П`ятниця, 03-Травня-2024, 08.23.45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Грудень » 15 » Козелець та Розумовські
23.15.42
Козелець та Розумовські
Ставний, вродливий, з приємним і сильним від природи голосом, співак відразу ж упав в око молодій царівні. Вроджені риси не пропали марно. Скоривши серце царівни, він стає її найближчим і надійним порадником і помічником-фаворитом. На той час Єлизавета Петрівна перебувала в опалі з боку Анни Іоанівни і шукала розради в розвагах.
Зійшовши на російський царський престол, Єлизавета Петрівна надає Олексієві багато привілеїв: від звання фельдмаршала до передачі у власність сіл в Україні, а також титул графа, більше того - вступає з ним у таємний шлюб. Графські титули здобули й мати, брат і сестра Олексія. Розумовські стали найбагатшими людьми Російської імперії.
Та завдяки братові найбільш відомою постаттю в історії став Кирило. Здобувши блискучу освіту за кордоном, він стає президентом Російської академії наук, а згодом - гетьманом України. Будучи освіченим і закоханим в архітектуру та музику, він оточив себе видатними художниками, митцями. Мав садівників, музикантів, співаків, архітекторів. Будучи людиною дуже заможною, він будував палаци, створював парки, архітектурні паркові ансамблі. У 1750 році Кирило Розумовський став гетьманом України. Він не забуває й про Козелець, зокрема сприяєбудівництву канцелярії Київського полку, в колишньому приміщенні якої нині міститься районна бібліотека. Та ще більш відомою будівлею став козелецький собор Різдва Богородиці. Його збудовано з ініціативи й за підтримки Кирила, проте активну участь у будівництві брала вся родина Розумовських. Воно велося в основному силами кріпаків. До Козельця з усіх помість Розумовських, розкиданих по обидва боки тракту Київ - Петербург від Чернігова до Києва, було зігнано сотні кріпосних селян, хоч якоюсь мірою здатних до будівельної справи. Тих, котрі незналися на будівельній справі, поспішно навчали її азів. Десятки досвідчених талановитих майстрів працювали під наглядом головних будівничих цієї споруди - архітектора А. В. Квасова, талановитого українського майстра своєї справи I. Г. Григоровича-Барського і придворного художника Розумовських Г. А. Стеценка. Заспогадом нинішнього жителя Козельця Віталія Федотовича Очана, художник Г. Стеценко деякий час навіть жив поряд зі спорудою, що зводилася.
Протягом 11 років (1752 - 1763) велося це будівництво. Звісно, належноїтехніки не було. Не було й пристроїв, які б полегшували роботу. Щоб подати робітникам будівельні матеріали на місце роботи, знизу доверху майбутньої споруди було зроблено під'їзну дорогу від села Лихолітки до села Гламазди з підйомом і спуском потрібної висоти навколо собору. Понад десять років щоденної виснажливої праці сотень людей було покладено на те, щоб виріс красеньсобор і поруч з ним - дзвіниця (з розповіді козелецького краєзнавця О. Шама).
 
Джерело: www.kozelec.in.ua
 
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 958 | Додав: chernigovec | Теги: Козелець, Розумовські, собор Різдва Богородиці | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar