П`ятниця, 03-Травня-2024, 09.12.24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Листопад » 8 » Незабаром відкриття виставки картин талановитого живописця Сергія Васильківського та етнографічної колекції Юрія Дахна
10.53.13
Незабаром відкриття виставки картин талановитого живописця Сергія Васильківського та етнографічної колекції Юрія Дахна
10 листопада о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (в Колегіумі, на Валу) відбудеться відкриття виставки картин Сергія Васильківського, українського художника ХІХ- поч. ХХ ст., а також унікальної колекції старожитностей Юрія Дахна із села Москалі Чернігівського району. На презентацію запрошені народні майстри, які продемонструють вміння вишивати рушники, сорочки, ікони.
Сергій Іванович Васильківський народився 1854 року в мальовничому містечку Ізюмі на Харківщині. Середовище і оточення, в якому зростав майбутній художник, було особливо благодатним для формування творчої особистості. Його дід-чумак, який походив з козацького роду, привив молодому Сергієві інтерес до української старовини, а мати – любов до народних пісень і фольклору.
Васильківський навчався у Петербурзькій академії мистецтв. Успішне навчання доповнювалося враженнями від виставок передвижників та поїздок на батьківщину. Він створив низку відомих пейзажів «Весна в Україні», «Влітку», «Кам’яна балка», «На околиці», що дозволили йому взяти участь у конкурсі на золоту медаль та всеросійській академічній виставці. За пейзажні етюди, в яких художник передавав мальовничість української природи, він отримав 5 срібних і одну малу золоту медаль, а за картину «На Дінці» – велику золоту і право на зарубіжну поїздку для фахового вдосконалення.
У 1886 році він виїхав за кордон. Сергій Васильківський жив у Франції і подорожував Англією, Іспанією, Італією, Південною Африкою та Німеччиною, де познайомився з колекціями художніх музеїв За кордоном він продовжує малювати і згодом здобув європейське визнання.
Сергій Іванович був надзвичайно працьовитим, писав 45-50 творів кожного року. Його картини наслідували чистий пейзажний живопис.
1888 року Васильківський повертається на батьківщину. І твори 1890-1900-х років, написані в Харкові, стали найвищим досягненням художника, найбільшим здобутком українського класичного живопису. Сергія Івановича Васильківського називають поетом українського малярства за надзвичайну ліричність його пейзажних та історичних творів.
На виставці в Національному заповіднику «Чернігів стародавній» експонуються картини С.Васильківського із колекції Національного художнього музею України: «Сторожа запорізької вольниці», «Різдвяні святки на Полтавщині», «Вітряки», «Село Опішня», «Ранок», «Коропів хутір», «Пейзаж з хатою» та ін.

Юрій Дахно ще з шкільних років захопився фольклором та етнографією. Його прадід вишивав. Можливо, цей інтерес перейшов і до онука. Він захопився колекціонуванням старовинних речей.
Нині в колекції Юрія Володимировича – речі, зібрані у селах Шибиринівка, Москалі та Антоновичі. Він може годинами з любов’ю і захопленням розказувати про кожен предмет своєї колекції. У збірці вишивані рушники, сорочки, наволочки, скатертини, історичні документи, є навіть титульна сторінка із зошита українського композитора Григорія Верьовки.

В експозиції Національного заповідника «Чернігів стародавній» представлена лише частина речей із колекції Юрія Дахна. Поряд з ними експонуються твори Сергія Васильківського, одного з найвидатніших українських пейзажистів кінця ХІХ - початку ХХ ст. Картини і старожитності об’єднує любов до України, її минулого.

Категорія: Анонси подій | Переглядів: 2003 | Додав: chernigovec | Теги: Чернігівський колегіум, Юрій Дахно, Сергій Васильківський, Чернігів Стародавній | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar