Четвер, 25-Квітня-2024, 01.25.27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2008 » Жовтень » 1 » Ічнянський національний природний парк
17.11.26
Ічнянський національний природний парк

Ічнянський національний природний парк був створений відповідно до Указу Президента України від 21 квітня 2004 року № 464.
Парк створено з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових і унікальних лісостепових природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів у верхів'ї р. Удай.
Загальна площа парку становить 9665,8 га, в тому числі 4686,1 га земель, що надані парку в постійне користування, та 4979,7 га земель, включених до його складу без вилучення у землекористувачів (дендрологічний парк загальнодержавного значення "Тростянець", 204,7 га та Прилуцьке державне лісогосподарське підприємство 4775,0 га).

Згідно з функціональним зонуванням у парку виділено: заповідну зону (2140, 0 га), зону регульованої рекреації (7324,7 га), зону стаціонарної рекреації (35,0 га) та господарську зону (166,1 га). У парку працюють 55 чоловік, з них у науковому підрозділі - 1, у службі охорони - 5 осіб.
Парк розташований на північному заході Лівобережно - Дніпровської лісостепової провінції в басейні річки Удай. За своїм природним потенціалом територія парку не має альтернативи в північному районі Лівобережного лісостепу і характеризується великою екологічною цінністю.
В системі фізико-географічного районування основна територія національного природного парку знаходиться в межах Ніжинсько-Бахмацького району Північно-Дніпровської терасової низовинної області Лівобережно-Дніпровської лісостепової фізико-географічної провінції Лісостепової зони, а територія дендрологічного парку "Тростянець", який знаходиться на відстані близько 50 км від основної території, - в межах Ічнянсько-Лохвицького району Північно-Полтавської підвищеної області Лівобережно-Дніпровської лісостепової фізико-географічної провінції.
За геоботанічним районуванням України Ічнянський національний природний парк знаходиться в Прилуцько-Лохвицькому геоботанічному районі Роменсько-Полтавського геоботанічного округу лучних степів, дубових, грабово-дубових (на заході) та дубово-соснових (на терасах річок) лісів і евтрофних боліт Лівобережнопридніпровської підпровінції Східноєвропейської провінції Європейсько-Сибірської лісостепової області Лісостепової зони
Рельєф території парку рівнинний. На заході - це плоскохвиляста, слабо розчленована рівнина з незначною кількістю балок та річкових долин, а на сході місцевість поступово підвищується і переходить у відроги Середньоросійської височини. Складена ця територія осадовими породами неогенового віку, представленими переважно пісками та глинами.
Клімат території парку помірно континентальний, з м'якою зимою та теплим літом. Середньорічна температура повітря становить +6, середня температура січня - 7, липня - +19, число днів з температурою понад +10 - 158 днів, а з температурою -10 і нижче - 45днів. Територія парку характеризується помірною зволоженістю. Середня кількість опадів становить 566 мм на рік, з яких 70% випадає в теплий період року. Висота снігового покриву становить 15-17 см.
По території парку протікають дві річки: Удай та Іченька.
Річка Удай є правою притокою р. Сули. Її довжина становить 327 км,площа басейну - 7030 кв. км. Удай бере початок поблизу с. Рожнівка Ічнянського району і протікає Придніпровською низовиною, заплава її заболочена, на окремих ділянках осушена. Живлення річки мішане, з переважанням снігового. Основними притоками є річки Перевід, Іченька, Смош та Лисогір.
Іченька - ліва притока р. Удай. Її довжина - 28 км, площа басейну - 167кв.км. Живлення річки мішане. На річці створені штучні водойми (ставки), її заплава заболочена, а плесо можна побачити лише подекуди на невеликих відкритих ділянках.
У рослинному покриві близько 60% складають лісові комплекси, що фрагментарно поширені по всій території парку і займають близько 16% його загальної площі. За складом порід переважають дубово-соснові, дубові та грабово-дубові ліси. На території парку має місце біологічний феномен співдомінування дуба, граба, клена та липи. Така комбінація порід в інших регіонах України не зустрічається. Рідкісною асоціацією дубово-грабових лісів є дубово-грабовий ліс барвінковий.
Особливістю території Ічнянського національного природного парку є те, що співдомінування граба і липи тут створює дуже цікаві у ботаніко-географічному відношенні рослинні угрупування із специфічним флористичним складом.
Рослинний світ Ічнянського національного природного парку вражає своїм видовим багатством і є визначальною складовою неповторних мальовничих ландшафтів. Окрасою території є гарноквітучі та декоративні види рослин. Велике наукове значення складають види, занесені до Червоної книги України: пальчатокорінники м'ясочервоний та травневий, коручка морозниковидна, лілія лісова, плаун річний тощо, а також регіонально-рідкісні види. Великої уваги заслуговують види лікарських рослин, що зростають на території парку.
Річки Удай та Іченька утворюють своєрідні водно-болотні ландшафти. Тихі плеса численних ставків та озер - це унікальні куточки збережені у природному стані.
Природоохоронна, наукова, пізнавальна і естетична цінність території парку значною мірою обумовлена і його тваринним світом. Із рідкісних, занесених до Червоної книги видів, тут мешкають горностай, борсук, видра річкова, представником Європейського червоного списку є вовк.
Територія парку має значні ресурси для розвитку рекреаційної діяльності. Кліматичні умови та чарівна природа сприяють формуванню належних умов для здійснення пішохідного туризму, пізнавальних прогулянок, екскурсій, лижних прогулянок, катання на човнах, збирання грибів та ягід, рибної ловлі, спортивного мисливства.
До складу території Ічнянського національного природного парку входить Тростянецький дендрологічний парк загальнодержавного значення - один з найвидатніших у Європі за своєю художньою цінністю та найбільший в Україні за площею. Дендропарк "Тростянець" - один із важливих дендрологічних центрів України, визначна база для наукової роботи з паркознавства, дендрології, насінництва. Це справжній музей природи. На його території представлені близько 1700 деревних та чагарникових порід і їх різновидів, 250 сортів декоративних квіткових рослин. За чисельністю садово-декоративних форм хвойних дерев, а їх тут більше ніж 100, парк займає перше місце в Україні. На території дендропарку діє дитячий ендокринологічний санаторій "Тростянець".
Загалом на Ічнянщині збереглися численні пам'ятки історії та культури які є невід'ємною частиною місцевого пейзажу. Поблизу Ічнянського національного природного парку розміщений національний історико-культурний заповідник "Качанівка". Архітектурно--парковий ансамбль у Качанівці є унікальною пам'яткою ландшафтного мистецтва, історії та архітектури кінця XVIII - початку XX ст. Його відвідували діячі культури: М. Гоголь, В. Штернберг, М. Глінка, С. Гулак-Артемовський, Марко Вовчок, П. Куліш, І. Репін, Т. Г. Шевченко. Палац є і своєрідним музейним центром з чудовою картинною галереєю.
В місті Ічні є дві церкви та дзвіниця XIX ст. В селі Заудайка збереглась мурована Покровська церква, побудована у 1910 році, її стіни прикрашають високохудожні розписи з зображеннями давньоруських князів та святих.
Визначним осередком художньої культури, місцем народження, проживання, творчості та спілкування відомих митців було м. Ічня. Тут народилися український скульптор Іван Мартос (1754 - 1835 рр.) автор визначних пам'ятників - Мініну та Пожарському в Москві, А.Є. Рішєльє в Одесі; Степан Васильченко - відомий український прозаїк, Василь Чумак (1900 - 1919 рр.) - полум'яний поет-романтик та інші.
Місто Ічня у минулому було визначним центром народних художніх промислів, осередком гончарства, ткацтва та вишивання. Мальовані керамічні вироби ічнянських гончарів у XVIII ст. досягли високого художнього рівня, а в кінці XIX ст. в Ічні виробляли найкращий гончарний посуд в Україні, який користувався попитом далеко за межами краю. Особливо славились ічнянські кахлі, неповторні витвори народного декоративного мистецтва. З деякими з них можна ознайомитися в Ічнянському краєзнавчому музеї.
В с. Сваричівка знаходиться пам'ятка дерев'яної монументальної архітектури - Успенська церква, побудована у 1709 році.
На відстані 25 км від національного парку, в с. Петрушівка, знаходиться осередок зеленого туризму "Соколиний хутір".
Для тих, хто бажає відпочити і помилуватись красою природи Ічнянської землі, на території національного парку обладнано місця короткострокового відпочинку.
Особливий дар природи на прилеглих до парку територіях - це родовище бішофіту, яке є унікальним за своїми запасами та лікувальними властивостями.

До послуг відвідувачів парку готелі, розташовані за такими адресами:
м. Ічня, вул. Першотравнева, 1, тел.: 8(04633)2-16-43;
м. Ічня, площа Т. Шевченка, 1а, тел.: 8(04633) 2-13-87.

Розташування: Чернігівська область, Ічнянський район
Площа: 9665,8 га
Підпорядкування: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України
Поштова адреса: 16703, Чернігівська обл., Ічнянський р-н, м. Ічня, вул. Леніна, 23
Тел./факс: 8 (04633) 5-51-75; 2-52-95
Е-mail: ichn_park@cg.ukrtel.net
 
 
По материалам сайта: http://cult.gov.ua
Переглядів: 1647 | Додав: chernigovec | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar