Субота, 11-Травня-2024, 10.31.51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Квітень » 4 » Міністерство культури і туризму провело колегію з туристично-курортної сфери
11.51.06
Міністерство культури і туризму провело колегію з туристично-курортної сфери
У день інавгурації нового Президента України — 25 лютого — у конференц-залі готелю «Братислава» відбулося секційне засідання підсумкової колегії Міністерства культури і туризму України з питань роботи туристично-курортної сфери у 2009 році та перспектив й основних напрямків на 2010 рік: «Український туризм і світова фінансово-економічна криза». Участь у конференції приймали: Заступник Міністра Юрій Зубко, Голова Державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля, заступники голови — Ольга Соколова, Сергій Сьомкін, а також Євген Самарцев, Голова «Ради з питань туризму і курортів». Серед запрошених були керівники структурних підрозділів з питань туризму і курортів обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, представники громадських організацій.
Серед основних питань, що були розглянуті на нараді: підведення підсумків 2009 року, стратегічні завдання та проблемні питання туристично-курортної галузі і шляхи їх вирішення, а також завдання галузі у світлі підготовки до чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012».
«Удосконалення законодавчої бази залишається для нас пріоритетом, — розповідає Юрій Петрович. — У минулому році нарешті після нелегких дискусій і боротьби у ВРУ був прийнятий закон «Про впровадження почесного звання заслужений працівник туризму України», закон вступить у дію з 1 січня 2011 року».
Пан Зубко також зазначив, що попри негативний вплив світової кризи, попри всі негаразди в суспільному житті, туристична галузь України навіть у цих нелегких умовах працювала і динамічно розвивалася.
«Служба туризму і курортів на протязі цілого року виконувала заходи Державно-цільової програми з метою підготовки до чемпіонату Європи: підготовка туристичної інфраструктури, в тому числі готельної інфраструктури, мобілізація у всіх містах і регіонах, які будуть приймати чемпіонат, резервів і ресурсів; підключення міст-сателітів і суміжних областей», — відзначив Юрій Петрович.
За словами Заступника Міністра, у минулому році активно йшла робота над формуванням мережі туристичних маршрутів. У результаті опрацьовано понад 100 основних тематичних НИХ напрямків туристично-екскурсійних маршрутів для всіх приймаючих міст та регіонів, які охоплюють об'єкти національно-культурної спадщини, природно-заповідного фонду.
Також сьогодні продовжує активно розвиватися міжнародне співробітництво: поглиблено контакти з Всесвітньою туристською організацією, Європейською туристичною комісією, Радою по туризму держав-учасниць СНД та іншими організаціями.
«Нарешті рівень представництва на міжнародних виставках і наш стенд почав відповідати міжнародним стандартам, претендувати навіть на входження до призової трійки-п'ятірки на міжнародних виставках за оформленням і тематичним наповненням. Звичайно, основними пріоритетами нашої роботи щодо розвитку туризму є і залишається забезпечення стратегічного планування галузі, сприяння створенню належних умов для розвитку сфери туризму, діяльності курортів та суміжних галузей економіки, — додав пан Зубко. — Ми продовжуємо роботу із вдосконалення нормативно-правової бази галузі. Так, вже опрацьовані зміни і доповнення до Законів України «Про туризм» і «Про курорти» з метою їх приведення до сучасних умов, вимог європейського законодавства».
Під час засідання Голова Державної служби туризму і курортів — Анатолій Пахля — відзначив, що незважаючи на світову фінансово-економічну нестабільність, у туристичній галузі є позитивні тенденції. До них можна віднести не дуже значне зниження кількісних показників усіх видів туризму, чому сприяє демократичний поступ України, розбудова інфраструктури сфери туризму.
«Хороші перспективи в нас і на майбутнє, — запевнив присутніх пан Пахля. — Особливо у зв'язку з проведенням в Україні чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Так, з метою практичного виконання вимог УЕФА державною цільовою програмою підготовки до «Євро 2012» передбачено проведення комплексу заходів щодо реконструкції і будівництва готелів. За даними на сьогоднішній день, ми повинні здійснити переоснащення 130 готелів загальною кількістю майже 11,5 тис. номерів, реконструювати 57 існуючих готелів з кількістю майже 6 тисяч номерів, а також побудувати 132 нових готелі загальною кількістю майже 20 тис. номерів. Загальна кількість готелів, по яким сьогодні доводиться працювати, — 328, з них 5* — 61; 4* — 157; З* —110».
Важливим напрямком зміцнення туристичного ринку залишається подальший розвиток курортної сфери. За останніми даними, в Україні налічується більше 3 тис. санаторно-курортних оздоровчих закладів. Найбільшу частку складають заклади відпочинку — майже 74%, і 25% санаторіїв.
До речі, протягом минулого року, за оперативною статистичною інформацією, в санаторно-курортних і оздоровчих закладах оздоровилося близько З млн. 600 тис. осіб.
За словами пана Пахлі, на сьогоднішній день найбільш проблемним питанням на місцях залишається питання землеустрою, збереження зон та округів і режиму в зонах та округах санітарної охорони природної території курортів, а для природно-лікувальних ресурсів такою проблемою є раціональне та ефективне їх використання.
Анатолій Іванович повідомив присутнім, що протягом 2009 року Державною службою туризму і курортів було підготовлено дуже багато проектів законів, 8 актів уряду, 7 наказів Міністерства культури і туризму, затверджено 1 закон. Розроблено Концепцію організації розміщення гостей та учасників фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу, схвалену відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України, на підставі якої підготовлено перелік готелів та інших засобів та План розміщення вболівальників під час проведення в Україні «Євро 2012». З ініціативи Держтуризмкурортів розроблено Порядок встановлення категорії готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), який також затверджений постановою Кабміну. Відповідно до цього Порядку, Міністерство культури і туризму визначено останньою інстанцією, яка може підтверджувати зірковість готелів та інших засобів розміщення.
«Світовий досвід свідчить: саме шлях до високого рівня стандартів передбачає впровадження чіткого механізму контролю за наданням та отриманням туристичних послуг. У кінцевому варіанті саме держава відповідає перед власними громадянами та іноземними споживачами послуг за якість цих послуг, принаймні, вона мусить вимагати та добиватися цього від усіх суб'єктів господарювання у туристичній сфері, аж до застосування санкцій, у тому числі судових, — наголосив пан Пахля. — Настав час запобігання розвитку і тіньового бізнесу в туристичній галузі, і організації незаконної міграції трудових ресурсів та тіньового транзитного міграційного бізнесу під виглядом надання туристичних послуг. Настав час діяти прозоро. Нас не може влаштувати те, що досі значна кількість туристичних суб'єктів господарювання залишається в тіні, дехто з них грубо нехтує законами про трудову міграцію і використовує, як я вже сказав, туристичні фірми для незаконної міграції населення, чим підриває і економічну складову країни, і її міжнародний імідж. А тому ми мусимо врахувати цей аспект, позицію з цієї проблеми відповідних міністерств та компетентних органів та докладати достатньо зусиль для створення сучасної системи об'єднаних інформаційних ресурсів, сучасної електронної бази даних, повного національного та регіональних реєстрів туристичних ресурсів країни, їх унормованого використання та експлуатації, ведення постійного аналізу туристичних потоків по всій території країни та забезпечення відповідного контролю. Такий підхід, з одного боку, буде повністю відповідати існуючій світовій практиці, з іншого боку — надасть нам можливість запропонувати світові цивілізовані форми туристичних послуг з відповідним рівнем безпеки як під час підготовки, так і в ході Чемпіонату Європи 2012 року».
Наприкінці свого виступу Анатолій Іванович зауважив, що Державна служба туризму і курортів активно вживає заходи щодо створення туристичних інформаційних центрів:
«На сьогоднішній день заплановано відкрити 4 таких центри у Києві, у Донецьку — 3, у Львівській області — 14, у Харківський області — 11. Розроблено примірне положення по створенню туристичних інформаційних центрів. Більше того, вже підготовлено презентації туристично-екскурсійних маршрутів приймаючих міст Києва, Донецька, Львова, Харкова, зроблені технологічні карти маршрутів. Хочу зазначити, що ці маршрути пролягають головними транспортними магістралями між містами-учасниками чемпіонату, або мають радіальний характер: з початком і закінченням екскурсії в одному місці на відстані до 200 кілометрів, розраховані не більше ніж на 1-2 дні».
З питань ліцензування туристичної діяльності на засіданні робив доповідь пан Сьомкін: «До постанови 756 Кабміну України у минулому році були внесені зміни та доповнення, в тому числі з нашої подачі як від органу ліцензування: було зменшено перелік документів, які суб'єкти господарювання подають до заяви про видачу ліцензії на право впровадження ТО чи ТА діяльності.
Я хотів би звернути вашу увагу на те, що ми спростили і процедуру прийняття документів на отримання ліцензії. На сьогодні Держкомтуризм може отримувати документи в повному обсязі навіть поштою.
З 19 січня цього року термін дії ліцензії на туристичну діяльність є необмеженим, підтверджувати свою діяльність кожні 5 років тепер не потрібно».


Наталия Швец
Журнал «Турбизнес»
№ 3 (33) березень 2010 р.
Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 688 | Додав: chernigovec | Теги: туризм та курорти, колегія, український туризм, туризм | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar