Четвер, 25-Квітня-2024, 07.55.44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2014 » Березень » 13 » Чернігів вшанував 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка
12.16.32
Чернігів вшанував 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка
9 березня з нагоди 200-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря біля пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу відбулися урочистості, участь у яких взяли керівництво області та міста, народні депутати України, лауреати Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, представники творчої інтелігенції, державних установ, національно-культурних товариств, релігійних організацій та громадськості.

Як зазначив голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, наш край пишається тим, що понад 20 населених пунктів області зберігають пам’ять про те, що їх відвідував Великий Кобзар. Неодноразово буваючи на Чернігівщині, поет надихався її краєвидами, спілкуванням з людьми, які його розуміли і підтримували.

Готуючись до відзначення 200-річного ювілею Кобзаря, освітні та культурно-мистецькі заклади області проводили музейні та бібліотечні виставки, творчі звіти. Ставились спектаклі за творами Шевченка. Видавались літературні довідники. Проведено упорядкування пам’ятних місць, пов’язаних з життям і творчістю Кобзаря.

Мета цих заходів – згуртувати людей навколо цінностей, які сповідував великий поет: самовіддана любов до України, готовність докласти всіх зусиль для її розвитку як суверенної держави, в якій панують мир і добробут.

«Шевченко вчить нас, українців, бути гідними громадянами своєї країни, усвідомлювати персональну відповідальність кожного за все, що відбувається в державі.

Особливого значення це набуває сьогодні, коли під загрозою суверенність та територіальна цілісність України.

Останні події в країні показали, що заклики Тараса Шевченка боронити волю і соборність держави актуальні й нині. Саме національна ідея як основа боротьби за справедливість стала натхненником для наших співвітчизників, які вдалися до революційних дій, щоб відстояти своє право жити у демократичній країні, вільній від корупції та зловживань можновладців», - наголосив Володимир Івашко.

Перед присутніми також виступили голова обласної ради Микола Звєрєв, народний депутат України Сергій Аверченко, голова Чернігівського відділення товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Василь Чепурний, кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня, поетеса Надія Галковська, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка заслужений журналіст України, поет Дмитро Іванов.

Поезію Шевченка перекладено 52 мовами народів світу. Під час урочистого мітингу з вуст молодого покоління Незалежної України прозвучав «Заповіт» Тараса Шевченка українською, ідиш, азербайджанською, німецькою, французькою, руською, вірменською, грузинською, білоруською та англійською мовами.

У виконанні зведених хорових колективів академічного Чернігівський народного хору, академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського, капели бандуристів ім.О.Вересая, студентського хору Чернігівського училища ім.Л.Ревуцького, народного аматорського хору «Десна», ансамблю бандуристів «Соколики» ДМШ №1 ім. С.Вільконського пролунали пісні на вірші Великого Кобзаря.

Прес-служба облдержадміністрації
Категорія: Події міста | Переглядів: 839 | Додав: chernigovec | Теги: пам’ятник Тарасу Шевченку, покладання квітів, 200-річчя Шевченка, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar