Неділя, 28-Квітня-2024, 11.10.17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Червень » 7 » Проведено моніторинг туристичної інфраструктури Менського, Сосницького та Новгород-Сіверського районів.
12.24.20
Проведено моніторинг туристичної інфраструктури Менського, Сосницького та Новгород-Сіверського районів.

натисніть для перегляду в повному розмірі...Управлінням культури і туризму проведено моніторинг туристичної інфраструктури Новгород-Сіверського, Сосницького та Менського районів, з метою
визначення туристичної привабливості об’єктів, що знаходяться в цих районах, вивчення стану туристичної інфраструктури:

-  наявніст -готелів для розміщення туристів, стан їхньої підготовки до прийому туристів, умови проживання;

-  наявніст -закладів харчування для туристів, їхній стан, місце розташування, пропонуємі послуги;

            Моніторинг проводився за наступним маршрутом: Чернігів – Мена – Сосниця – Новгород-Сіверський. Данний маршрут було обрано не випадково. По-перше, маршрут пролягає по трассі Київ-Новгород-Сіверський, по-друге – є частиною вже існуючого та відомого дводенного обласного туристичного маршруту: Київ – Козелець – Данівський Свято - Георгієвський монастир – Лемеші - Чернігів – Березна – Мена - Сосниця – Новгород – Сіверський.

Отже, поставивши себе на місце звичайного туриста, ми вирушили по запланованому маршруту. Виїхавша за територію міста Чернігова, за селом Улянівка, радо зустрічаємо дорожній вказівник, який підказує, що до Новгорода-Сіверського залишилося 158 км. Далі, хвилин через 40 нас зутрічає місто Мена. У Мені знаходиться заповідний об'єкт загальнодержавного значення – Менський зоопарк, заснований у 1976р. місцевим жителем  Г.І.Полосьмаком. Його площа дорівнює 9га. Зоопарк налічує близько 560 тварин, представників 120 видів, з них 17 занесених до Всесвітньої Червоної книги та Червоної книги України. Звірів та птахів виділяли зоопарки Єревана, С.Петербурга, Одеси та інших. Чехословацькі друзі подарували золотих фазанів, з Куби моряки привезли крокодилів. У зоопарку створені сприятливі умови для життя та розмноження тварин. На території Менського зоопарку є всі необхідні вказівники, на клітках є таблички з назвою тварини, та саме найголовніше для пересічного туриста – смуга безпеки.

Побувавши в Мені, виршаємо до смт. Сосниця, батьківщини відомого кінорежисера О.П. Довженка. Відразу ж за Меною зутрічаємо дорожний вказівник: Сосниця – 15 км., Новгород-Сіверський – 88 км.

Сосниця - селище міського типу, районний центр району Чернігівської області над рікою Убіддю (притокаДесни), розташований за 90 кілометрів від Чернігова, неподалік від злиття рік Десни та Сейму. Населення складає  8,1 тис. мешканців за даними 2005 року. Уродженцями Сосниці є відомий співак М.Ф. Полторацький, український письменник, режисер, кінодраматург – О.П. Довженко та український історик, професор Київського університету – В.Я. Тарасенко.  

У самому центрі Сосниці є вказівник на літературно-меморіальний музей ім. О.П.Довженка. Меморіальний будинок О.П.Довженка був збудований в кінці ХІХ  століття. Він являє собою звичайну селянську хату, в якій  12 вересня 1894 року народився О.П.Довженко – український письменник і видатний кінорежисер. До 1939 року в ньому проживали його батьки, до 1959 року будинок використовувався приватними власниками.

 23 січня 1960 року було урочисто відкрито літературно – меморіальний музей О.П.Довженка і на будинку встановлена  меморіальна дошка та його барельєф  роботи скульптора М.К. Воротинського.

Музей розміщується на селянському подвір’ї з господарчими будівлями та старою хатою під солом’яною стріхою. Саме тут пройшли дитячі та юнацькі роки митця. У хаті збереглися традиційний інтер’єр  з піччю, мисником, колискою, полом та жердкою, на якій розвішений святковий одяг. В окремому приміщенні, збудованому у 1964 році, розміщується літературно-художня експозиція, яка дає широку інформацію про  подальше життя та творчість митця.

Основними закладами харчування у смт. Сосниця є ресторан «Полісся» загальною місткістю 90 чоловік та кафе «Отаман», який має дві зали, загальною місткістю 45 чоловік.

На превеликий жаль місті не має готелів, але за 15 км. від Сосниці у с. Рудня розташований готельно-туристичний комплекс «Перлина Полісся», де Ви завжди зможете зупинитись та покуштувати смачних страв української кухні.

Від'їхавши від «Перлини Полісся» за 3 км. зустрічаємо дорожний вказівник, який чітко показує напрямок дороги та сповіщає, що до Новгорода-Сіверського залишилося 52 км.

У Новгороді-Сіверському знаходяться два готелі та один міні готель. Готель «Слов'янський» має 4 зірки та пропонує безліч послуг необхідних для комфортного проживання туристів. До того ж, готель «Слов'янський» розташований на кручі мальовничої р. Десни та в безпосередній близкості з комплексом Спасо-Преображенського монастиря.

На центральній площі, біля «торгових рядів» знаходиться готель «Пасвірда», збудований 100 років потому. На даний час частина готелю знаходиться на реконструкці, а друга частина, яка відреставрована під сучасні умови проживання, охоче приймає туристів.

У Новгороді-Сіверському є безліч пам'яток історії та культури, які ма.ть неабияку туристичну привабливість:

Історико-культурний  музей-заповідник “Слово о полку Ігоревім”

           Створено в 1990 р. Музей займається вивченням шедевра давньоруської літератури “Слова о полку Ігоревім”. Експозиція “В століттях невмируще “Слово” представлена вісьмома залами. Тут можна почути історію відкриття твору, побачити дореволюційні та сучасні видання, наукові дослідження, переклади його іноземними мовами. На сьогоднішній день фонди заповідника налічують більше 40 тис. експонатів, серед яких – видання, присвячені “Слову о полку Ігоревім”, екслібриси, археологічні та етнографічні пам¢ятки, культові речі.

 Спасо-Преображенський монастир ХІ-ХІХ ст.

          У ХІ ст. засновано Спасо-Преображенський монастир, він є одним з найбільших на Сіверщині і тепер належить до найдревніших. Монастирський комплекс формувавсь протягом століть. Будівлі, що збереглися і реставруються, датуються ХІ-ХІХ ст. Залишки Спаського собору монастиря кінця ХІІ-початку ХІІІ ст. до нашого часу не збереглися.

Успенський собор

         Закладено 1671 року, але роботи розвернулися у 1721 році, тому що у зв¢язку з будівництвом Петербурга Петро І видав указ, яким забороняв по всій країні використання будівельного каменю. У 1767 році під південні та північні арки, що несуть склепіння, підвели додаткові стовпи і зміцнили східну стіну. 1820 р. грушоподібну форму верхів змінили на шоломоподібну, з заходу звели двоярусну дзвіницю. Хрещатий, дев¢ятидільний, п¢ятибанний храм побудований у формах українського бароко.

Микільська церква

           Споруджена у 1764 році. Зразок дерев¢яної монументальної архітектури північного Лівобережжя України. Первісно Микільська церква п¢ятизрубна, хрещата у плані. Має стрункий пірамідальний двозаломний верх. В інтер¢єрі традиційний для українського культового дерев¢яного будівництва прийом “залому” створює ілюзію видовження вгору хвилеподібних форм внутрішнього простору центрального верху. Бокові вівтарі з¢явилися згодом, можливо під час ремонту у 1820 році . Реставрована у 1960-1970 рр.

Замкова гора

            Останець правого високого берега (50 м) Десни з крутими схилами та площею до 2 га. Тут містився дитинець, резиденція новгород-сіверських князів ХІІ-ХІІІ ст. Звідси у 1185 р. виступав у похід на половців князь Ігор Святославич.

Торгові ряди

          Побудовано у кінці ХVІІІ– поч ХІХ ст. на місці старовинного рову, що оточував дитинець Новгород-Сіверського, на торговій площі міста. Комплекс неодноразово перебудовувався. Складається з двох одноповерхових будівель. Довгі корпуси звернені на південні аркади галерей. Лучкові широкі арки спираються на міцні прямокутні стовпи, прикрашені неглибокими нішами. Кутні арки набагато менші, мають півциркульну форму й наче завершують з боків рух лучкових арок, що переходять на торцеві фасади. Вінчає споруду багатопрофільний карниз. Торгові ряди утворюють разом із торговими складами єдиний архітектурний ансамбль доби класицизму.

Тріумфальна арка

        Споруджена у 1786-1787 рр. по проекту Джакомо Кваренгі з нагоди проїзду через місто Новгород-Сіверський імператриці Катерини ІІ. Це єдиний на Чернігівщині зразок архітектури класицизму подібного типу. Мурована, з арковим перекриттям над широким проїздом. По боках, на тлі пілонів – подвійні колони іонічного ордера. У центрі у ліпному картуші було зображено Новгород-Сіверський герб. Між колонами вміщено герби 10 повітів Новгород-Сіверського намісництва. Реставрована у 1960-1961 рр.
Водонапірна вежа
        Побудована у 1905 році на кошти місцевого банкіра Цапельницького. Було виділено 87 тис. карбованців на будівництво електростанції та водонапірної вежі. У роки Великої Вітчизняної війни водонапірну вежу було повністю зруйновано. На тому ж місці,  після визволення міста від німецько-фашистських загарбників, у 1943 році відбудовується нова вежа. 30 жовтня 1943 року на стіні вмонтовуються мозаїчні портрети Леніна і Сталіна, зроблені з грудок каменю (автор І.І.Лошаков, архітектор-мозаїк).
Пам'ятники Ярославні, князю Ігорю, Бояну
         Усі три пам¢ятника входять у скульптурний ансамбль, присвячений героям “Слова о полку Ігоревім”, який було створено до 1000-ліття Новгород-Сіверського. Пам¢ятник Ярославні височить за монастирськими стінами, біля північного муру, на крутому схилі. Два інші пам¢ятники встановлені в інших частинах міста: Боянові – на Замковій горі, князю Ігорю – на центральній площі міста.
 Пам'ятник Богдану Хмельницькому

          Встановлений у 1961 році до 300-ліття воз¢єднання України з Росією.

 

Загалом, мониторинг туристичної інфраструктури Новгород-Сіверського, Сосницького та Менського районів дав змогу більш детальніше ознайомитися з туристичної інфраструктурою, для більш детальнішого інформування туристів про наявні готелі, заклади харчування, туристичні об¢єкти даних районів Чернігівської області.
 
Категорія: Новини турбізнесу | Переглядів: 1072 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar