Четвер, 02-Травня-2024, 05.10.43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Червень » 12 » Краєвиди Качанівки та Тростянця не залишать байдужими
21.56.38
Краєвиди Качанівки та Тростянця не залишать байдужими
Зараз дуже популярними стали подорожі за кордон. Та не в кожного вистачає коштів на таке задоволення. Прикро, що мало хто знає наскільки гарно можна відпочити у нашому Придеснянському краї. Адже не все мистецьке життя – те, що у великих знатних містах. Є чимало місць, де воно може бути не менш змістовним та насиченим. Часто саме в маленьких селах можна побачити такі краєвиди, яких не знайдеш більше ніде і отримати незабутніх вражень.
Урочище Качанівка розкинулось на околиці села Ічнянського району. Це рідкісної краси парк, розкішний палац, мальовничі озера, одне слово, сьогодні це єдина в Україні дворянська садиба, що збереглася не фрагментами, не шматочками, а в комплексі.
Саме на території Качанівки протягом двох століть створювався і майже в цілісності зберігся архітектурно-парковий ансамбль – унікальна пам’ятка кінця ХVІІІ – початку ХIХ століття. Він дійшов до нашого часу майже з усіма атрибутами провінційної дворянської садиби: палацом, церквою, господарськими та службовими будівлями.
Легендарна Качанівка – родовий маєток сім’ї Тарновських – один із найвідоміших панських маєтків Чернігівщини. Втім, доля його, як і багатьох інших дворянських гніздечок, склалася не дуже щасливо. Революція 1917 року намагалася знищити будь-які нагадування про ненависну панську культуру. Тож садиби просто знищувалися, часто разом із їхніми власниками. Тут Качанівці, можна сказати, пощастило. Маєток не зруйнували, але розграбували вщент. Після революції там розмістили комуну для безпритульних дітей, а пізніше туберкульозний диспансер.
Кого тільки не приваблювала Качанівка тихим задумливим парком з численними ставками, заплутаною сіткою багатоярусних доріг, прикрашених скульптурами. Своїми візитами садибу вшанували Михайло Глінка, Семен Гулак – Артемовський, Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Пантелеймон Куліш, Ганна Барвінок, подружжя Маркевичів, Ілья Рєпін, брати Маковські (Володимир та Костянтин), Олександр Лазаревський, Дмитро Яворницький, Микола Костомаров, та багато інших знаменитостей. Альбом почесних гостей Качанівки налічує понад 600 підписів.
У лютому 2004 року Качанівці було надано статус Національного історико – культурного заповідника. Нині його площа становить близько 560 гектарів. На сьогоднішній день садиба не втратила своєї чарівності. Як і раніше, вона приваблює, захоплює, іноді навіює легкий смуток і завжди дарує щастя від спілкування з прекрасним.
Іншим не менш мальовничим місцем є неподалік розташований Тростянець. На чарівних доріжках і алеях дендрологічного парку “Тростянець”, заснованого у 1830-х роках нащадком гетьманського роду Іваном Скоропадським, ростуть екзотичні дерева, садженці, які привезені сюди ще у 40-их роках XIX століття з Парижа, Риги, Петербурга, Києва, Нікітського ботанічного саду… Сьогодні цей дивовижний куточок природи за своєю красою не має рівних в Україні. У незайманій красі ландшафтів поєднані мальовничі галявини, ставки, гористий рельєф, рослинне розмаїття (1700 видів дерев та кущів) і цілюще повітря.
Посередині парку розташований Великий став , на якому поважно плавають лебеді. Це просто вражаюча панорама – вид на озеро смарагдового кольору в поєднанні з ніжно білим незайманим кольором поважних птиць. Та найбільше вражає ландшафт. Висота деяких штучних гір сягає 35 метрів.
Саме в таких місцях нашого Придеснянського краю можна поєднатися з природою, і без вагань відчути себе частинкою іншого, більш прекрасного і чарівного світу.

Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 1960 | Додав: chernigovec | Теги: туризм на Чернігівщині, Чернігівщина, Тростянець, Качанівка, Ічнянський район | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar