Четвер, 28-Березня-2024, 23.43.24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Березень » 7 » У Чернігівському обласному художньому музеї відкрилася виставка графічних творів "Шевченкіана сучасних українських художників"
14.44.53
У Чернігівському обласному художньому музеї відкрилася виставка графічних творів "Шевченкіана сучасних українських художників"
натисніть для перегляду в повному розмірі...5 березня в Чернігівському обласному художньому музеї відбулось відкриття виставки графічних творів «Шевченкіана сучасних українських художників», яка присвячена 195-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.
   На глядачів чекає зустріч з місцями Чернігівщини, де бував Тарас Григорович, з його художніми образами, втіленими в серіях офортів, ліногравюр, акварелей народними художниками України Петром Басанцем (1926-2007), Олександром Данченком (1926-1993), Василем Касіяном (1896-1976), Василем Лопатою (1941р.н.), Миколою Поповичем (1927-1997). Ще і ще раз перегорнемо сторінки світоча української нації за допомогою творів заслужених художників України Бенціона Вакса (1912-1989), Володимира Масика (1917-1996), Миколи Стратілата (1942 р.н.).
На виставці представлено 22 графічні роботи, датовані 60-ми–80-ми роками минулого століття.
    Взагалі в Чернігівському художньому музеї налічується понад сто творів, пов’язаних із життям та творчістю Тараса Григоровича Шевченка. Серед них найбільш широко представлена українська сучасна графіка. Тематично ці твори можна розподілити на три групи: події, пов’язані з біографією поета; теми і образи його творчої спадщини; місця Чернігівщини, де неодноразово був і працював Кобзар.
   Художники П.О.Болотін, Ю.Г.Сиротенко ще і ще раз перегортають сторінки багатостраждального життя поета, починаючи з дитинства.
   Високохудожню серію гравюр до біографії Тараса Григоровича створив Г.С.Галкін. Її характеризує розмаїття тем, лаконічний малюнок, напружено- драматичний контраст чорного і білого кольорів.
   Цікаво вирішив тему заслання А.З. Кац в акварелі «Караюсь, мучуся, але не каюсь». Вертикальний, надто завужений формат аркуша підкреслює основну ідею твору: поет закутий в кайдани солдатчини, але продовжує боротьбу, залишається нескореним.
   Дуже плідно працював над шевченкіаною народний художник України В.І.Касіян. Лінорит «Шевченко з казахським хлопчиком» зроблено до 100- річчя від дня народження поета.
Велика група мистців звертається до поетичного доробку Кобзаря. Серед них- класик української графіки К.Г.Ангіт - Следзевський, відомі художники О.Г.Данченко, В.І.Лопата, М.І.Стратілат та інші.
   Заслуговує на увагу гостросатирична автолітографія К.Г.Агніт - Следзевського до комедії «Сон», яка дуже яскраво передає дух твору.
   Натхненно ілюструє Шевченка М.Т.Попов- автор серії офортів за мотивами творів «Наймичка», «Тополя», «Катерина» та ін. Майстерно розкриває художник жіночі образи, що їх з такою силою створив поет.
   Неоціненну роль в житті Великого Кобзаря відігравала Чернігівщина. Під час перебування в Україні 1843-1844, 1845-1847, 1859 рр. Тарас Григорович неодноразово відвідував наш край. Тут у нього було багато знайомих і друзів - Тарновські, Білозерські, Лизогуби, Маркевичи, Забіли, П. Куліш і Г. Барвінок.
   Чарівні чернігівські пейзажі у виконанні народного художника України П.О. Басанця, чернігівського аквареліста Л.Б. Могучова навіюють згадку про плідний чернігівський період його творчості, про щасливі миттєвості долі українського генія.
Виставка триватиме з 5 березня до кінця квітня.
Музей працює щоденно, крім понеділка з 9.00 до 16.50.
 
Джерело: cult.gov.ua
Категорія: Виставкова діяльність | Переглядів: 1891 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar