Четвер, 25-Квітня-2024, 10.51.36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Серпень » 23 » Урочисте відкриття відбудованого палацу Кирила Розумовського у Батурині
14.37.43
Урочисте відкриття відбудованого палацу Кирила Розумовського у Батурині

натисніть для перегляду в повному розмірі...У Батурині в Національному історико-культурному заповіднику “Гетьманська столиця” Президент України Віктор Ющенко взяв участь в урочистому відкритті відбудованого за його ініціативою палацу останнього гетьмана українського козацтва Кирила Розумовського.
Сьогодні в цьому палаці також відкрилася виставка “Українське відродження”.
У своїй промові Глава держави відзначив важливість того факту, що у реалізації проекту відбудови палацу активну участь взяли меценати. Глава держави подякував усім, хто долучився до відбудови палацу – архітекторам, будівельникам, історикам, реставраторам, представникам влади та меценатам – “за винятково святковий подарунок українській нації і українській державі”.
“Відродження цієї перлини української архітектури – подія знакова для всіх… Разом із палацом Розумовського ми відроджуємо дорогоцінну частину нашої історії, повертаємо до життя пам’ять про видатний український рід Розумовських”, – сказав Президент, нагадавши, що саме з іменами братів Кирила та Олексія Розумовських пов’язане піднесення політичного, культурного й економічного життя України після поразок початку XVIII століття – завдяки їм було відновлено інститут гетьманства й автономію Гетьманщини.

“Тут, у родинному гнізді Розумовських, я думаю про наш борг – борг пам’яті перед багатьма шляхетними за духом українськими родами, які з покоління в покоління вели вперед Україну, дбали про культуру й освіту, боролися за політичні й економічні права нашого народу”, – сказав В.Ющенко.
У цьому контексті він висловив переконання, що в Україні вже розпочався масштабний і “життєво важливий” процес відродження нашої історичної пам’яті та звільнення від нав’язаних імперських міфів.
“Разом із пам’яттю до нас повертається національна гідність, гордість і сила… Національне відродження України – наш святий обов’язок перед наступними поколіннями”, – сказав Президент. Серед позитивних здобутків на цьому шляху він назвав повернення історичної слави Батурина, Хортиці, Конотопа, Чигирина і Крутів, національної революції 1917-1921 років, Карпатської України та Української повстанської армії, донесення світові правди про Голодомор і сталінські репресії.
“Сьогодні святкуємо нову, важливу для нас і дуже потрібну перемогу”, – зазначив Глава держави. “Давня гетьманська столиця відроджується до нового життя. В незалежній Україні вона стане потужним центром українського духу, символом козацької слави, символом нашої національної перемоги”, – наголосив Президент.
У рамках урочистостей Президент вручив державні нагороди до Дня Незалежності.
Після церемонії нагородження Митрополит Київський і всієї України Філарет освятив вхід до палацу.
Віктор та Катерина Ющенки також оглянули експозицію виставки “Українське відродження”.
Палац Кирила Розумовського є частиною масштабного історико-культурного проекту, започаткованого Президентом у Батурині, який в XVII-XVIII ст. фактично був столицею запорізького козацтва та резиденцією п’ятьох козацьких гетьманів. Завдяки зусиллям Віктора Ющенка, з 2005 року на науковій основі були розроблені і здійснені проекти реставрації, що дозволить Батурину стати одним з туристичних центрів України. Уже зараз щовихідні його відвідують близько 2,5 тисяч туристів.
Згідно з постановою Кабміну від 26 липня 2001 р. Батурин включено до Списку історичних населених місць України, на території міста діє Державний історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця”, якому Указ Президента від 16 листопада 2007 року надав статус національного.
Сьогодні до заповідника входить 42 об’єкти культурної спадщини, серед яких – шість пам’яток архітектури (4 – національного значення), 24 пам’ятки археології та 12 пам’яток історії місцевого значення. Серед найцінніших об’єктів – споруджений за проектом всесвітньо відомого архітектора Ч.Камерона палац К.Розумовського, будинок Генерального суду (пізніше – генерального судді В.Кочубея), Воскресенська церква-усипальниця К.Розумовського.
 
 
 
 
Категорія: Регіональні заходи | Переглядів: 1255 | Додав: chernigovec | Теги: Кирило Розумовський, відкриття палацу, Батурин | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar