П`ятниця, 29-Березня-2024, 13.51.01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Серпень » 8 » У Борисоглібському соборі експонуються інструменти майстра-ювеліра та прикраси давньоруської доби
13.34.52
У Борисоглібському соборі експонуються інструменти майстра-ювеліра та прикраси давньоруської доби

натисніть для перегляду в повному розмірі... У Борисоглібському соборі, в постійно діючій експозиції «Архітектура та ремесло Чернігова ХІ-ХІІІ століть», експонуються інструменти ювеліра ХІ ст. З їх допомогою майстер створював дивовижні давньоруські прикраси – колти, рясна, сережки, намиста, каблучки, пряжки, фібули… Їх носили знатні особи, а можливо, й чернігівські княгині. Унікальні прикраси знаходяться в одній з вітрин експозиції поряд з інструментами ювеліра та матрицями для їх виготовлення.
Прикраси та інструменти давньоруського періоду були знайдені кілька років тому чернігівськими археологами під час проведення розкопок на вулиці Кирпоноса. Нині на місці досліджень науковців споруджено приміщення Державної податкової інспекції.
В Борисоглібському соборі також експонуються вироби чернігівських гончарів XI-XIII століть. Кераміка, зокрема глиняний посуд, найбільш масова категорія археологічних знахідок. З допомогою керамічних виробів можна визначити хронологію археологічних пам’яток та об’єктів, що досліджуються.
Поряд з давньоруськими керамічними горщиками розміщені різноманітні вироби чернігівських майстрів-різьб’ярів по кістці – наруччя ножів, гребні, стріли, хрестики, іконки, накладки для луків та сідел.
В переліку ремесел, якими славилась Давня Русь, було і ковальство, що досягло високого рівня розвитку. Навіть в найдавніші часи існування Київської держави ковалі демонстрували вміння віртуозно викувати із заліза найрізноманітніші предмети – від важкого лемеша і шолома, оздобленого візерунками, до тонких голок, стріл та кольчуг. Чернігів в XI-XIII століттях вважався одним із центрів ковальства.
Археологічні знахідки на території міста свідчать про використання чернігівськими ковалями великого набору інструментів та вмілого застосування різних технік обробки заліза і сталі. Якісні ковальські вироби того періоду відрізняються вивіреністю й досконалістю технології виготовлення, а також майстерністю виконання, можливою лише висококваліфікованим фахівцям. Зокрема, вони прекрасно володіли вільним куванням заліза і сталі, успішно застосовували всі відомі на той час операції кування, використовували кілька видів ковальського зварювання. Особлива увага приділялася ковалями виготовленню знарядь праці та зброї. За якістю давньоруське військове спорядження сягало тогочасного світового рівня.
Залізним виробам масового вжитку також віддавалася належна увага. Кресала, ручки для скриньок, фібули, застібки, ланцюжки та інші речі побутового призначення вирізнялися вишуканістю форм. Великої майстерності вимагали широко розповсюджені в цей час пружинні замки. Давньоруські замочники виготовляли понад десять типів замків різного призначення.
Замки, знаряддя праці, зброя та залізні речі широкого вжитку також представлені на виставці у Борисоглібському соборі.
Запрошуємо шанувальників старовини оглянути унікальну експозицію. На Ваше прохання наукові співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» розкажуть про дивовижні експонати та історію Борисоглібського собору ХІІ ст.

Музеї та експозиції Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» працюють щодня (без вихідних) з 10 до 18 години (у п’ятницю та передсвяткові дні – з 10.00 до 17.00).
Замовити екскурсії можна за телефоном: (8 0462) 60-86-03.
 
Категорія: Виставкова діяльність | Переглядів: 1057 | Додав: chernigovec | Теги: ремесло Чернігова, Виставка, Борисоглібський собор | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar