Четвер, 02-Травня-2024, 12.09.24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Липень » 9 » Трішки про свободу або про відміну турагентських ліцензій
21.31.56
Трішки про свободу або про відміну турагентських ліцензій
натисніть для перегляду в повному розмірі...Хоча за скасування ліцензій для туристичних агентів депутати остаточно ще не проголосували - законопроект пройшов тільки перше читання, - UTG вже дізналася, що буде в разі скасування турагентських ліцензій.
Намагаючись спростити життя різних суб'єктів господарської діяльності, законодавці - народні депутати України - створили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою мінімізації негативних наслідків фінансової кризи для суб'єктів господарювання» (№ 3429). Документ, зокрема, пропонує скасувати ліцензування деяких видів госпдіяльності, в тому числі ліцензії для туристичних агентств. Мовляв, агентства - лише посередники, які працюють від імені операторів, діяльність яких і так ліцензується.
Хоча законопроект прийнятий лише в першому читанні, UTG вирішила з'ясувати, що думають туроператори про скасування агентських ліцензій.

«А Баба Яга - ПРОТИ»

Більшість туроператорів вважають, що скасування ліцензування турагентської діяльності може спричинити появу фірм-одноденок. Це невигідно великим туристичним операторам та агентам, які вкладають сили і кошти в підтримку власної репутації та галузі в цілому.
«В якій би сфері бізнесу ні працювала компанія, я вважаю, що якщо вона щось купує або продає, у неї має бути ліцензія. Якщо ліцензування для агентів відмінять, то продавати турпродукт зможе хто завгодно. Причому контролювати його буде вкрай складно», - впевнена Зоя Шевелюк, провідний спеціаліст MICE компанії Art & Journey. З іншого боку, зазначає вона, отримання ліцензії ніколи не було проблемою для агентств. «І деяким з них ніщо не заважало нею не дорожити і вести себе, м'яко кажучи, непорядно - як з туристами, так і з операторами. Не даремно адже є навіть блек-лист несумлінних агентів», - розповідає пані Шевелюк.
Не підтримує ідею скасування ліцензій для турагентів і директор туркомпанії «Мегаполюс» Юрій Граб. «Вважаю, що ліцензування повинно бути як для операторів, так і для агентів. Більше того, вважаю, що правила ліцензування потрібно посилити. Зокрема, збільшити розмір банківської гарантії хоча б у 3-5 разів. Що таке гарантія в EUR 2 тис. для агентів або EUR 20 тис. для оператора?! Ту ж операторську ліцензію можуть собі дозволити 90% туркомпаній, які працюють на ринку. Тому і порядку ніякого немає. Усі фірми у нас - і оператори, і агенти одночасно, хоча оборот багатьох так званих операторів не доходить навіть до 1 млн. грн. в рік, тому багато хто знаходяться на єдиному податку - а це несерйозно», - обурюється пан Граб.
Президент Асоціації лідерів туристичного бізнесу України Тарас Демура знайшов свої «за» і «проти» скасування ліцензування турагентів.
З одного боку, за його словами, скасування ліцензій для туристичних агентств - це негативне явище на ринку, оскільки це означає, що будь-яка юридична особа зможе займатися туризмом. «Адже саме в правилах ліцензування прописуються всі вимоги до турагенту. Як мінімум договір оренди приміщення, вимоги до персоналу, дані про керівництво фірми і т.д. Після скасування ліцензій, як я вже зазначив, будь-яка юридична особа зможе продавати турпродукт, грубо кажучи, навіть у переході в метро», - аргументує він.
З іншого боку, продовжує Тарас Демура, для Асоціації скасування ліцензування турагентів - це добре. «Як відомо Асоціація лідерів турбізнесу проводить свою недержавну сертифікацію якості туристичних агентств - знак якості отримало вже понад 100 компаній. Наявність сертифікату якості стане єдиним показником того, що турагенції можна довіряти», - запевняє Тарас Демура. І тут же наголошує: Асоціація цю ситуацію не контролює та не лобіює скасування ліцензій.
«Навіть якщо варіант з нашою сертифікацією не буде масовим на ринку, туроператори придумають якісь свої системи фільтрації. Наприклад, введуть систему депозитів для турагенцій, як це роблять наші російські колеги», - припускає пан Демура.

Наслідки:

Юрій Граб вважає, що якщо ліцензії скасують, то кількість агентів і фірм-одноденок буде зростати з кожним днем - для цього буде достатньо просто додати до статуту рядок про туризм. «Не можу сказати, що це якось позначиться на роботі туроператорів, а ось для агентського ринку (так і для ринку туризму в цілому) це однозначно негативний момент, як мінімум з точки зору контролю та упорядкування», - відзначає Юрій Граб.
Зоя Шевелюк також впевнена, що на роботі туроператорів ліквідація агентського ліцензування ніяк не відіб'ється. «Якщо ліцензування агентів відмінять, то для нас це за великим рахунком нічого не змінить. Ми працюємо на ринку вже дуже давно, у нас є свої агентства, з якими ми співпрацюємо не один рік, яким ми довіряємо. А нові партнери, як правило, з'являються за рекомендацією. Поки що такий підхід нас не підводив і нам не траплялися недбайливі агенти », - ділиться Зоя Шевелюк.
Якщо депутати проголосують за скасування агентських ліцензій, то всі туроператори, які входять в Асоціацію ( «Пан-Укрейн», «Вояж-Київ», «Кандагар», «САМ», «TEZ-Tour», «Туртесс тревел», «ПРОЛАНД »), будуть працювати тільки із сертифікованими нами ж агентами, - наголошує Тарас Демура. - Як би там не було, ринок без контролю, будь-то державного або недержавного, не залишиться ». До речі, пан Демура вважає, що народні обранці підтримають законопроект у другому читанні і в цілому. «Якщо ліцензії таки будуть скасовані (а я вважаю, що так і станеться), то не думаю, що це якось позначиться на кількості туристичних агентств на ринку. Тут питання не в наявності ліцензії, а в тому, що вигідно чи невигідно займатися цим бізнесом. Залишаться ті, кому вигідно», - наполягає Тарас Демура.
 
Джерело: Антон Трофімов
Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 1267 | Додав: chernigovec | Теги: туроператори, АЛТУ, відміна ліцензій, турагенти | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar