Четвер, 28-Березня-2024, 23.55.55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2011 » Квітень » 2 » Державні і професійні свята України та інші знаменні дати у квітні 2011 року
22.22.46
Державні і професійні свята України та інші знаменні дати у квітні 2011 року
1 квітня – День сміху.
Світ відзначає День сміху. У цей день кожен хоче пожартувати над кимось, тож ніхто не застрахований від розіграшів і навіть найсерйозніші люди мимоволі посміхаються. Як припускають науковці, в Україну це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою – одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської – святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Того дня дівчата дурили людей, аби верховодити майбутнім чоловіком.
Міжнародний день птахів.
Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року.
Саме тоді, першого квітня, була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. За традицією, цього дня, в очікуванні пернатих, люди розвішують шпаківні, синичники, гоголятники та інші „пташині будиночки".

2 квітня – Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму.
У 2008 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про проблеми аутизму. У Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму закликаємо активізувати зусилля задля того, щоб діти та дорослі, які мають це захворювання, в майбутньому стали повноправними членами суспільства.
Міжнародний день дитячої книги.
Починаючи з 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги (IСВD), підкреслюючи тим самим неминущу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

3 квітня – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування.
Відзначається згіднорезолюції Генеральної Асамблеї ООН (А/RES/60/97 від 18 січня 2006).
День геолога.
Професійне свято працівників геології, геодезії та картографії України.
Відзначається щорічно у першу неділю квітня. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників геології, геодезії та картографії України…» згідно з Указом Президента України «Про День геолога» від 7 лютого 1995 року № 110/95.

4 квітня – День створення НАТО.
Організація Північноатлантичного договору, НАТО або Північноатлантичний Альянс – міжнародна політично-військова організація, створена 4 квітня 1949. На даний час налічує 28 держав. Головним принципом організації є система колективної оборони, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на атаку з боку зовнішньої сторони.
НАТО народилася, як результат нездатності ООН того часу забезпечити мир у світі, тоді, коли СРСР ветувало багато постанов Ради безпеки цієї організації. Для легітимізації нової організації скористалися 51-м пунктом Статуту ООН, у частині 5 у рамках легітимного колективного захисту.
Створений у 1955 році так званий Варшавський договір став фактично геополітичною противагою НАТО і конфронтація між цими блоками сформувала упереджене ставлення населення як України, так і інших пострадянських країн до цілей і засобів діяльності організації Північноатлантичного договору.

7 квітня – Всесвітній день здоров’я.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) – спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй. Штаб-квартира розташована у Женеві. До складу ВООЗ входить 193 країни.
1945 року на Конференції у Сан-Франциско ухвалене рішення щодо створення міжнародної організації з питань охорони здоров’я. 1946 року Міжнародна конференція охорони здоров’я, яка проходила у Нью-Йорку, схвалила Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). День набуття чинності Статуту ВООЗ – 7 квітня 1948 р. – вважається Днем заснування цієї організації і щорічно відзначається як Світовий день здоров’я.

11 квітня – Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів.
Пам’ятна дата, що відзначається щорічно 11 квітня за ініціативою Організації Об’єднаних Націй.

12 квітня – Всесвітній день авіації і космонавтики.
Пам’ятна дата, що відзначається 12 квітня, установлена на знак першого польоту людини в космос.
12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» уперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.
12 квітня 1981 року стартував перший пілотований політ за американською програмою «Спейс Шаттл».

День працівників ракетно–космічної галузі України.
В Україні 12 квітня відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України.

16 квітня – День довкілля.
Свято України. Відзначається щорічно в третю суботу квітня. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій, з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією "Дерево-Життя" та іншими громадськими ініціативами…» згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98.
Із встановленням Дня довкілля було зупинено Всеукраїнську акцію «Дерево – Життя».

18 квітня – День пам’яток історії та культури.
23 серпня 1999 року за підтримки ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’яток історії і культури було ухвалено встановити в Україні День пам’ятників історії і культури і відзначати його щорічно 18 квітня – у Міжнародний день пам’яток й історичних місць.
Міжнародний день пам’яток культури та визначних історичних місць.
Міжнародний день пам’яток і визначних місць заснований 1983 року Асамблеєю Міжнародної Ради з питань охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС), що діє при ЮНЕСКО.

18-22 квітня – Дні заповідників і національних парків.
Вперше День заповідників і національних парків почав вiдзначатися в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.
Вперше Дні заповідників і національних парків були організовані в 1996 році за ініціативою Центру охорони дикої природи. Це свято, який проводять щорічно як пропагандистську акцію в підтримку охоронюваних природних територій, що отримав назву «Марш парків». А з 2000 року Європейським співтовариством прийнято рішення проводити Європейський день парків (24 травня).

22 квітня – Всесвітній день Землі.
Щороку, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові і турботи за нашу спільну домівку. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі проводять різні яскраві і водночас корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти та відповідальності.
Довідка: 22 квітня 1970 року в Нью-Йорку (США) студенти, школярі та їх викладачі вперше організували відзначення національного світа – Дня Землі. Його учасники запропонували звичайним пересічним американцям звернути увагу на екологічні проблеми сьогодення і спробувати спільними зусиллями берегти зелену планету.
Вже через рік у США було створено державне агентство з охорони навколишнього середовища, яке сьогодні діє досить активно і має тісні контакти з державними структурами багатьох країн, у тому числі і України. У 1970 р. День Землі відзначали вже понад 20,0 млн. американців. Вони не тільки висаджували дерева, а й збирали сміття, прибирали і упорядковували парки та сквери. Але значно пізніше. Це сталося після того, як у 1990 р. день Землі було оголошено міжнародним.
Саме тоді за ініціативою американських природо охоронців із Стенфордського університету 90-ті роки було проголошено «Десятиріччям навколишнього середовища». Дії на підтримку цієї акції набули чинності більш як у 120 країнах світу, а понад 40 країн об’єднали свої зусилля для проведення кампанії по збереженню біологічного різноманіття. Саме тоді про День землі вперше почули і в Україні. І тільки через 2 р. День Землі почав відзначатися в Україні як день захисту природи, день акцій з метою привернення уваги громадськості до проблем нашої планети.

23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права.
Святкується щороку 23 квітня. 1995 року Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня 1616 року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков.
Традиція святкування Дня книжки народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу.
Всеукраїнський день психолога.
Відзначається в Україні 23 квітня.

24 квітня – Великдень.
Великдень – день, у який християни святкують Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день після його смерті, при чому день смерті вважається першим днем. Свято називають також Пасха або Паска. Вважається найважливішим християнським святом, котре виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над Смертю та вічним Забуттям. У Воскресінні християни бачать підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування.
В Україні святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом – ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу з пахощами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожню труну. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.
Міжнародний день солідарності молоді.
Міжнародний день солідарності молоді (повністю – Міжнародний день солідарності молоді в боротьбі проти колоніалізму, за мирне існування) – міжнародне свято. Відзначається щорічно 24 квітня.
Встановлений із 1957 року за рішенням Всесвітньої федерації демократичної молоді заради того, щоб привернути увагу державних органів, суспільства та засобів масової інформації до проблем молоді. Відзначається в день прийняття рішень на заключному засіданні Бандунгської конференції країн Азії й Африки (1955 р., англ. Asian-African Conference).

26 квітня – День Чорнобильської трагедії.
Чорнобильська катастрофа – екологічна катастрофа, що була спричинена руйнуванням 26 квітня 1986 року четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (у той час – Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.
Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
Міжнародний день інтелектуальної власності. Встановлено у вересні 2000 на засіданні Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ).
Відзначається щороку 26 квітня в день народження ВОІВ – організації, що сприяє охороні та розвиткові інтелектуальної власності у всьому світі.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини та у вдосконаленні суспільства. Патенти, товарні знаки, авторське право та суміжні права як результати творчості та знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.
Міжнародний день секретаря.
Міжнародний день секретаря почали відзначати з 1952 року в США. Цей день проходить у рамках тижня професійних адміністративних що став традиційним у США.

28 квітня – Всесвітній день охорони праці.
Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з тим, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше воно було проголошено в 2003 році.
Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере почало від Дня пам’яті загиблих працівників, вперше проведеного американськими і канадськими трудящими в 1989 році на згадку про працівників, загиблих і постраждалих на роботі.
Цього дня більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, направлені на залучення уваги громадськості до нерозв’язаних проблем охорони праці.
День охорони праці.
День охорони праці встановлений в Україні «…з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам’яті осіб, які загинули на виробництві…» згідно з Указом Президента України «Про День охорони праці» від 18 серпня 2006 р. № 685/2006. Відзначається щорічно 28 квітня – у Всесвітній день охорони праці.
Всесвітній день поріднених міст.
Відзначається кожної останньої неділі квітня. Рух міст-побратимів стихійно виник у роки Другої світової війни. Після війни, 1957 року, у Франції на спеціальному засновницькому конгресі було створено Всесвітню федерацію поріднених міст. Головною метою цього руху проголошувалося налагодження дружніх зв’язків незалежно від розходжень суспільно-політичних систем. А 1963 року було ухвалено кожну останню неділю квітня відзначати як Всесвітній день поріднених міст.
Всесвітня федерація поріднених міст сьогодні нараховує понад 3,5 тисячі досить великих населених пунктів, які є її членами.
Мають своїх побратимів і чимало українських міст. А навколо великих міст навіть утворюються великі сімейста побратимів. Так, Одеса сьогодні має 24 міста-побратими практично в усіх частинах світу. Це (за абеткою): Балтимор, Валенсія, Ванкувер, Варна, Генуя, Єреван, Йокогама, Калькутта, Кишинів, Констанца, Ліверпуль, Лодзь, Марсель, Нікосія, Олександрія, Оулу, Пірей, Регенсбург, Сегед, Спліт, Стамбул, Тріполі, Хайфа, Ціндао. Першим містом-побратимом Одеси 1957 року став Оулу (Фінляндія), останнім – турецький Стамбул, договір про побратимство з яким укладено 1997 року.

29 квітня – Міжнародний день танцю.
Міжнародний день танцю відзначають 29 квітня, в день народження Жана Жоржа Новера, французького балетмейстера, реформатора і теоретика хореографічного мистецтва. Це свято відзначається з 1982-го року за рішенням ЮНЕСКО.
У цей день весь танцюючий світ відзначатиме своє професійне свято – театри опери і балету, ансамблі сучасного та народного танцю, а також самодіяльні артисти.

Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 3172 | Додав: chernigovec | Теги: професійні свята, Державні свята України, свята у квітні 2011 року | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar