації державної політики в галузі охорони навколишнього природного середовища площа природно-заповідного фонду в Україні з 1994 року збільшилась майже у 2 рази, або на 1,3 млн. га. До його складу сьогодні входять більш як 7 тисяч територій і об’єктів загальною площею близько 2,8 млн. га, що становить 4,6% від території України.
Станом на 01.11.2009 ПЗФ області нараховує 654 об’єкти загальною площею 252,3 тис. га, що становить 7,6% площі області, або сумарно по показникам 11 місце по країні (середній відсоток по Україні – 5,1%).
Природно-заповідний фонд складають 8 категорій об’єктів: Ічнянський та Мезинський національні природні парки, регіональний ландшафтний парк "Міжрічинський”, 441 заказник, 137 пам’яток природи, 19 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, дендропарки "Тростянець” загальнодержавного значення та "Прилуцький” місцевого значення, Менський зоопарк.
Природно-заповідний фонд характеризується великою кількістю об’єктів невеликої площі ( більше половини об’єктів мають площу до 100 га). Об’єкти розташовані досить нерівномірно на території області: в Носівському, Ніжинському, Бахмацькому, Борзнянському районах за рахунок високого відсотку розораності земель, площа природно-заповідного фонду не досягає 3% від площі району, що негативно впливає на екологічну стабільність території.
До 2015 року, відповідно до Закону України "Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки” планується створення заповідних територій та об’єктів на площі 6275 тис. га, що складатиме 10,3% території України. У більшості країн Європи середній відсоток заповідності становить 15%.
На виконання Указу Президента України 2005 р. "Про заходи щодо подальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні стосовно установлення в натурі (на місцевості) меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду України” станом на 15.09.2009 в Чернігівській області встановлено в натурі (на місцевості) межі 536 об’єктів загальною площею 225,6 тис. га.
До кінця 2009 року планується завершення робіт по нанесенню на планово-картографічні матеріали землекористування меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду області та встановлення інформаційно-охоронних знаків. Для проведення вказаних робіт в 2009 р. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 45 тис. грн.
Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в області приділяється увага роботі з питань розвитку ПЗФ Чернігівщини. На виконання Указу Президента України від 03.12.2008 № 1129 "Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів” готується проект розширення території Ічнянського національного природного парку з наданням земель площею 2486,8 га парку в постійне користування.
Проводяться попередні роботи зі створення частини національного природного парку "Залісся” на території Чернігівської області. Ведуться роботи з підготовки проекту створення національного природного парку "Дніпровсько-Деснянське міжріччя”. Розпочато роботи з вирішення питання створення національного природного парку "Подесіння” в заплаві р. Десни на території 5 районів області – направлено клопотання про отримання попереднього погодження на створення НПП "Подесіння”.
Ведуться роботи по визначенню територій, перспективних для подальшого заповідання. В 2009 року одержані матеріали для створення заказників місцевого значення на території Ніжинського, Прилуцького, Варвинського та Ріпкинського районів, на основі яких розробляються клопотання про створення нових об’єктів.
По кількості заповідних об’єктів Чернігівська область посідає перше місце в Україні, але така значна кількість природно-заповідних об’єктів викликає певні труднощі щодо їх охорони та збереження. Об’єкти природно-заповідного фонду передані під охорону установам, організаціям, органам місцевого самоврядування за місцем розташування з відповідним оформленням охоронних зобов’язань, але не всі зобов’язання виконуються належним чином.
Довідка.
На території області розташовано 2 національно-природних парки (НПП): Мезинський та Ічнянський.
Мезинський НПП створено відповідно до Указу Президента України від 10.02.06 № 122/2006. Загальна площа Парку – понад 31 тис. га, в тому числі 8,5 тис. га земель, що надані йому в постійне користування, та більше 22 тис. га земель, що включені до його складу без вилучення у землекористувача – Коропської районної державної адміністрації, на яких здійснюється традиційна господарська діяльність з додержанням загальних вимог щодо охорони навколишнього природного середовища.
Ічнянський НПП був створений відповідно до Указу Президента України від 21 квітня 2004 року № 464.
Парк засновано з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових і унікальних лісостепових природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів у верхів’ї р. Удай.
Загальна площа парку становить майже 10 тис. га, в тому числі 4686,1 га земель, що надані парку в постійне користування, та 4979,7 га земель, включених до його складу без вилучення у землекористувачів (дендрологічний парк загальнодержавного значення "Тростянець”, 204,7 га та Прилуцьке державне лісогосподарське підприємство, 4775,0 га).
Згідно з функціональним зонуванням у парку виділено: заповідну зону (2140, 0 га), зону регульованої рекреації (7324,7 га), зону стаціонарної рекреації (35,0 га) та господарську зону (166,1 га). У парку працюють 55 чоловік, з них у науковому підрозділі – 1, у службі охорони – 5 осіб.
Парк розташований на північному заході Лівобережно-Дніпровської лісостепової провінції в басейні річки Удай. За своїм природним потенціалом територія парку не має альтернативи в північному районі Лівобережного лісостепу і характеризується великою екологічною цінністю.
Мезинський та Ічнянський національні природні парки є бюджетними, природоохоронними, рекреаційними, культурно-освітніми, науково-дослідними установами загальнодержавного значення і входять до складу природно-заповідного фонду України. Охороняються як національне надбання, щодо яких встановлено особливий режим охорони, відтворення та використання. Підпорядковані Міністерству охорони навколишнього природного середовища України, оперативне управління здійснює Державна служба заповідної справи.
 
Джерело: Радченко Наталія, Держуправління охорони
навколишнього природного середовища
в Чернігівській області
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1884 | Додав: chernigovec | Теги: заповідники, перспективи, стан, Радченко Наталія, проблеми, заповідна справа | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar