П`ятниця, 26-Квітня-2024, 20.03.51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Анонси подій [222]
Всеукраїнські заходи [96]
Туристические отчеты [23]
Виставкова діяльність [81]
Знаменні дати [67]
Конкурси, змагання [48]
Новини турбізнесу [496]
Новини Євро 2012 [80]
Події міста [215]
Регіональні заходи [215]
Церкви Чернігівщини [13]
Суспільство [83]
Сторінки історії [153]
Оголошення [66]
Реклама
Новости туризма
Останні статті
Мы Вконтакте
Посилання

Новое на форуме
Туристичні блоги
Фото Чернігівщини
Статистика

Яндекс.Метрика

Пошук
Головна » 2013 » Січень » 19 » 19 січня — Святе Богоявлення, або Водохреща
16.01.57
19 січня — Святе Богоявлення, або Водохреща
Ще не встигли прийти свята як скоро вони відійдуть. Як співається в коляді: «А той третій празник — Святе Водохреща».19 січня християни святкують третє найважливіше свято взимку. У народі воно мало декілька назв: Водохрестя, Водохрещі, Хрещення, Йордань, Ордань. Це велике двунадесяте свято.
У цей день згадується євангельський переказ про хрещення Ісуса Христа, згідно з яким, Христос, якому виповнилося вже 30 років, прийшов на річку Йордан, де хрестив Іоан Хреститель на ознаку від очищення від гріхів. І хоча в Ісуса, як у найбездоганнішої людини, не було ніяких гріхів, він прийняв хрещення, щоб освятити обряд, за яким відбуваєть очищення людини.

Свято ще має назву Богоявлення, тому що, відповідно до Євангелія, під час хрещення Ісуса Бог-Дух Святий зійшов із неба у вигляді голуба.

То зима, то робота, то ще щось, але святкувати треба. Це наші традиції і ми цього не повинні ніколи забувати.

Перед святом Водохрещі починається другий Святвечір, або «Голодна кутя». Як і перед Різдвяною вечерею, віруючі весь день постують, і сідають вечеряти коли з’являється на небі перша вечірня зоря. Голодна кутя — день пісний, тому готували смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар.

За переказом, в ніч з 18 на 19 січня рівно опівночі на кожній річці відбувається чудо: спокійна перед тим вода несподівано починає хвилюватися. Теж саме можна побачити й біля ополонки: рівно опівночі на її поверхні з’являється хвиля. Кажуть, що то Ісус Христос увійшов у воду під час хрещення. Вважають, що набрана з річки вода здатна зцілити від найтяжчої хвороби, й тому здавна її зберігали за образами.

Напередодні Водохрестя святять воду у церкві та біля неї. Свяченою водою кропили у хаті, у коморі, надворі. Вважається, що вода, освячена в надвечір’я Богоявлення, ще святіша, ніж з Водохрестя, і вона не псується, скільки б її не тримали, а якщо її заморозити, на поверхні з’явиться зображення хреста.
Вранці в день свята після богослужіння всі йшли до річки. Після освяченя води в річці всі присутні набирали її у свій посуд. Вважалося, чим раніше зачерпнеш її, тим вона буде святішою. Знаходились, навіть сміливці, які купалися в «Йордані», пам’ятаючи, що в освяченій воді застудитися не можна.

У місті освячення води не таке цікаве як у селі. Там за традиціями освячують воду на річках, озерах якщо вони звичайно є. Ще напередодні Йордана, з льоду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.

У народі існувало чимало прикмет, пов’язаних з «Йорданню». Якщо цього дня ясна й холодна погода — на посушливе літо, похмура й сніжна — на рясний урожай. На Богоявлення йде сніг — до урожаю, ясний день — до неврожаю. За іншими прикметами, якщо похмуро — хліба буде вдосталь. Йде лапатий сніг — на врожай. Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Після Водохрещі починається новий весільній сезон, який триває до Великого посту.

Тетяна Миколайко
Чернігів стародавній
Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 1298 | Додав: chernigovec | Теги: 19 січня за народним календарем, хрещення на Десні, водохреща в чернігові | Рейтинг: 0.0/0
Новости по теме: Вічна пам'ять Героям Чернігівщини. Відео
Программа открытия туристического сезона 2015 в Чернигове
Обговорено перспективи розвитку туризму в Україні і на Чернігівщині під час війни на Донбасі
В Чернигове обсудят угрозы и перспективы развития туризма в условиях военной агрессии РФ
В художньому музеї відбувся благодійний концерт на підтримку української армії
Чернігівщина вшанувала 97-у річницю бою під Крутами. Фоторепортаж
План заходів з нагоди відзначення 97-ї річниці бою під Крутами
29 січня - всі у Крути
Сегодня Сосницкий литературно-мемориальный музей А. П. Довженко празднует свое 55-ти летие
Загадочная Черниговщина: от Сновянки до Мезина. Фоторепортаж
Верховная Рада Украины хочет изменить существующий закон о туризме
В Киеве состоялись сборы Черниговского землячества 2015
У Чернігівському історичному музеї відкрилася нова експозиція про бійців АТО
Гетманская столица приглашает на Рождество в Батурин
На Різдво у Чернігові відкриється фестиваль «Чернігівська коляда - 2015»
Погода, Новости, загрузка...
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar