Середа, 24-Квітня-2024, 17.23.13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Вересень » 3 » Єлецький монастир в Чернігові готується до 950-річчя
15.31.57
Єлецький монастир в Чернігові готується до 950-річчя
Проведення урочистостей з нагоди 950-річчя з часу заснування Єлецького Свято-Успенського монастиря в Чернігові заплановане на 21 вересня – свято Різдва Богородиці і день міста.
До цього моменту в обителі буде зведена невеличка дерев’яна каплиця, вже пробурена свердловина, яка постачатиме чернече господарство джерельною водою, а також побачить світ подарункове видання про історію одного з найстаріших монастирів України.
Як повідомив нашим читачам заступник голови обласної ради Олег Обушний, який за власною ініціативою взяв на себе частину організаційних турбот, підготовчий етап роботи з благоустрою монастиря (а саме – забезпечення його якісною питною водою) почався ще рік тому.

Узгодження різноманітних дозволів та паперів тривало більш ніж півроку, а розкопки та саме буріння свердловини, прокладення труб і мереж були зроблені за літо.

– Це був дуже трудомісткий проект. Гадав, що впораємося до липня, але тільки нині наблизилися до його завершення, – розповів Олег Олексійович. – Сподіваюся, зберемо всі сили зібрали, аби встигнути до 21 вересня, аби там стояла не капличка, а невеличка церковка, і була вода з джерела. Зараз уже можна нею користуватися. Ми подали зразки води на експертизу – всі висновки дуже позитивні, вода просто чудова. Я сам перший її скуштував. Слава Богу, що це вдалося зробити, бо якість питної води в Чернігові – це проблема №1. Багато людей через те і хворіють.

Як повідомив заступник голови обласної ради, на реалізацію проекту не було використано ні копійки державних коштів. «Я роблю все за власні кошти, а також мені допомогли друзі, яких я до цього спонукав і просив, - зізнався Олег Обушний. – Адже спочатку розраховував тисяч на 50 гривень, потім – на 100, а зараз цей проект потягнув до 400 тисяч гривень».

Крім того, до святкування буде друкована книга про історію Єлецького монастиря. Авторський колектив – науковці нашого педагогічного університету. За словами Олега Обушного, це буде гарно ілюстроване подарункове видання на 500-600 сторінок. Вартість друку складатиме близько 150-200 тис. грн., книга буде видана коштом обласного бюджету.

Ще одне більш скромне видання до ювілею, ймовірно, буде здійснено церковним коштом. Придбати його можна буде в крамницях при храмах. Крім того, місцеве радіо та телебачення готують програми про Єлецький монастир. «Це та історія, яку кожен житель нашої області повинен знати, це все наше, - підсумовує мій співрозмовник. - Це багатство у спадок залишили наші пращури. Тож нам треба його не тільки зберегти, а й примножити».

Історична довідка

Свято-Успенский Елецкий монастырь в Чернигове

По преданию, эта обитель была основана в XI веке князем Святославом Ярославичем на том самом месте, где преподобный Антоний Печерский нашел образ Божией Матери, явившийся в 1060 году в ветвях ели. Явление чудесного образа на ели и дало название монастырю - Елецкий. Однако вплоть до XVII века в летописях и устно монастырь назывался просто Богородичным.

В 1240 году, во время нашествия Батыя, обитель была разрушена. Часть братии была убита, а часть бежала в леса, окружавшие Чернигов. После татар монастырь был восстановлен, но в 1611 году снова разграблен, на этот раз поляками, и позже был отдан униатам. При Богдане Хмельницком обитель поступила в управление черниговского архиерея, а позднее - особого архимандрита. Святая икона была сохранена черниговским князем Даниилом Барятинским и передана в Харьковский Успенский монастырь. В Елецком же соборе осталась ее копия, приобретенная монастырем при настоятеле Иоаникии Голятовском.

Самый древний храм монастыря - Свято-Успенский собор, сохранившийся до наших дней. Кроме того, действует храм имя святых апостолов Петра и Павла, а когда-то здесь были также Дмитриевский и Предтеченский храмы. Еще одна святыня обители - небольшой деревянный домик, в котором жили святитель Феодосий Углицкий и святитель Димитрий Ростовский. Официально монастырь был открыт 1 сентября 1992 года.

Джерело: Вікторія Сидорова
Високий Вал
Категорія: Церкви Чернігівщини | Переглядів: 1529 | Додав: chernigovec | Теги: 950-річчя монастиря, Єлецький монастир, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar