Неділя, 12-Травня-2024, 10.41.40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Вересень » 1 » Як рахували відвідувачів в Національному заповіднику «Чернігів стародавній» кореспонденти газети "Семь дней"
09.44.09
Як рахували відвідувачів в Національному заповіднику «Чернігів стародавній» кореспонденти газети "Семь дней"
натисніть для перегляду в повному розмірі...Нещодавно журналісти чернігівської газети «Сем дней» Вікторія Сидорова та Іван Логін вирішили «допомогти» порахувати відвідувачів музейних об’єктів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Про це розповідається у статті тижневика «Количество туристов сильно преувеличено?».
Журналісти засумнівалися, що музейні об’єкти Національного заповідника «Чернігів стародавній» у липні 2009 року відвідали 24765 чоловік. Тож вирішили провести розслідування.
Вікторія Сидорова завітала в Антонієві печери, а Іван Логін рахував відвідувачів на Валу біля Колегіуму.
Пані Вікторія «Сразу же обратила внимание, насколько непрезентабельно снаружи выглядит ета жемчужина нашего края (и, кстати, номинант на звание «7 Чудес Украины»): карта-схема пещер на стене обваливается, штукатурка вокруг входа оббита…». Не кращу картину журналістка побачила і в Іллінській церкві.
Нічого дивного, адже в Антонієвих печерах розпочато ремонтні роботи, в Іллінській церкві вони вже завершуються. І ремонтує пам’ятки заповідник цього року лише за власні кошти (держава у 2009 р. на ремонтно-реставраційні роботи не виділила жодної копійки). Добре, що відвідувачі у пам’ятки ходять і таким чином допомагають нам ремонтувати. Дякуємо й обласному і міському радіо та телебаченню, а також чернігівським газетам, які розповідають про архітектурні пам’ятки і виставки Національного заповідника «Чернігів стародавній».
Вікторія Сидорова рахувала відвідувачів Антонієвих печер 14 серпня протягом трьох годин, до 13.00. За її підрахунками наші печери відвідало 87 чоловік. «Возможно, после обеда их было больше. Но могло быть и наоборот», – пише журналістка.
Іван Логін нарахував шанувальників старовини ще менше – 30 чоловік (він також рахував протягом трьох годин).
Потім журналісти почали підраховувати прибутки заповідника. «Если учесть, что билет в заповедник стоит 5 грн. для взрослого, 2 грн. для ребенка, то в течение июля только на продаже входных билетов «Чернігів стародавній» мог заработать от 100000 до 150000 гривен. А если учесть стоимость экскурсий – 20-30 гривен – и того больше!». І журналістів зацікавило: «Куда же уходят ети деньги?».
Щоб отримати відповідь на це питання, вони звернулися до генерального директора заповідника. Юрій Соболь розповів: «Ви рахуєте спрощено. З цих 25 тисяч десь близько п’яти-шести тисяч відвідували музей безкоштовно. Це діти-інваліди, сироти та діти з багатодітних родин. Ми безкоштовно обслуговуємо солдатів строкової служби, художників, архітекторів, священнослужителів (адже це культові споруди). Серед відвідувачів майже третина − діти, а для них квиток коштує 2 гривні. Всі отримані кошти залишаються в заповіднику. Ні на ремонтні роботи, ні на ремонтно-реставраційні, ні на проектні, ні на наукові з державного бюджету цього року ми нічого не отримували. Втім, така ситуація по всій Україні. Добре, що хоч зарплату отримуємо вчасно».
Не сподобався також Вікторії Сидоровій і туалет, розташований неподалік від Антонієвих печер: «В частности, никакой критики не выдерживает туалет – деревянная будка с дыркой в полу и специфическим запахом». Не подобається, пані Вікторіє, і нам, працівникам заповідника, такий туалет. Хоча, буває, що іноземці фотографуються біля нього, бо у себе на батьківщині, у Європі, вони такого дива, мабуть, не бачили. Керівництво заповідника неодноразово зверталося до місцевих органів влади щодо ситуації з туалетом. Приїздили працівники комунальних служб, чистили його. Але, біда, що згадують про нього 2-3 рази на рік.
Втім, повернемося до підрахунку відвідувачів музейних об’єктів. На веб-сайті заповідника постійно оприлюднюється інформація про кількість відвідувачів пам’яток та виставок Національного заповідника «Чернігів стародавній». Дана інформація є офіційною і за підсумками року вона надається в Чернігівське обласне управління статистики. Приписок, ми не робимо. Нам це непотрібно.
Як рахуємо відвідувачів? Наприклад, прийшла в Антонієві печери Вікторія Сидорова і купила квиток. А потім поїхала на Вал і придбала квиток в Борисоглібський собор. Відтак, маємо двох відвідувачів. Адже, прізвища й імені не запитуємо і не записуємо. Не ставимо і печатки на руках (чи інших частинах тіла) в шанувальників старовини. Подібним чином рахують відвідувачів не лише в музеях і кінотеатрах, а також і в інших закладах культури. До речі, нещодавно повідомлялося, що «Гетьманську столицю» щодня відвідує 2,5 тисячі чоловік. Сумніваєтеся!? Тоді, чому б не поїхати журналістам газети «Семь дней» у Батурин і провести там розслідування? Тижневик «Семь дней» називає себе: «Самая антикризисная газета». Можливо, й так – розслідувати не будемо. Хоча, подібні публікації, на мою думку, не сприяють популяризації пам’яток Чернігова (сумніваюсь, що збільшиться і кількість передплатників газети). А відтак, згадані «розслідування», на жаль, не додадуть прибутків архітектурно-історичному заповіднику.
Натомість, переважна більшість засобів масової інформації допомагають Національному заповіднику. І ми їм за це вдячні. Але, ми за свободу слова. Кожна газета має право проводити різноманітні розслідування у межах чинного законодавства України.
До речі, стаття «Количество туристов сильно преувеличено?» розміщена не лише в газеті «Семь дней» (її тираж – 11280, принаймні так написано на 28-у аркуші тижневика), а також на порталі Gorod.cn.ua. Одна з читачів сайту написала коментар: «Скажите, Виктория, а это у вас такое редакционное задание - всячески критиковать Черниговский заповедник или вы по собственному почину? Они вас чем-то обидели? (сразу скажу - я не сотрудник данного учереждения, просто интересно). Ваша статья под громким словом "расследование" на уровне разговоров бабушек на лавке - сколько людей туда сюда прошло. На праздники и в выходные их гораздо больше, вы же сами пишете, так что все ваши подсчёты, мягко говоря, не точны. А подсчёт чужих денег - и тем более. А по поводу туалета поганого на пещерах и прочих прелестей - так про это уже столько переговорено, что вы вот прямо в очередной раз Америку открыли. Я понимаю, лето - период затишья, сложно с темами. Но это не значит, что можно делать откровенную халтуру».
Ми запрошуємо до співпраці журналістів газети «Семь дней» і пропонуємо різноманітні публікації про чернігівські пам’ятки та наше старовинне місто для розміщення в тижневику.
 
Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 1199 | Додав: chernigovec | Теги: газета, Семь Дней, відвідувачі, туризм, туристи | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar