Четвер, 02-Травня-2024, 08.51.27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2010 » Червень » 13 » Чернігівщина презентує трьох номінантів у рамках Всеукраїнської акції “Сім чудес України
23.02.36
Чернігівщина презентує трьох номінантів у рамках Всеукраїнської акції “Сім чудес України
Чернігівщина презентувала трьох номінантів у рамках Всеукраїнської акції “Сім чудес України: замки, фортеці, палаци”, організованої Фондом Миколи Томенка “Справедлива країна”. У ході прес-туру журналісти відвідали палац Кирила Розумовського в Батурині, палац Галаганів у Сокиринцях та Качанівський палац.
Зокрема, палац Розумовського, який на сьогодні є частиною національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця”, був побудований ще в середині XVIII століття шотландським архітектором Чарльзом Камероном.
У другій половині ХХ століття було здійснено кілька спроб реставрації цього палацу, але її так і не вдалося завершити. І лише на початку нового тисячоліття – у серпні 2009 року нарешті було закінчено масштабну відбудову цієї пам’ятки архітектури, яка нині змагається за звання одного із семи рукотворних чудес України.
Іншим представником Чернігівщини в акції “Сім чудес України: замки, фортеці, палаци” є палац Галаганів у Сокиринцях, побудований у стилі класицизму ще у 1829 році архітектором Дубровським. В часи гетьмана Івана Скоропадського Сокиринці дісталися сімейству Галаганів, цей козацький рід, який дав України не одного старшину запорізького війська, володів селом майже 200 років.
Величний двоповерховий палац, увінчаний у центрі декоративною банею і прикрашений восьмиколонними портиками, у ХІХ столітті був культурним центром і окрасою Чернігівської землі. Окрім того, тут жив відомий український кобзар Остап Вересай, кімната-музей якого знаходиться нині у цьому палаці.
На сьогодні палац Галаганів перебуває у користуванні аграрного ліцею і потребує суттєвої реконструкції.
Та чи не найвідомішим палацом Чернігівщини є історико-культурний заповідник “Качанівка”. Садиба була заснована відомим російським полководцем графом Румянцевим-Задунайським у 1781 році на основі палацового ансамблю парку дворянської садиби.
Ця окраса України розташована на південному сході Чернігівщини в Ічнянському районі на берегах річки Смош. Найбільш цікавим періодом в історії цього історико-культурний заповідника є ХІХ століття, коли ним володіли поміщики-меценати Тарновські. До них у гості приїжджали Микола Гоголь, Пантелеймон Куліш, Микола Костомаров, Тарас Шевченко, Михайло Глінка, Дмитро Яворницький та багато інших славетних митців, громадських і культурних діячів.
На переконання ініціатора проведення акції “Сім чудес України: замки, фортеці, палаци”, заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, Чернігівщина – “це своєрідний край українських палаців, де зустрічалась, творила і проводила час фантастично велика кількість українських державних діячів, письменників, поетів і художників спільно з представниками російської еліти”. У зв’язку з цим, на думку віце-спікера, було б правильно відновити в цих місцях центр культурного українсько-російського діалогу.
При цьому М.Томенко зауважив, що головне в проведенні цієї Всеукраїнської акції є не лише представлення найкращих зразків палацової архітектури та оборонних споруд, але й своєрідна інвентаризація якомога більшої їх кількості незалежно від стану руйнації.
“Навіть ті об’єкти, які не потраплять до півфіналу акції “Сім чудес України: замки, фортеці, палаци”, все одно знайдуть своє місце у довіднику, який буде презентовано наприкінці проекту і будуть відмічені на майбутній замково-палацовій карті України”, – пообіцяв заступник Голови ВР.
Микола Томенко також нагадав, що на сьогодні для участі в цій акції долучилися 134 архітектурні об’єкти і спрогнозував, що їх буде не менше 150.

Довідка: Всеукраїнська акція “Сім чудес України: замки, фортеці, палаци” стартувала у березні 2010 року і стала третім проектом серії акцій “Сім чудес України”, організованої Фондом Миколи Томенка “Справедлива країна”.
Метою проведення акції є складення замково-палацової карти України та грунтовний аналіз сучасного стану збереженості пам’яток, розкриття їх історико-культурного потенціалу та встановлення перспектив вивчення у музейно-екскурсійну, готельну і туристичну сфери.
В результаті проведення акції будуть обрані сім чудесних замків (фортець і палаців) України та сім замків (фортець і палаців), які знаходяться під загрозою швидкої руйнації та зникнення.
Кінцевим результатом проведення цього проекту стане розробка комплексної стратегії підтримки реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам’яток за рахунок коштів державних і місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб.

Джерело: Майя Заховайко
УКРІНФОРМ
Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 2016 | Додав: chernigovec | Теги: Чернігівщина, Сім чудес України, палац Галаганів у Сокиринцях, палац К. Розумовського, Батурин | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar