П`ятниця, 03-Травня-2024, 12.32.30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Жовтень » 30 » Перші Любецькі історичні читання
14.29.30
Перші Любецькі історичні читання
натисніть для перегляду в повному розмірі...У древньому місті на Дніпрі 28 жовтня відбулися Перші Любецькі історичні читання, які організували та провели Інститут історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського державного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка та Історико-археологічний музейний комплекс „Древній Любеч”. Шановні гості – вчені-історики з Чернігова, Києва. Москви познайомились із визначними місцями містечка, зокрема, відвідали Спасо-Преобреженську церкву, побували біля пам’ятника на честь 900-ліття Любецького з’їзду князів 1097 р. на Замковій горі, колодязя св. Антонія Печерського, Кам’яниці чернігівського полковника і наказного гетьмана Павла Полуботка. Останню пам’ятку архітектури кінця ХVІІІ ст. нині реконструюють.
Учасників симпозіуму привітав і познайомив з історією Любеча, перспективами його розвитку, як культурного центру, колиски нашої державності, голова обласної державної адміністрації, кандидат філософських наук Володимир Хоменко.
Саме завдяки безпосередній участі і сприянню Володимира Миколайовича, після того як в кінці минулого року обласною радою створено комунальний заклад „Історико-археологічний музейний комплекс „Древній Любеч”, відбувається його становлення. Нині проводяться ремонтно-реконструкційні роботи колишньої двоповерхової будівлі школи-інтернату, яку передала селищна рада новоствореному закладу. Проведено розкопки кам’яниці Полуботка та ближньої Печери святого Антонія, благоустрій озера біля Ближньої Печери і колодязя. В планах – провести реконструкцію стін (вже розпочато Автор), а в найближчому часі – покриття кам’яниці, а також благоустрій Ближньої Печери. На нинішній рік також заплановано виготовлення документації для будівництва замку на Замковій горі. До речі, його макет вже виготовлений і з ним можна познайомитись в одній з кімнат музейного комплексу.
З великим інтересом слухали учасники читань виступ академіка НАН України, доктора історичних наук, директора інституту археології НАН України Петра Толочка про Любецький князівський з’їзд 1097 р. До речі, Петро Петрович знайомство зблизька з Любечем розпочав, ще в студентські роки, в кінці 50-х, коли навчався на третьому курсі держуніверситету й приїздив з експедицією на розкопки в селище.
До формування Любецької округи – така тема виступу члена-кореспондента НАН України, доктора історичних наук, завідувача відділом давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України Олександра Моця.
А член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, головний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Микола Котляр свої думки виклав на тему Давньоруської державності.
Про матеріали з розкопок стародавнього Любеча з колекції Державного історичного музею Росії (Москва), які виставлені в одній із експозицій, розповіла і продемонструвала на слайдах кандидат історичних наук, завідуюча відділом Державного історичного музею Росії Тетяна Соричева, яка прибула на форум разом з колегою – кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Наталією Асташовою.
Про археологічні дослідження печери прп. Антонія в Любечі поділився з присутніми завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника „Чернігів стародавній” Володимир Руденок.
А Олена Черненко та Олена Веремейчик – кандидати історичних наук, доценти кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського ЧДПУ ім. Т. Г. Шевченка доповіли про археологічні знахідки з розкопок в Любечі: історія колекцій та про археологічні дослідження кам’яниці П. Полуботка.
Про нові дослідження і відкриття в історії Стародавнього Любеча поділився кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії та археології України, директор Центру археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя ім. Д. Я. Самоквасова Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського ЧДПУ ім. Т. Г. Шевченко Володимир Коваленко.
Вів засідання голова оргкомітету читань, кандидат історичних наук, професор, директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського ЧДПУ ім. Т. Г. Шевченка Олександр Коваленко.
В читаннях взяли участь інші науковці, а також були запрошені й вчителі загальноосвітніх шкіл району, які викладають історію.
Привітали учасників Перших Любецьких історичних читань голова районної державної адміністрації Віктор Бугай, голова районної ради Юрій Лемешко, заступник голови райдержадміністрації Олександр Родинченко, любецький селищний голова Борис Стрельцов.
Продовжились читання наступного дня (29 жовтня) у Чернігові, в залі засідань навчального корпусу Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського.
Передбачено за матеріалами Читань видрукувати книгу в кінці нинішнього - на початку наступного року.
 
Джерело: Швед Михайло
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 1044 | Додав: chernigovec | Теги: реконструкція, історія Любеча, Древній Любеч | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar