П`ятниця, 26-Квітня-2024, 06.24.14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Червень » 14 » Меценатство – головна риса представників козацтва Чернігівщини
10.41.27
Меценатство – головна риса представників козацтва Чернігівщини
Козацька старшина відігравала важливу роль у житті монастирів Північного Лівобережжя.Прикладом може слугувати Пустинно-Рихлівський Миколаївський монастир, заснований у 1666 р. поблизу містечка Понорниця чернігівським полковником В. Многогрішним. Його коштом були спорудженні перші дерев’яні будівлі обителі. Після великої пожежі 1754 р. монастир було відбудовано завдяки пожертвам Ф. Каченовського та П.Чижевського. У 1757 р. на подвір’ї було споруджено невелику Миколаївську церкву, а у 1754-1760 рр. – величний п’ятибанний Миколаївський собор.

Пізніше було зведено й дзвіницю з надбрамною церквою Іоанна Предтечі та міцний мур. На території монастиря існували також печери з каплицею над входом. Монастирські землі з нивами, садами й лісовими угіддями простиралися більш ніж на 30 десятин. Тут перебували понад 300 ченців і послушників. Існував окремий гостиний двір для богомольців й паломників з трапезною й підсобними будівлями.

Надання козацькою старшиною монастирям майна й землі було натоді звичною справою. Про це свідчать, зокрема численні універсали гетьманів І. Мазепи, І.Скоропадського. Універсалом від 8 січня 1709 р. він підтвердив права Свято-Миколаївського Каташинського монастиря на земельні володіння і надав нові маєтності – слободу Каташинку, млин Маньковський, озеро Казановку, грунт у с. Кожанах. За універсалом гетьмана І. Скоропадського від 5 січня 1713 р. Свято-Миколаївский Батуринський монастир отримав села Спаське та Коренецьке.

Гетьманський уряд повсякчас стояв на сторожі інтересів православних монастирів. Це яскраво засвідчує історія Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря. Під час гетьманства І.Самойловича монастирські піддані у деяких селах відмовились виконувати повинності, відтак своїм універсалом від 7 жовтня 1673 р. він категорично зажадав від старшини привести селян у покору. За гетьмана І.Мазепи монастирські селяни с. Ксензовки свавільно записалися у козаки. На прохання ченців І. Мазепа втрутився у ситуацію, і на підставі універсалу від 28 листопада 1688 р. їх було виключено з реєстру.

За гетьманства І.Скоропадського козаки с. Мезин, оселившись на монастирських землях, заволоділи монастирськими озерами і перестали сплачувати за їх використання податок. Універсалом від 2 січня 1712 р. козакам було наказано або сплачувати обителі податок, або повернути привласненні землі. Інший універсал І.Скоропадського від 20 листопада 1718 р. регулював надходження грошей з млина Пирогівського на потреби монастиря. На думку Філарета (Гумілевського), на початку гетьманування Д. Апостола між ним і новгород-сіверськими ченцями виникли непорозуміння. Втім невдовзі сторони знайшли спільну мову. У цьому контексті значний інтерес становить універсал гетьмана Д.Апостола від 9 червня 1730 р. про повернення у підданство монастиря селян, яких було записано у козаки, адресований старшині Ніжинського і Стародубського полків: “До обители святой Спасской Новгородской утверждаем так, дабы оных некто не смел и не важился от той обители отрывать”.

Таким чином, взаємовідносини представників козацької старшини з монастирями Чернігово-Сіверщини у означений період були досить різнопланові. Розуміючі необхідність належного облаштування монастирського господарства, козацькі урядовці від гетьмана до сотника зазвичай ішли на зустріч клопотанням ченців і намагалися застерегти їхні інтереси.

Джерело: Рига Данило,
“Чернігів стародавній”
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 1039 | Додав: chernigovec | Теги: козаки Чернігівщини, козацтво на Чернігівщині, меценацтво | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar