П`ятниця, 29-Березня-2024, 10.52.03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Березень » 28 » Україна та Чернігівщина вперше відзначили день народження Великого Гетьмана на державному рівні
11.39.56
Україна та Чернігівщина вперше відзначили день народження Великого Гетьмана на державному рівні
натисніть для перегляду в повному розмірі...Україна вперше відзначає 370-річницю від дня народження гетьмана Івана Мазепи.
20 березня у Києві в Національній опері відбувся культурно-просвітницький захід «Мазепинський вечір». Представники з кожної області прибули, щоб вшанувати українського гетьмана. Перед присутніми виступив президент України. «Чи знає сама Україна, хто був Іван Мазепа, чи оцінила його велич належно його рідна нація? Очевидно, ні», – переконливо сказав Віктор Ющенко. Серед причин такої ситуації він, зокрема, назвав масштабність особистості гетьмана та стереотипи, які нав'язувалися протягом століть. «Мазепа покінчив із Руїною і розпочав відродження України як складової частини європейської цивілізації. Як політик і патріот він, передусім, прагнув об'єднати землі Лівобережжя, Правобережжя, Запорожжя та Слобожанщини в єдиний український організм», – наголосив Президент, додавши, що гетьману вдалося сформувати з козацької старшини істинно державну еліту. «Розквіт української освіти, науки, мистецтва, книгодрукування у мазепинські часи з повним правом називаємо національним феноменом», – відзначив Президент, додавши, що Іван Мазепа також увійшов в історію як істинний подвижник християнства, коштом якого було збудовано, реставровано та оздоблено понад 40 українських храмів. Діяльність гетьмана була направлена насамперед на створення власної незалежної держави, щоб Україну підняти на рівень європейської культури.
З щедрим меценацтвом Івана Мазепи тісно пов’язаний розквіт та підйом Чернігова в кінці XVII-XVIII ст. Й нині прикрашають стародавнє місто збудовані на кошти гетьмана величні архітектурні споруди, зокрема Троїцький собор та Колегіум. А в Борисоглібськом соборі знаходяться розкішні царські срібні ворота, неперевершений твір декоративно-прикладного мистецтва виготовлений на замовлення гетьмана Мазепи в німецькому місті Аугсбурзі.
19 березня у Чернігові пройшли заходи з нагоди річниці народження гетьмана Івана Мазепи. На прес-конференції в «Просвіті» виступили: депутат міської ради, голова обласної організації УНП Володимир Ступак; відомий дослідник Мазепи Сергій Павленко; представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.
В.Ступак озвучив ініціативу УНП про перейменування однієї з вулиць Чернігова на честь Івана Мазепи та встановлення йому пам’ятника. Відповідні звернення були направлені на адресу керівника облдержадміністрації Володимира Хоменка та міського голови Олександра Соколова.
С.Павленко на зустрічі з журналістами зосередив увагу на меценатській діяльності гетьмана. Зокрема, він зазначив, що Іван Мазепа всі свої зусилля та матеріальні статки направляв на звеличення української духовності, ним було споруджено близько 220 храмів. Разом з тим, дослідник вказав і на те, що доба Мазепи не обійшлася і без трагічних сторінок – таких як загибель Батурина. Близько 8 тисяч козаків та їх родин було вирізано за один день, як помста гетьману за перехід на бік шведського короля…Сергій Павленко також відзначив, що компанія оббріхування Івана Мазепи тривала 280 років і її наслідки ми відчуваємо й досі.
С.Бутко акцентував увагу присутніх на тому, що завдяки виступу Івана Мазепи Гетьманщина не була перетворена на губернію, як планував здійснити Петро І. «В такому разі не було б закладено тих підмурків державності, які проявилися в 1917 році у вигляді Української Народної Республіки та в 1991 році, коли Україна здобула омріяну незалежність», - відзначив представник інституту національної пам’яті.
Цього ж дня в Чернігівському літературно-меморіальному музею-заповіднику імені Михайла Коцюбинського відбувся урочистий вечір з нагоди вшанування 370-річниці народження видатного українського гетьмана. Перед присутніми виступили: єпископ Чернігівський та Ніжинський Української Православної Церкви Київського патріархату Іларіон, заступник голови обласної держадміністрації Олександр Шанойло, депутат міської ради Володимир Ступак, дослідник Сергій Павленко, головний зберігач-завідувач відділом фондів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга Травкіна, чернігівська поетеса Надія Галковська та артисти Чернігівського обласного філармонійного центру.
Через роки й століття Україна пізнає й досліджує Івана Мазепу – видатного гетьмана, визначного політичного діяча та мецената. Разом з тим, ми відкриваємо для себе нові сторінки української історії.
 
Сергій Черняков
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1105 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar