Четвер, 25-Квітня-2024, 06.58.40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2009 » Березень » 4 » У Чернігові урочисто відкрито фотовиставку "Українська повстанська армія. Історія нескорених".
16.21.21
У Чернігові урочисто відкрито фотовиставку "Українська повстанська армія. Історія нескорених".

натисніть для перегляду в повному розмірі...3 березня цього року у приміщенні Чернігівського літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського відкрито виставку «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених», яку створено на основі матеріалів Галузевого державного архіву СБУ та архіву Центру досліджень визвольного руху за сприяння Українського інституту національної пам’яті.
У відкритті виставки взяли участь заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Приходько, заступник голови обласної ради Олег Обушний, начальник Управління Служби безпеки України в Чернігівській області Михайло Роговой, директор Чернігівського літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко, голова Чернігівської обласного осередку Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло Данилюк, представники вищих навчальних закладів області, державних установ та відомств, громадських організацій, політичних партій, духовенства, а також журналісти центральних та регіональних ЗМІ.

М. Роговой зазначив, що лише в архіві СБ України в Чернігівській області було виявлено 68 справ про діяльність Організації Українських Націоналістів. Оприлюднені матеріали переконливо свідчать про загальноукраїнський характер діяльності підпілля ОУН та УПА, зокрема у Східних областях України, активну участь представників різних віросповідань і національностей в Українському визвольному русі.

Першу екскурсію провів директор департаменту архівного забезпечення СБУ, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович, який акцентував увагу присутніх на тому, що виставка є не політичною чи пропагандистською, а суто інформаційною акцією, її експонати покликані допомогти кожному відвідувачеві осмислити отриману інформацію, щоб наблизитись до вірного розуміння ролі й місця ОУН і УПА в історії рідного краю. У її створенні, підкреслив історик, використано більше 500 фотокарток і документів, які свідчать про боротьбу за незалежність України. В. В’ятрович звернув увагу присутніх на представлену в експозиції фотокартку кулеметниці одного із підрозділів УПА на Волині Галини Кузьменко, яка родом із села Нова Басань, що на Чернігівщині.

Присутні на виставці отримали унікальну можливість ознайомитись з документами радянських та німецьких архівних джерел, внутрішніми документами Української Повстанської Армії.

У розділі місцевих матеріалів до експозиції включені розсекречені кримінальні справи з архіву Управління СБУ в Чернігівській області, які документально ілюструють національно-просвітницьку діяльність підпільного проводу ОУН у 1941-1943 рр. — роботу Чернігівського міського театру “Січ” на чолі з Анатолієм Приходьком, який був створений і фінансувався підпільниками ОУН в обласному центрі. Архівні матеріали розповідають про боротьбу українських патріотів на прикладі діяльності у 1947-1949 рр. осередку ОУН й УПА з 12 осіб на чолі з Василем Теребуном у селі Конашівка Борзнянського району області. Прикладом репресій радянського карального апарату є доля вчительки початкових класів Мотрі Лук’яшиної з Новгород-Сіверського району, про яку можна дізнатися з розсекречених архівів. Жінка працювала на Волині і отримала 25 років ув’язнення тільки за зберігання двох агіток УПА.

Виставка експонуватиметься до 13 березня ц.р. з 9 до 17 години, вхід вільний.
Фото О. Майшев
Категорія: Виставкова діяльність | Переглядів: 1204 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 5.0/1
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar