П`ятниця, 19-Квітня-2024, 19.11.05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Квітень » 18 » Пасхальний тур по святим місцям Чернігівщини
14.04.57
Пасхальний тур по святим місцям Чернігівщини
натисніть для перегляду в повному розмірі...Далеко не кожному мешканцю нашого міста з кишені відправитися на Великдень у Єрусалим - всесвітній центр християнства або на Афон, який вшановується як земний уділ Божої Матері. Але це не привід залишатися вдома в день Світлого Христового Воскресіння. У Чернігівському регіоні теж є місця, які обов'язково варто відвідати у рамках одно-або дводенного паломництва. 

Густинський Свято-Троїцький монастирь
Отже, якщо б мені запропонували на вибір, де зустріти це велике свято, то в першу чергу я б вирушила в Густинський Свято-Троїцький монастир, який розташований недалеко від Прилук у дуже мальовничому місці на березі р.. Удай. Розповідають, що понад 400 років тому цю обитель заснував іеросхімонах Іоасаф, який починав свою подвижницьку життя в Афонської монастирі, а потім жив у Києво-Печерській лаврі.

У другій половині XVIII століття Густинь була однією з найбагатших на Лівобережжі, а люди називали її другий Лавров. Не всі древні храми збереглися до наших днів, але центральний пятіглавий Свято-Троїцький собор відреставровано і вражає своєю величчю. Примітно, що під час освячення цього храму в 1675 році чернігівський архієпископ Лазар (Баранович) висвятив у сан диякона ієромонахом Димитрія - майбутнього митрополита Ростовського, причислення церквою до лику святих.
В обителі є місцева ікона Богоматері з відвічної Дитиною на руках, іменована Густинський, а ще її називають Ярмаркова. Цей образ здавна вважається чудотворним і користується особливим шанування прочан. Цікавий факт: у Густині поховані тіла представників відомих прізвищ Горленко і Маркович, а під Трапезному храмі похований колишній генерал-губернатор Малоросії князь Микола Григорович Рєпнін і розташована пологова усипальниця княжої прізвища Рєпнін-Волконського.

Як добиратися. Автомобілем з Чернігова у напрямку спочатку на Ніжин, а потім на Прилуки. Відстань - всього близько 180 км. Якщо їхати по трасі Київ - Суми, на об'їзній перед Прилуки побачимо покажчик на Густинський монастир.

Маршрутним автобусом Чернігів - Прилуки - до покажчика на монастир, вартість - 35 грн., Час в дорозі - три години. Від вказівника до обителі - на попутной машині або пішки, це всього близько 7 км.

Де переночувати. В обителі є кімнати для прочан, але на Пасху вони напевно будуть зайняті. Зазвичай в кімнаті оселяються від 10 до 20 осіб, вартість - в середньому 10-15 грн. за місце. У Прилуках є кілька готелів. Стандартний двомісний номер коштує 150-200 грн., Люкс - 400 грн.
Що ще подивитися. Центральну частину Прилук після реконструкції, Театральна площа. Недалеко знаходяться Тростянецький дендрологічний заповідник та палацово-парковий комплекс «Качанівка». Якщо дозволяє транспорт, варто побувати в с. Полонка, де зберігся унікальний храм XVII ст. і б'є джерело з цілющою водою. 

Даневскій Свято-Георгіївський монастирь
У цій обителі поблизу Козельці варто побувати, щоб помолитися у чудотворної ікони Божої Матері «Аз есмь с вами и ніктоже на ви». За переказами, вона написана за благословення святого праведного Іоанна Кронштадский і була келейним чином преподобного Серафима Виріцкого. У 1937 р. цей старець повторив перед нею подвиг преподобного Серафима Саровського - молитовне стояння коленопреклоненное протягом 1000 днів і ночей.

Згодом ця ікона опинилася в Україні і в 1997 р. була подарована Свято-Георгіївський монастир. Священний Синод УПЦ вніс Даневскую ікону Божої Матері "Аз есмь с вами и ніктоже на ви" до списку чудотворних. День її святкування припадає на свято Похвалу Божої Матері (субота п'ятої тижня Великого посту). Для поклоніння чудотворного образу в Даневку приїжджають прочани з різних міст України, Росії і навіть далекого закордону. Відвідування обителі, заснованої в середині XVII ст., Залишає незгладимий слід. До речі, фахівці вважають Георгіївський собор одним з кращих, побудованих в Україні в XVIII ст. Він повторює структуру храмів часів Русі: у плані прямокутний, з внутрішніми несучими колонами. Зовнішній декор храму дуже скромний. Під час Великої Вітчизняної війни монастир сильно постраждав. Лише в 1995 році тут відновилася чернеча життя.

Як добиратися. Монастир розташований в 7 км від Козельці, до якого по трасі Чернігів-Київ добиратися приблизно 40-50 хвилин. Автобуси на Козелец відправляються з центральної автостанції. Вартість квитка - близько 15 грн. А ось в саму Даневку потрапити складніше - за день є лише кілька рейсів з райцентру. Так що розраховуйте на Попутка.
Де переночувати. По-мабуть, краще всього на території обителі, так як мініотелей в околицях я не знайшла.
Що ще подивитися. У Козельці - величний собор Різдва Богородиці з розкішним 25-метровим пятіярусним позолоченим іконостасом. 
    
натисніть для перегляду в повному розмірі...Спасо-Преображенський монастир у Новгороді-Сіверському
Це справжня перлина Поліського краю! Обитель була заснована в 1033 р. князя Мстислава Тмутараканскім і належить до найдавніших місіонерським центрам Київської Русі. У XII в. тут було зведено перший кам'яний Спаський собор. Передання свідчить, що саме він був відправною точкою знаменитого походу «на землю Половецька за землю Русскую» Новгород-Сіверського князя Ігоря - головного героя «Слова о полку Игореве».
З цією обителлю пов'язані імена архиєпископа Лазаря (Барановичі), святителя Димитрія Туптало. Увійшли в історію ченці Макарій і Сильвестр, які здійснили в 1704-1705 гг. пешее подорож до Єрусалиму, і залишили цікаві подорожні нотатки.

Величний Спасо-Преображенський кафедральний собор був побудований за проектом архітектора Джакомо Кваренгі, який проектував в Санкт-Петербурзі Академію наук, Ермітаж, Смольний інститут.
При монастирі діяла перша на Лівобережній Україні друкарня, відкрилася духовна семінарія, були створені братство святого Димитрія Ростовського, головним завданням якого стала просвітницька діяльність, та благодійна школа для сиріт. У роки Великої Вітчизняної війни у святому місці діяв концтабір для радянських військовополонених, обитель дуже сильно постраждала. Наприкінці 90-х років ХХ ст. були відреставровані стіни і вежі, відроджений колишній вигляд Спасо-Преображенського собору, проведено благоустрій території, після тривалої перерви в монастирі затеплілісь вогні лампадок і свічок, зазвучали молитви. Прочани вшановують Леньковскую і Новодворскую ікони Божої Матері.

Як добиратися. З Чернігова у Новгород-Сіверський ходять маршрутки (35 грн.) І Рейсові автобуси (близько 30 грн.). Відправка - з автостанції № 2 (біля ринку «Нива»).
Де переночувати. У готелі біля монастиря 2-місний номер обійдеться в 300 грн. за ніч. Кімната у приватника коштує близько 30 грн. Нічліг в кімнатах для паломників на території обителі вам нададуть за 10-15 грн., Але майте на увазі, що умови там спартанські.
Що ще посмотерь. На території обителі - чудовий музей літературного твору «Слова о полку Игореве» з багатою експозицією про історію давньої Русі. У місті - тріумфальну арку, Свято-Миколаївський дерев'яний храм (до якого близько 300 років і який побудований без єдиного цвяха!).
 
Джерело: http://www.gorod.cn.ua/
 
Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 1459 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar